Du kanske hört talas om Geektool och avfärdat det? Söker du på nätet kommer du ­direkt att få en känsla av att det bara används för att göra fräcka skrivbordsbilder. Men titta närmare på det – för under ytan är det här en instrumentpanel för it-proffs.

Egentligen gör verktyget bara en enda sak; visar information inristat på din skrivbordsyta. Detta innebär att du inte har själva programmet i gång på traditionellt sätt– allting sker i stället i bakgrunden. Informationen bara finns där.

Det fina med detta är att du kan ha full koll på dina system direkt på skrivbordet, och vill du ha en snabb statusrapport kan du bara an­vända Exposé för att skyffla undan alla fönster.

Givetvis får du själv bestämma vad som ska visas upp, och det är här kraften kommer in i spelet. Visst kan du visa bilder och innehållet i filer, men du kan också returnera resultatet från ett shellskript. Möjligheterna är kanske inte oändliga– men bra nära.

Installera från App Store
Innan vi börja laborera med verktyget måste du ladda hem det, vilket du gör enklast genom Apples App Store. Starta bara affären och leta upp applikationen. Priset är noll, så du ­behöver inte tveka.

När du startar programmet kommer du att se ett fönster med tre ikoner i. Dessa är mallar för vad du kan lägga på ditt skrivbord. Dessutom har du en skuggad ram strax intill; ­Verktygsfältet. I denna ruta kommer du att se inställningar för dina fönster.

Dags att komma i gång. Börja med att dra ut en ”shell”-ikon till ditt skrivbord. Strunta i storleken nu, det kan du justera i efterhand. Markera i stället verktygsrutan där du skriver in ” ping -c 5 minserver.macworld.se” i ”Command:”. Mata också in ”30” i rutan till höger om ”Refresh every”.


Gränssnittet är väldigt enkelt, men det gäller att du förstår hur det är tänkt; Någon inbyggd hjälp finns inte. Läser du denna artikel ­löser det sig ändå på ett bra sätt.

Vad du nu har är ett fönster som kommer att visa dig resultatet av ett pingkommando var 30:e sekund, så om din server slutar att svara kommer du direkt att kunna se detta.

Du behöver inte hålla dig till enkla kommandon – nära nog allting du kan köra i Terminalen fungerar även här. Anta till exempel att du vill se alla rubriker på MacWorld. Då kan du skriva in följande textrad: ”curl http://macworld.idg.se/|grep ”h3 class”|sed -e :a -e ’s/<[^>]*>//g;/</N;//ba’”.

Själva sidläsningen sköts av ”curl”, och ­resultatet lämnas över till ”grep” som plockar ut alla rader som innehåller strängen ”h3 class”. Detta är enbart rubrikerna i Macworlds mall. Sedan tar ”sed” bort alla html-taggar. Kvar blir texten som visas upp.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning