Mest läst just nu

MacWorld

Iphone startar om
Speciellt meddelande kan krascha IOS

Meny

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Nya bilder uppges vara iPad 3

Dagens artikel...

2012-02-20 09:18

Troligtvis kommer ni inte få se någon liknande på macworld.
http://www.svd.se/naringsliv/tonvis-med-arbetsmiljoproblem-for-apple_6864519.svd

Charlie2k

Dagens artikel...

2012-02-20 09:26

Fast vad som är ännu märkligare är att det är bara Apple som hamnat i skottlinjen för detta, Apple har åtminstone betalat för egna kontroller som sedan lagts ut offentligt. Nokia, Sony, mfl har knappt nämnts och har ännu mindre försökt kontrollera dessa sakerna. Visst ska man alltid göra saker bättre men tänk även på att självmordsfrekvensen är lägre där än befolkningen i övrigt. Hemskt att resonera så men visar ändå på att det inte är så illa som det framställs i media här.

Me, myself and I

Dagens artikel...

2012-02-20 09:37

Eftersom det som händer bara gäller Apple så är det Apple som hamnar i skottlinjen. Svårare är det inte. De flesta andra tillverkare använder Intertek till sina kontroller, exempelvis Nokia. Kontroller har alltid utförts, av alla tillverkare. Apple har garanterat alltid känt till att det är barnarbetare och som tillverkar deras produkter. Eller varför skulle Apple, som säger sig själva vara notoriska med detaljer, inte känna till något som ALLA känner till? Eller att arbetsmiljön i Kinesiska fabriker är katastrof... de kunde ringt vilken invånare som helst och frågat detta. Bara 1,3 MILJARDER kineser att fråga, alla kan svaret.

Så nej, givetvis har Apple hela tiden vetat om till problemen i deras fabriker. De har bara inte brytt sig. Men nu när media stormar en massa försöker de rädda sitt rykte. Och nu när de har anlitat den icke oberoende organisationen FLA är det lätt att anta de har en plan. Troligtvis kommer FLA hitta ett antal problem, sedan "fixar" Apple, en provisorisk lösning, dessa problem och får en massa gratisreklam i media gällande deras fantastiska arbete i Kina. Sen lanseras iPad 3 och plötsligt har alla journalister glömt bort de stackars arbetarna och arbetsmiljön kan återgå till sitt normala.

Charlie2k

Dagens artikel...

2012-02-20 09:57

"Eftersom det som händer bara gäller Apple så är det Apple som hamnar i skottlinjen. "

Tror du verkligen på det själv? Att det bara är Apple som har arbetsmiljöproblem hos sina kinesiska leverantörer (Jo, det är inte Apples fabriker)? Jag tror nog du får gå naken och slänga det mesta av din teknik och möbler om du inte skall använda något som tillverkats under tvivelaktiga förhållanden. Gör detta att Apple är ok? Är det ok att saker tillverkas i låglöneländer under dåliga förhållanden? Nej, men det sätter saker i perspektiv.

Skygglappar på eller ("Jag gillar inte Apple, så allt de gör är dåligt, och jag måste tvångsmässigt kommentera detta")? Pinsamt...

(och, du, det har skrivits en hel del på MW om arbetsförhållanden hos Apple leverantörer..)

Pinsamt igen...

sinclair

Dagens artikel...

2012-02-20 10:14

En hel del? Och du har mage att prata om perspektiv?

Inte ens 30 artiklar av nästan 16 000 artiklar behandlar ämnet...

http://macworld.idg.se/2.1038/1.88426?actionType=search&queryText=arbetsmilj%F6&articleType=0&dateRange=4&sort=0 Sökord arbetsmiljö 16 träffar.
http://macworld.idg.se/2.1038/1.88426?actionType=search&queryText=fabrik&articleType=0&dateRange=4&sort=0 Sökord fabrik gav 40 träffar, varav många var samma som i ovanstående sökning.
http://macworld.idg.se/2.1038/1.88426?actionType=search&queryText=&articleType=0&dateRange=4&sort=0 Inget sökord, totalt antal träffar är 15 764 artiklar...

