I ett antal artiklar har vi beskrivit hur de bristfälliga arbetsvillkoren för de anställda på Foxconns jättefabriker i Kina lett till en massiv kritik mot Apple.

Med anledning av kritiken har Apple nu skickat ut ett pressmeddelande (länk nedan) där det framgår att Fair Labor Association kommer att genomföra kontroller av företagets underleverantörer, däribland Foxconn-fabrikerna i Shenzhen och Chengdu i Kina, med start i dag.

- Vi anser att arbetare överallt har rätt till en säker och rättvis arbetsmiljö och därför har vi bett FLA att oberoende utvärdera förhållandena hos våra största underleverantörer, säger Apples vd Tim Cook i en kommentar.


Som en del av den oberoende utvärderingen kommer FLA att intervjua tusentals anställda om deras arbets- och levnadsförhållanden, bland annat gällande hälsa och säkerhet, ersättningar, arbetstider och kommunikation med ledningen. FLA:s team kommer att inspektera tillverkningsområden, personalbostäder och övriga utrymmen och genomföra en grundlig granskning av dokumentation om gällande regelverk under alla anställningsstadier.

Resultaten kommer att publiceras i början av mars på webbplatsen www.fairlabor.org. Liknande inspektioner kommer att utföras på fabriker som tillhör Quanta och Pegatron senare under våren. När dessa är klara kommer FLA:s utvärderingar att omfatta fabriker där mer än 90 procent av Apples produkter monteras.