Apple meddelade i går företaget tredjepartsutvecklare att de nu kan ansöka om ett utvecklarcertifikat som går under namnet Developers ID. Utvecklare som har ett utvecklarcertifikat kan skapa program som kan installeras utan problem i OS X Mountain Lion.

apple developer id

En av de nya funktionerna i Mountain Lion är Gatkeeper, ett säkerhetsprogram som gör det möjligt att blockera operativsystemet från att installera program från andra källor än Mac App Store.

Förutom möjligheten att endast begränsa installationer till Mac App Store går det att ställa in Gatekeeper så att endast program som är certifierade kan installeras. På så sätt ska funktionen erbjuda ett extra lager av säkerhet till användarna.

gatekeeper mountain lion

Tanken med Gatekeeper enligt Apple är att skydda användarna från att drabbas av skadeprogram. Via systeminställningarna i Mountain Lion kan användaren själv välja vilka källor som ska godkännas av operativsystemet.

– Användare av OS X kommer snart att kunna använda Gatekeeper, en ny säkerhetsfunktion i OS X. När användaren slår på denna funktion finns det ytterligare en säkerhetsfunktion som hindrar användaren från att ladda ned program som inte kommer från en certifierad utvecklare. Med hjälp av ett utvecklarcertifikat kommer användaren inte stöta på några problem att installera dina program, skriver Apple i meddelandet till utvecklare.

Eftersom Apple inte nämner Mountain Lion specifikt är det möjligt att en kommande uppdatering för OS X 10.7 Lion kommer att innehålla Gatekepper.

Mer information finns på Apples utvecklarsajt om du är registrerad utvecklare.