Om du vore tolv år gammal, tjänade $350/mån, jobbade med extremt monotona arbetsuppgifter sex dagar i veckan i en ohälsosam och rent av giftig arbetsmiljö tror jag du hade velat att även de mest inbitna Apple-fanatikerna fick läsa lite mer än 30 artiklar om din situation.. Varav långt ifrån alla artiklar ens varit negativa, utan tvärt om istället beskrivit arbetsmiljön hos Apples underleverantörer som god.
http://www.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/454/mr-daisey-and-the-apple-factory

Där har du ditt perspektiv...

Charlie2k

Dagens artikel...

2012-02-20 10:28

Jag säger inte att det är rätt av Apple att använda sig av underleverantörer med dåliga arbetsförhållanden. Jag vänder mig mot:

1. Det är enligt dig bara Apple som har dessa problem. Fel.
2. Vi kommer inte att få läsa om detta på MW (Fel), vilket vi får med jämna mellanrum, men detta är inte ett forum för arbetsrätt och arbetsförhållanden i Kina, men jag tycker det är bra/viktigt att det tas upp ändå, vilket det görs.... även om DU tycker det är för sällan.
3. Det är Apple själva som beställt kollen, vilket visar att det faktiskt vill göra något åt det, även om de så klart borde tagit tag i detta tidigare, men bättre sent än aldrig...

(och ja, om du vill kan jag berätta för dig att jag jobbat med Kina, och det jag hittills läst (positivt och negativt) om Apple fabriker är ingenting i jämförelse med en del av de fabriker jag har hälsat på, där arbetslokalerna sett ut som de är från 1897, där arbetarna sitter på sockerlådor och slipar metall utan skyddsutrustning och får gå på toaletten 1 gång om dan m.m. (och ja, vi jobbar inte med dessa idag..)

Detta rättfärdigar inte att det är dåligt hos Apple, men som sagt, perspektiv... och det man måste förstå är att det är inte Apple som är ansvariga för att situationen är som den är, det är den kinesiska lagstiftningen som tillåter detta (vilket utnyttjas av en hel mängd västerländska och asiatiska företag). Men det är ju bar att Apple nu bestämt sig för att se över och förhoppningsvis sätta press på fabriker/regering att förändra.. Vilket de BORDE gjort mkt tidigare, men som sagt, bättre sent än aldrig...)

Jag förstår egentligen inte vad som är ditt problem, om du inte bara är ute efter att basha Apple...

sinclair

Dagens artikel...

2012-02-20 11:01

"Om du vore tolv år gammal, tjänade $350/mån"

$350 / månad är en bra lön, inte minst för en 12-åring! Du vet tydligen inte vare sig vad genomsnittslönen i Kina är eller vad kostnadsbilden är där. Det motsvarar en lön på omkring 20000 i månaden här i Sverige.

Hare bra

Putte Fnasker

Dagens artikel...

2012-02-20 16:52

Runt $285 i månaden kommer dem flesta att få på Junior level, enligt http://gizmodo.com/5885971/apples-giving-foxconn-workers-a-raise

Känns jäkligt konstigt att jämföra med att en Chicken Mcnuggets kostar $1,20 dock men jag har ett svagt minne av att alla utländska bolag i Kina kostar en jäkla massa för konsumenterna...men ändå blir det en jäkligt konstig kostnadsbild...

Alibotify

Dagens artikel...

2012-02-20 14:06

Och hur många träff får du om du söker på PC för alla?

alfnilsson

Dagens artikel...

2012-02-20 09:27

Kom igen, lite kan du väl anstränga dig i alla fall? Det är bara att göra en sökning så kommer du sett att MacWorld haft flera artiklar det senaste året om Apples underleverantörer och deras fabriker.

gronfelt

Dagens artikel...

2012-02-20 09:39

Någon som inte läste igenom artikeln? Apple själva som tillsatte inspektionen. Dvs. de vill/kommer antagligen göra någonting åt det.
Dessutom finns det mängder av liknande artiklar här på macworld.
Macworld är en sida/tidning som rapporterar OM Apple, positivt såväl som negativt.

Adam Stahl

Dagens artikel...

