Trots alla fördelar trådlösa nätverk bär med sig är det lätt att börja gräva efter kablarna när allting plötsligt går mycket långsammare. Det är märkligt att allting fungerar perfekt ena stunden och sedan – till synes utan anledning – knappt alls. Men det finns alltid en förklaring. Inte sällan beror det på att annan utrustning stör ut signalen. Detta gäller i synnerhet om du konfigurerat ditt nät till att köra på 2,4 gigahertz.

En effektiv metod för att ta reda på vad som egentligen händer i luften är att skaffa Metageeks Wi-Spy 2.4i. Denna lilla usb-pinne fungerar som en antenn. Den undersöker alla vågor inom det aktuella registret och visar dig vad som händer i form av grafer. På bara ett par ögonblick blir allting väldigt tydligt.

Du behöver inte förstå
Med programmet hemma är det bara att köra. Vad du får upp är tre rutor. Den första visar amplitud över tid, den andra hur ofta en signal upptäckts på en given amplitud och avslutningsvis ser du också amplitud över frekvens. Det sistnämnda alternativet går att koppla till en tidsaxel i en tredimensionell bild.

Det fina är att du inte behöver begripa något av det här. Du kommer att förstå grunderna bara genom att titta på grafiken en stund. Vad du snabbt kommer att märka är hur vanligt det är med störande signaler på 2,4-gigahertzbandet. Det finns mängder av apparater som utnyttjar utrymmet. Framför allt för att det är fritt att göra det. Mikrovågsugnar, gamla trådlösa tele­foner och, visade det sig i vårt test, trådlösa möss.

Lite fattig manual
Har du otur stör de olika enheterna ut ditt trådlösa nätverk. Med hjälp av mätaren kan du ta reda på var i bandet du ser mest störningar. Denna information kan du använda för att hitta det bästa utrymmet för din router. Du byter helt enkelt kanal.

För att göra det ännu enklare kan du få fram en lista över alla trådlösa nät du kommer åt. Dessa mappas sedan mot mellanvyn. På detta sätt kan du profilera olika signaler så att du vet var ifrån de kommer. Genom att kryssa för de olika nätverken markeras de i din vy.

Bland inställningarna kan du välja hur du vill att informationen ska presenteras. Till exempel kan du ange om du vill se exakta frekvenser eller om du före­drar att se de kanalnummer du väljer i din router. Det senare valet är i regel mer relevant om du jagar nätverksproblem.

Vidare är det synd att manualen är lite fattig. Även om du inte behöver förstå exakt vad det är du tittar på borde Metageek beskriva det åt dig. Det gör de inte. Med de räddas i någon mån av att det i deras forum finns fullt av kunniga användare som kan hjälpa dig.

Dessutom skulle det sannolikt inte vara svårt för tillverkaren att lägga med mjukvaran på usb-pinnen. Även om det är lätt att hämta från nätet blir det ett par extra steg, vilket är irriterande om du ska köra hos vänner eller på flera olika datorer i kontoret. Dessutom kan Metageek, med webbplats och allt, försvinna så småningom så det gäller att säkra upp en egen kopia.

Men största problemet är att det finns storasyskon till Wi-Spy. Med denna grundversion kan du bara pejla läget. Vill du till exempel spara informationen blir det några hundralappar till. Önskar du alla finesser du kan tänka dig finns det en toppversion som kostar omkring 6 000 kronor.

För nätverkstekniker som jobbar med trådlösa enheter är detta ett givet köp. Men även nyfikna it-nördar – med eller utan nätverksproblem – kan ha glädje av Wi-Spy.

Fakta: Wi-Spy 2.4i

Funktion: Pejla 2,4-gigahertznätet
Mer info: Metageek, mw24.se/gw
Pris: 600 kronor

  • Tydligt gränssnitt
  • Lättanvänd
  • Bra användarforum

  • Inte jättebillig
  • Det går inte att spara historik och profiler
  • Tunn manual

Betyg: