Numera finns det en uppsjö av möjligheter för dig om du vill ha in ljud i din iOS-enhet, då det går att plugga in vilken 3,5 millimeters­variant som helst. Det här är ett gäng som säger sig vara speciellt anpassade till Apples enheter.

Vilken mikrofon du vill ha beror mycket på vad du vill använda den till. Ska du bara spela in minnesanteckningar är kraven annorlunda än om du ska starta en podcast eller sjunga in en skiva.

Tyvärr finns det ingen mikrofon som är klockren i testet. Blue mikey ger absolut det bästa ljudet, men den fungerar inte på din nya iPhone. Fostex AR-4i är ruggigt bra för filmljud, men är dyr och väldigt specialanpassad.

De två små alternativen; Brando mini ­capsule mic och Touchmic mitymic, överraskar. Båda lyfter kvaliteten flera par steg jämfört med det interna alternativet. Framför allt är det möjligheten att rikta mikrofonerna som bidrar till detta.

Den fysiskt mest imponerande mikrofonen; iRig mic från IK Multimedia, var botten­nappet. Samtidigt är det ett givet val om du vill sjunga och leka lite med din sång. Men köp då till fullversionen av Vocalive.

Udda, men bra - Fostex ar-4i

Om du behöver en mikrofon som ett tillbehör för ditt filmande tillhör du definitivt målgruppen för Fostex ar-4i. Detta är inte så mycket en mikrofon som ett kamerahus, men ljudet är ändå väldigt bra.

Och att upptagningen blir bra är inte att undra på. Med två separata, rejält separerade ingångar blir möjligheterna stora, och resultatet är ett riktig gott stereoljud. Det kommer att lyfta dina hemmafilmer till en helt ny nivå.

Egentligen finns det faktiskt tre ingångar i huset för att du ska ha mikrofonerna rätt om du väljer att filma med telefonen på högkant. Smart!

Och hela ­paketet är överlag genomtänkt. Ett annat exempel på detta är att du inte behöver starta den – så fort telefonen kopplas i är den i gång. När du ­sedan drar ut nallen slockar även huset. På lådan finns dessutom reglage för ljudnivå och indikatorer för inkommande ljud.

Detaljer som irriterar
Du får också med ett handtag som du kan montera för både vertikalt och horisontellt filmande. Med pinnen på plats får du ett rejält tag om paketet – det känns nästan som att hålla i en traditionell filmkamera i miniformat.

Allt är dock tyvärr inte av godo. En uppenbar nackdel är att den bara fungerar med en enhet, lådan är formad efter linjerna från en iPhone 4. Dessutom behöver själva huset två batterier för att drivas. En annan irriterande detalj är att det finns ett fäste för en extern ljuskälla, men då mikrofonerna sitter för nära går det nästan inte att koppla på någonting.

Fostex har dessutom en gratis app att ladda ner på iTunes Store som ger dig en del extra möjligheter. Till exempel kan du filtrera bort ljud och vända på stereoeffekten. Däremot finns inte heller här några funktioner för ­video.

Detta är helt klart den mest udda mikrofonen i vårt test – samtidigt är det också en av de bästa. I alla fall om du har behov av det den täcker. För är det bara ljud du är intresserad av är ar-4i knappast rätt val. Vill du ha bättre upptagning till dina filminspelningar har du däremot en vinnare.

Fakta: Fostex ar-4i

Funktion: Filmkamerahus med externt ljud.
Mer info: mw24.se/ok
Pris: 1 395 kronor

  • Bra stereoljud.
  • Gör filmkamera av din iPhone.
  • Telefonen sitter bra i fästet.

  • Bara för iPhone 4.
  • Dåligt med plats för ljus.
  • Inga bildfunktioner.

Betyg:

Sida 1 / 5

Innehållsförteckning