2012-02-21 00:52

Asså jag läser om och om igen men jag hittar inget i ipad3-artikeln om arbetsmiljö i Kina. Ämnet togs upp i förra veckan i Macworld så om du har sånt behov av att ondgöra dig gör det vi relevant artikel. Och när du gjort det glöm inte att bojkotta HM, McDonald, Nike, HP, alla mobiltillverkare, diamantprodukter, Jysk, Ikea, Gevalia och slutligen dig själv. Ditt välstånd bygger på att västvärlden exploaterar Asien och Afrika. Så när du är beredd att betala det tredubbla för datorer mobiler, kläder, skor och leksaker m.m så kan vi börja snacka! Problemet är då förvisso att vinstmarginalerna i väst har sjunkit så vi det laget att du själv får nöja dig med 5000kr månaden och 12 timmars arbetsdag. Det är lätt att gnälla...

Valletoken

Tråkigt

2012-02-20 09:21

Det är synd att Apple inte ändrar mer till utseendet då det är roligt när det syns att man skaffat den senaste iprylen...

vivaa

Tråkigt

2012-02-20 09:25

Du kan ju skaffa en keps med en blinkande "Jag har nyaste Apple-prylen!!!"-neonskylt på annars...

Köper du dina saker för att synas och skryta eller köper du dem för att du behöver dem till något (förutom att skryta med)?

mrpijey

Tråkigt

2012-02-20 09:51

Denna kommentar var ganska skrämmande! Så du köper enbart en iPhone eller iPad bara för var med i hajpen och ha det senaste?

stenbacks

Tråkigt

2012-02-20 10:03

Tycker inte den var så skrämmande. Visst är det insidan och funktioner som räknas, men visst är det kul med en ny form... Inte för att folk skall se att man har det senaste, utan för att det är kul för mig personligen... Min tjej har haft iPhone 4 sen den kom... När sen iPhone 4s släpptes hade jag sett den så länge så det kändes inte så kul att formen inte förändrats. Jag var liksom trött på den innan jag ens köpt den...

Sen gillar jag iof att Apple tar fram en form och kör länge på den, känns enhetligt och konsekvent och som att de tar fram något som ÄR bra och genomtänkt och så kör de på detta och byter inte bara för att byta... och det är behjärtansvärt även om man ibland tycker det blir lite tråkigt :)

sinclair

Absolut inte

2012-02-20 11:30

För att skryta, vad finns att skryta med? Tycker det är roligt med nya saker, som det märks att det är någon skillnad på. Gillade inte uppdateringen från 4-4s, hur kul är det att sitta med en likadan telefon 2-3 år?

vivaa

Hmm

2012-02-20 12:58

14 kommentarer på (inte om) artikeln varav endast 5 som har med artikeln att göra. Märkligt att en artikel som handlar om iPad3 kan generera så mycket om något helt annat.

alfnilsson

Hmm

2012-02-20 13:18

Det är som vanligt här på MW, precis min poäng (och jag vet, i och med att man går i clinch med de som är här för att gnälla eller bara helt oprovocerat tycka apple är skit så accelererar detta. Det bästa hade så klart varit att tiga ihjäl dem, då hade det roliga för dem försvunnit, men man blir ju bara så trött ibland :)

sinclair

iPad 3 i USA: uppkoppling

2012-02-20 13:24

Hej!
Funderar på att köpa en iPad 3 i USA när de kommer. Då kommer de sannolikt att funka med WiFi - men:
1) brukar man ha 3G till iPad och kan man då ta ett sådant abonnemang i Sverige?
2) kommer alla iPads med möjligheten att välja svenska som språk?

mvh Jonas

Jonas Ludvigsson

iPad 3 i USA: uppkoppling

2012-02-20 13:28

1. Ja (men 3g är ju bara för data på in iPad, så man tar ett data-abbonemang).
2. Ja.

Jag vet för jag köpte min iPad 2 i USA... (man skall bara se till att den inte är operatörslåst till en amerikansk operatör, men fråga på Apple storen så hjälper de dig :).

sinclair

Comments powered by Disqus
Yosemite

MacWorld

Apple åtgärdar wifi-problem i Yosemite

Apple

MacWorld

Apple är världens högst värderade varumärke 2015

MacWorld

Flashlight

Flashlight är dunderhonung för Spotlight


MacWorld

Iphone startar om

Speciellt meddelande kan krascha IOS


MacWorld

Screentendo

Screentendo gör om hela webben till Super Mario-banor


MacWorld

Meerkat och utmanarna.

Bästa appen för att strömma din video live med Iphone


MacWorld

Apples tangentbordspatent

Apple utvecklar tangentbord med multitouch


MacWorld

OS X Yosemite

Fjärde betaversionen av OS X 10.10.4 är här


Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng