- MacWorld:

Ge din iPhone supersyn med nya linser

Av

Sida 1 / 2
Även om Photojojo gärna vill framställa sina linser som proffsobjektiv så är det inte teknisk perfektion man ska förvänta sig. Detta är leksakslinser som ger roliga effekter och charmiga bilder med kraftig vinjettering och oskarpa kanter – men med vetskap om detta och i kombination med exempelvis Instagrams bildeffekter går det förstås att få riktigt fina resultat.De tre första linserna vi testar här fästs på iPhone med hjälp av en stark magnet. För att detta ska fungera måste vi först montera en självhäftande metallring kring telefonens kameralins. Ett problem med detta är att ringen täcker över blixten på iPhone 4 och 4S. Detta kan dock lätt avhjälpas genom att du klipper upp en liten skåra i metallringen – en vanlig hushållssax gör jobbet.

Den självhäftande ringen fäster bra på vår iPhone 4 som har en transparent skyddsfilm på baksidan – faktum är att skyddsfilmen är ett krav på iPhone 4 då magnetringen inte fäster tillräckligt bra direkt på telefonens glasyta.

Har du ett fodral på din iPhone kan det hända att du måste ta av det eller överväga att skära upp ett hål i lämplig storlek.

Photojojo 2x Telephoto Lens

Den första linsen vi sätter på är Photojojos ”teleobjektiv” med två gångers förstoring. Kameralinsen i en iPhone 4 motsvarar ungefär ett 29 mm objektiv på en analog 35 mm kamera, så att smacka på Photojojos 2x Telephoto Lens ger följaktligen ungefär samma känsla som att fota med ett traditionellt normalobjektiv. Denna lins är bra om man av någon anledning vill komma lite närmare, till exempel vid porträttfoto, men det är inte någon partylins som lockar till skratt eller hänförda utrop.Fakta: Photojojo 2x Telephoto Lens

Funktion: Tele­objektiv för iPhone med 2x förstoring
Mer info: mw24.se/ox
Pris: 140 kronor

 • Lätt att använda
 • Bra resultat
 • Lågt pris

 • Liten effekt
 • Tråkigt
 • Blir förmodligen liggande

Betyg:

Photojojo iPhone Telephoto Lens

Vi har även haft möjlighet att testa Photojojos teleobjektiv för iPhone, som påminner mer om ett riktigt objektiv. Teleobjektivet kommer i ett litet kit som förutom objektivet består av ett litet bords­stativ, en stativhållare för telefonen, ett särskilt iPhone 4-fodral med gänga för objektivet, en tygpåse och en rengöringsduk.Allt levereras i en låda liknande Apples iPhone 3GS-kartong, vilket inledningsvis ger ett lyxigt intryck, men när vi packar upp grejerna inser vi snabbt att alltihop känns ganska plastigt. Faktum är att undertecknad snabbt hade sönder objektivet genom att vrida lite för långt på fokusringen, och även stativet går förmodligen sönder ganska lätt om man inte behandlar det med silkesvantar.

Teleobjektivet på 3x7 cm ger åtta gångers förstoring med en närgräns på tre meter. Eftersom det tar några minuter att sätta ihop alltihop är inte detta något man sliter upp i stundens hetta, och har man ett fodral på sin iPhone måste detta tas av först. Magnetringen vi monterade tidigare sitter också i vägen för teleobjektivet och får tas bort. Förstoringen är förstås imponerande på sitt sätt, att komma så nära med sin iPhone känns ovant.Bildkvaliteten å andra sidan är ingen höjdare. Bilderna blir rejält oskarpa i kanterna, men detta kan ju ha sin charm – den resulterande kvaliteten ligger närmare den man får med en leksakskamera eller ett lensbaby-objektiv än med ett riktigt teleobjektiv. På en resa med iPhonen som enda kamera kan detta kanske vara ett tillbehör som kan fånga ett eller annat motiv som annars skulle gå förlorat, men annars får det nog mest ses som en kul grej. Men så är ju Photojojo också en presentbutik för fotografen som har allt.

Fakta: Photojojo iPhone Telephoto Lens

Funktion: Tele­objektiv för iPhone med 2x förstoring
Mer info: mw24.se/ow
Pris: 240 kronor

 • Imponerande förstoring
 • Kan även användas som kikare
 • Kul grej

 • Dålig bygg­kvalitet
 • Dålig bildkvalitet
 • Bökig att använda

Betyg: 


Sida 1 / 2

InnehållsförteckningSälj din Apple-pryl med MacWorld

Gratis guide: Så kopplar du mobilen till tv:nMer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

iPhone 6 - här är alla nyheter
MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.
Allt om OS X Yosemite och iOS 8


 


- MacWorld:

Instagram släpper enkel time lapse-app


- M3:

Så känns första bilen med Apples Carplay


- MacWorld:

Macbook Pro

"Tunnare Macbook är på gång"


- MacWorld:

Seagate släpper mastodonthårddisk


- MacWorld:

Tecken på ny svensk Apple Store


- MacWorld:

"Större iPad släpps 2015"Nyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

Bygg prestanda – spara pengar

Sommarens 10 bästa teknikprylar

Så enkelt reparerar du din Iphone själv

Så sparar du pengar när internet inte används- MacWorld:

iPad

Kaliforniska elever får ingen iPad


- MacWorld:

SVT Play finns nu i Apple TV


- MacWorld:

iTunes Festival

Nu finns iTunes Festival på Apple TV


- MacWorld:

"Kill switch" blir lag i Kalifornien


- MacWorld:

Kan jag få en bil med iOS inbyggt?


- MacWorld:

Starfish vill hjälpa glömska föräldrar


- MacWorld:

Ralph Lauren släpper teknik-tröja


- MacWorld:

Fem feta tips för Mac


- MacWorld:

Google Presentationer

Google Presentationer släppt för iOS

iPhone 6 - här är alla nyheter
MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.
Allt om OS X Yosemite och iOS 8