- MacWorld:

MacWorld testar: OS X 10.8 Mountain Lion

Av +

Sida 1 / 3


Utan någon som helst förvarning lanserade Apple den 16 februari nästa stora uppgradering till OS X som fått namnet OS X 10.8 Mountain Lion. I samband med lanseringen gjorde den första betaversionen tillgänglig för nedladdning och enligt Apple kommer den skarpa versionen att bli klar lagom till sommaren.

Eftersom det handlar om en tidig betaversion är inte alla program och funktioner översatta till svenska ännu. De svenska namnen på programmen kan därför komma att ändras i den färdiga versionen.

Messages
En av de kanske mest efterfrågade funktionerna sedan iOS 5 släpptes är en version av iMessage för Mac. Visst vore det smidigt om vi kunder skicka och ta emot meddelanden från våra iOS-vänner direkt på datorn. Med Mountain Lion kommer det att bli verklighet tack vare det nya programmet Messages.

Med Messages kan du snabbt skicka meddelanden till alla dina vänner som kör iOS 5. Messages har stöd för att skicka text, bilder, video och dokument. Messages ersätter dessutom iChat men har fortfarande stöd för AIM, Google Talk, Yahoo och Jabber.Den nuvarande betaversionen vi testade av Message är lite buggig, men när Mountain Lion släpps kommer du kunna skicka meddelanden på din Mac och sedan fortsätta konversationen på din iPhone, iPad eller iPod Touch. Tack var integrationen med iCloud kommer alla tidigare meddelanden att visas på samtliga enheter.

Det enda vi egentligen saknar för att göra Messages komplett är stöd för MSN (Windows Live Messenger) och Facebook. Det är funktioner vi antagligen kommer att vänta förgäves på, men det hade definitivt gjort Messages mer komplett.

iCloud
Apples molntjänst iCloud har fått en mer dominerande roll i Mountain Lion. Redan i Lion introducerades inbyggt stöd för iCloud, men Apple har nu på allvar börjat väva in molntjänsten i operativsystemet och dess olika program.

Redan vid installationen av Mountain Lion ombeds du logga in med ditt Applekonto och du får möjligheten att skapa installera iCloud om du vill. Väljer du att installera iCloud kommer flera program som Messages, Påminnelser, Kalender och Anteckningar att konfigureras för iCloud.En annan stor nyhet i Mountain Lion är att iCloud-funktionen för dokument nu är inbyggt i operativsystemet. Det betyder att du kan spara dina dokument på en dator och filerna kommer sedan att synkroniseras mellan alla dina datorer och enheter automatiskt via iCloud. Funktionen fungerar mer eller mindre ungefär som Dropbox.

Mountain Lion kommer även med en rad nya programmeringsgränssnitt för iCloud som låter tredjepartsutvecklare skapa program som utnyttjar molntjänsten. 

Påminnelser
Påminnelser (Reminders) som vi tidigare sett från iOS 5 har nu kommit till OS X. Egentligen finns påminnelser redan i iCal, men Apple har valt att göra det till ett fristående program så det blir enklare att knappa in snabba påminnelser. Programmet på OS X är slående likt iOS-versionen.Självklart använder Påminnelser sig av iCloud och all information synkroniseras mellan alla dina enheter så länge du loggar in med samma iCloud-konto. Det finns även stöd för synkronisering med tjänster som Caldav, Yahoo och Google Calendar. Påminnelser är dock väldigt sparsmakat vad gäller funktioner och inställningar och lär inte tillfredsställa de användare som kräver lite mer.
Sälj din Apple-pryl med MacWorld

Gratis guide: Så kopplar du mobilen till tv:nMer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum


iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple
 


- MacWorld:

EU

EU:s granskning kan stå Apple dyrt


- MacWorld:

OS X Yosemite

Skarp version av Yosemite närmar sig


- MacWorld:

Kina

Då börjar Iphone 6 säljas i Kina


- MacWorld:

IOS 8

Så slipper du ringsignaler överallt


- MacWorld:

Apple täpper "shellshock"-buggen i OS X


- MacWorld:

IOS 8

Första betaversionen av IOS 8.1 är härNyheter och tips från Teknik & Trender.


- MacWorld:

Apple Watch visas upp i Paris


- MacWorld:

IOS 8

Tre nya uppdateringar av IOS 8 på väg


- MacWorld:

Rykte: Imac med retinaskärm i oktober


- MacWorld:

Apple

EU sätter press på Irland och Apple


- MacWorld:

Musik

Inget stöd för HD Audio i IOS 8


- MacWorld:

Notiscenterapp portad från App Store- MacWorld:

Iphone 4S

Apple stoppar nedgradering från IOS 8

Är du nöjd med IOS 8?

- MacWorld:

Behöver jag extra Office-licens för Ipad?

iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple