Emanuele ”Infinite” Vulcano är en utvecklare från Milano i Italien som fått ordentligt med uppmärksamhet på nätet för Afloat och hans andra app; Mover. Responsen från användarna har varit så positiv att han blivit erbjuden och accepterat ett jobb i San Francisco-trakten som programmerare. Han säger inte exakt var, men nämner Cupertino, så vi har våra aningar. Nog om detta.


Det kan vara ganska fiffigt med ett programfönster som ligger ovanpå ett annat – och du kan se igenom det. Du kan även ­justera hur mycket genomskinlighet dina ögon ska uppleva och hur snabbt det ska ta att ställa tillbaka.

Afloat är ett systemtillägg som utökar dina möjligheter att jobba med fönster i din Mac. Tyvärr funkar det inte med det så kallade Carbon-api:et.Det kan ju låta extremt avancerat, men innebär bara att det inte fungerar i själva Finder med Macens eget grafiska gränssnitt.

Däremot funkar det med ett stort antal program, till exempel Safari, iPhoto, Logic med flera. Efter installation och omstart hittar du Afloat-funktionerna i toppmenyn ”Fönster” som du hittar i de flesta applikationer. De mest basala finesserna innebär att du kan göra ett programfönster halvtransparent ovanpå ett annat. Du har även möjlighet att ställa in hur mycket ­genomskinlighet du vill ha, plus ställa tillbaka visningen av programfönstret till normalt läge via ett kortkommando.

Hyfsat användbart om du vill kika på en sak i ett program medan ett annat program utför en viktig uppgift som tar sin lilla tid, för att ta ett tydligt exempel på användande. En annan funktion är att du genom att hålla inne ctrl- och command-tangenten kan hålla i, och dra ut ett fönster var som helst i fönstret – inte bara i nedre högra hörnet. Ytterligare ett sätt att använda Afloat är att du kan ta tag och flytta ett fönster från en valfri plats i fönstret, inte bara på fönsterlisten.


Förvisso en minimal inställningspanel, men Afloat är ju ett ­systemtillägg som inte har några egna menyer. Här bestämmer du dig för sådant som fönsterprioritering, graden av genom­skinlighet och så vidare.

Tveksamt om alla hittar nyttan
Du som är van att köra kortkommandon på tangentbordet– eller är en lite mer avancerad användare av styrplattan på din bärbara – kan nog rätt snabbt bli bekväm med Afloats olika fönsterfinesser. Om du inte är vare sig det ena eller det andra är det däremot tveksamt om du kommer att uppleva så stor nytta med Afloat.

Det kan emellertid vara lite si och så med uppdateringarna av gratistillägg, vilket bör tas med i bedömningen, i synnerhet när applikationen inte har en medföljande avinstallerare. I stället måste du manuellt avlägsna tillägget om det skulle börja bugga med framtida uppdateringar av OS X. I vissa program som har stöd för Afloat funkar bara några av tilläggets funktioner – med andra händer det ingenting. Vi tror att det beror på att några program redan har Afloats kortkommandon upptagna till andra funktioner. Det är hursomhelst lite irriterande när man väl kommit i gång.

Fakta: Afloat

Funktion: System­tillägg.
Version: 2.4
Mer info: mw24.se/ts
Pris: Gratis.

  • Ganska ­fiffigt om du har liten skärm.
  • Kan snabba upp arbetet.
  • Kan ge bättre överblick.

  • Fungerar inte alls på alla program.
  • Samtliga funktioner fungerar inte i vissa program.
  • Ingen av­installerare ingår.

Betyg: