En av filosofierna bakom OS X och Apples produkter är minimalism så långt som möjligt. Det är visserligen ett av skälen till att vi gillar Apples produkter så mycket som vi gör, men det finns tillfällen när vi behöver mer information än vad OS X har lust att ge oss.

Får du exempelvis ett e-postmeddelande via Apple Mail så kan du normalt endast se att ikonen för programmet börjar hoppa i dockan och visar antalet olästa e-postmeddelanden. Growl löser det problemet genom att visa ett litet fönster i något av hörnen på bildskärmen. Du kan själv välja var du vill att meddelandena ska visas. När ett program som har stöd för Growl har något intressant att meddela visas detta relativt sublimt i hörnet på bildskärmen.

Det krävs dock att programmen har inbyggt stöd för att tekniken ska fungera. De flesta av de populäraste programmen har i dag stöd för Growl, som exempelvis Firefox, Twitter och Cyberduck.

Growl var tidigare ett gratisprogram men säljs nu på Mac App Store för 15 kronor. Gratisversionen finns fortfarande kvar, men fun­gerar inte på OS X Lion, så har du Lion installerat måste du köpa programmet. Den nya betalversionen har skrivits om från grunden och har en rad förbättringar jämfört med tidigare.

Så installerar du Growl
Att installera Growl är lekande lätt. Allt du behöver göra är att gå till Mac App Store och söka efter Growl i sökrutan. Har du bestämt dig för att köpa programmet efter att ha läst den här guiden klickar du på knappen för att installera program och du kommer att debiteras 15 kronor. När programmet är nedladdat startar du det för första gången genom att gå till Launchpad eller leta upp det i din Program-mapp.

När du startar Growl för första gången kommer programmet att ställa några enkla frågor som du måste besvara innan programmet installeras. Väl installerat placeras Growl i den övre menyraden i OS X och du har alltid snabb tillgång till programmets inställningar. Klicka på ikonen för Growl och välj inställningar (Growl Preferences). Growl har inte stöd för svenska så menyerna kommer att visas på engelska.

Trimma inställningarna
I de generella inställningarna för Growl kan du välja om programmet ska laddas varje gång du loggar in på din Mac, något som självklart rekommenderas så att du alltid kan dra nytta av det.

En av inställningarna som heter Enable Rollup är vald som standard och skickar alla meddelande från olika program till ett fönster som visas om du är borta från datorn. Growl känner av om du inte använder datorn och samlar alla meddelande som visats när du var frånvarande i ett fönster som kallas Rollup. På så sätt missar du aldrig vad som händer på din dator.

Längst ned bland de generella inställningarna kan du välja i vilket hörn på bildskärmen Growl ska visa programmens meddelanden. Normalt används det övre högra hörnet.

Ställ in programmen
För att ett program ska fungera med Growl krävs att det har inbyggt stöd för Growl. Det går därför tyvärr inte att använda med vilket program som helst. Tack vare att Growl funnits så länge för Mac har dock de flesta av de större programmen lagt in stöd för meddelanden via Growl.

Under fliken som heter Applications kan du se de program du har installerade på din Mac som har stöd för Growl. Du kan här göra individuella inställningar för varje program som bestämmer hur meddelandena ska visas eller om du inte vill att de ska visas alls.
Genom att markera något av programmen i listan och klicka på Configure kan du skräddarsy hur ett visst program ska bete sig i Growl. Du kan ändra utseendet på rutan som visas och även var på bildskärmen meddelandet ska visas.

Klickar du på underfliken som Notifications kan du göra ytterligare inställningar i de olika meddelanden som stöds av programmet. I det här fallet har vi använt Twitter som exempel och kan ställa in hur Growl ska visa ett meddelande beroende på vad som händer i Twitter.

Får du exempelvis ett direktmeddelande på Twitter kan du ställa in så att rutan ser ut på ett speciellt sätt och om Growl ska spela upp ett ljud som du valt.

Skräddarsy meddelanden
Under fliken Displays kan du ställa in hur meddelandena från Growl ska se ut. Det finns en mängd olika stilar att välja mellan och det går även att ladda ned ännu fler stilar från Growls webbplats.
För avancerade användare finns det en stil som kan skicka ett sms till din mobiltelefon när något händer i Growl. Det kräver att du använder en betaltjänst för sms-meddelanden över internet och är kanske inte något som är användbart för vanligt användande. Det finns även en stil som använder OS X talsyntes för att läsa upp meddelanden, men i våra tester fungerade den inte speciellt bra och kändes inte som en praktisk lösning.

De inställningar du gör i den här undermenyn är standardinställningarna för alla program. Som vi beskriver ovan går det även att skräddarsy varje program så att de använder olika stilar för att visa meddelanden.

Lyssna på fler datorer
En häftig funktion med Grown är att du kan använda det tillsammans med flera datorer i ditt nätverk. Det enda kravet är att de andra datorerna kör Growl 1.3 och OS X Lion. Du kan exempelvis välja att meddelanden från en dator visas på en annan, något som kan vara praktiskt om du väntar på ett visst program på din iMac medan du sitter med din Macbook i ett annat rum.

Allt går till historien
Under den sista fliken för inställningar finns History, där visas alla dina tidigare meddelanden från Growl och du kan även ställa in hur långt tillbaka meddelandena ska sparas så att du inte missar någonting. Funktionen går även att stänga av om du inte vill använda den.

Så utökar du Growl
Många av de populäraste programmen har redan stöd för Growl, dock inte Apples program. Det betyder att det inte finns något inbyggt stöd för exempelvis Apple Mail.

För att råda bot på det finns det några insticksprogram som du hittar på Growls webbplats. Genom att installera dessa insticksprogram och starta om Growl kan du till exempel ställa in meddelanden när du får ny e-post.

På Growls webbplats finns även en rad läckra stilar för meddelanderutorna du kan ladda ned gratis. Exempelvis finns det en stil som påminner om meddelanderutorna i iOS 5.

Snålvarianten Fork
Vill du inte betala för Growl så finns det en variant på programmet som är gratis och heter Growl Fork. Growl Fork bygger på den senaste versionen av Growl som fram till nyligen byggde på öppen källkod. Growl Fork fungerar även med OS X Lion och kan laddas ned här: http://mw24.se/yb Growl Fork kommer dock inte att erbjuda stöd för nya funktioner som eventuellt kommer att införas i betalversionen av programmet.

Fakta

Funktion: Meddelande­system för OS X
Mer info: mw24.se/x3
Pris: 15 kronor
Systemkrav: OS X 10.7 Lion.