Mest läst just nu

MacWorld

Apple Watch
Bilförare fick böter på grund av Apple Watch

Meny

Just nu i M3-nätverket

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Macbook Pro mot Macbook Air

Budgeten rymmer SSD

2011-12-27 11:29

Om man har en budget på 10000-15000 så måste ni bog tänka om, för då har man ju råd att klämma in SSD I MacBook Pro också!
Däremot en sak som iaf jag inte såg i texten var bristen på lagringsutrymme när man kör SSD...

Philuppus

Budgeten rymmer SSD

2011-12-27 11:41

Dum kommentar förresten..

Philuppus

Budgeten rymmer SSD

2011-12-27 12:46

Det har "alltid" vært slik at med MacBooks (og t.ex Thinkpads), så betaler man en saftig overpris for å øke spec mht cpu/ram/hdd.

Man må jo også legge til prisen for "default" hdd/ram på toppen av det tillegget man må betale for oppgraderingen.

Med en Thinkpad løser man jo slikt greit fordi man bytte alt selv om man greier å følge en bruksanvisning. (Been there - done that) Det er MYE å spare, og å bytte til SSD eller sette inn mer ram er svært enkelt.

Med en Mac er det adskillig mer komplisert, og de bytter hele tiden til nye besynderlige spor i skruehodene for å gjøre det vanskelig å bytte selv.

Omaha

Budgeten rymmer SSD

2011-12-27 13:34

Jag har aldrig skruvat i en Thinkpad, men det är inte särskilt krångligt att skruva i Mac (heller).
På iFixit.com http://www.ifixit.com/Browse/Mac finns fin-fina guider för olika modeller (och - såklart - specialmejslar att köpa OM det behövs. (Mig veterligen är det endast i MB AIR och ev. vissa iPhones det är krångliga skruvar?)
(Har själv följt guider där för att sätta i SSD i en gammal MacBook Pro samt flyttat HDD till Optibay. Fin fart blev det! Och jag använde vanliga mejslar jag hade hemma.)

Mmmm...

Budgeten rymmer SSD

2011-12-27 13:48

De bytter vel skruer etterhvert som de kommer med nye modeller såvidt jeg har forstått. Jeg kjenner til iFixit - gode beskrivelser, men såvidt jeg forstår bryter man garantien på mange appleprodukter.

Med Thinkpad brytes ikke garantien.

Dette er imidlertid ikke årsaken til at jeg ikke har byttet til mac. Jeg savner 2 ting i en MacBook, og det er innebygd HSDPA, og det er mangel på dock. Det siste er i ferd med å bli et mindre problem.

Omaha

Budgeten rymmer SSD

2011-12-27 14:58

Du byter enkelt både RAM och hårddisk på nuvarande Macbook Pro. Ingen garanti bryts. Instruktioner finns i medföljande instruktionsbok.

Batteri måste däremot bytas av serviceverkstad då detta är inbyggt i datorn.

ppson

Budgeten rymmer SSD

2011-12-28 10:29

Batteriet är inte mer inbyggt i datorn än hårddisk eller minne i en Macbook Pro. Lika lätt att byta som hårddisk och minne, man skall ju till och med koppla bort batteriet när man byter dem. Att Apple inte säljer batterier till icke-serviceverkstäder och har bestämt att det bryter garantin om någon annan byter det har inget att gära med svårhet eller inbyggnad. Kan ju bara spekulera men jag antar att anledningen är ekonomisk.

Ztrobe

Budgeten rymmer SSD

2011-12-28 10:52

Det står inget i instruktionerna om att koppla bort batteriet när man installerar hårddisk eller minne, så var du fått det ifrån vet jag inte.

ppson

Budgeten rymmer SSD

2011-12-28 11:35

Dels så har jag fått intruktioner från en servicetekniker på en Apple-serviceverkstad om att alltid göra detta och jag har själv lyckats byta hårdisk och minne på datorer som stått i sleep-läge efter att ha frågat användaren "Är datorn avtängd?" och svaret "Ja".
Eftersom spänningen ligger på i RAM när datorn är i sleep så kan detta ge problem och vid ett tillfälle så har jag förstört filsystemet på en hårdisk när jag flyttade hårdiskar mellan två datorer där den ena var i sleep. Genom att koppla ur batteriet, vilket är ett enkelt handgrepp som tar ca en sekund, så vet man att datorn är spänningslös, vilket dessutom gör att man inte behöver vara rädd för att råka kortsluta något med en tappad skruv eller ett verktyg. Generellt sett så är steg ett i alla andra laptoptillverkares servicemanualer att koppla ur batteriet och varje gång jag sett en Apple-tekniker arbeta i en laptop så börjar dom med att koppla ur batterikontakten.

Därför är jag av åsikten att man skall koppla ut batterikontakten när man mekar i en Apple-laptop, oavsett om detta står i användarmanualen eller inte.

Ztrobe

Budgeten rymmer SSD

2011-12-28 11:58

Ja det skadar inte att koppla ur det, men är som sagt inget som krävs. Därför kan man känna sig relativt lugn. I och med att det inte är ett föreskrivet steg i instruktionerna så lär man få ersättning av Apple om skada orsakas pga att man inte kopplat ur batteriet. Backup på sin data ska man alltid ha ändå.

Jag är ingen expert, men är det inte så att det kan ligga spänning kvar i kondensatorer osv även om du kopplat ur batteriet?

Med det sagt så kan man nog vara överens om att man i vilket fall som helst inte bör ge sig in och skruva i en dator om man inte känner sig relativt bekväm med det.

ppson

Budgeten rymmer SSD

2011-12-27 12:03

Klippt ur artikeln: "OS X är till exempel lika känsligt som alltid för att du fyller lagringen till brädden. Eftersom en ssd-enhet som regel rymmer färre antal gigabyte är det lättare att köra datorn i botten på det sättet.

Alltså: Traditionell hårddisk för dig som behöver många gigabyte eller en dyrare ssd för en rappare dator. Om du inte är rik och vill stoppa in en ssd som rymmer 512 gigabyte vill säga! Apple vill ha kring 10 000 spänn för detta och en del väljer således att köpa en egen ssd av önskad rymlighet och prisklass."

Så en Apple SSD på 512Gb för 10000 ryms definift inte i budgeten.

Lilja09

Budgeten rymmer SSD

2011-12-27 12:18

Egentligen är det bäst att alltid undvika Apple's produkter då dessa är och förblir inlåsta när Apple använder sina fula tricks som de har blivit upplärda av Microsoft!

ottan

Budgeten rymmer SSD

2011-12-27 12:34

Egentlig burde du heller begynne å jobbe for å få frem en Linuxdistribusjon som er 100% desktop/laptop-orientert og som er bra nok og forutsigbar nok til at OEM's vil begynne å selge slikt til konsumenter og bedrifter.

...og vær så snill: Ikke nevn Ubuntu 11.10....

Omaha

(Inlägget är borttaget av moderator)

2011-12-27 12:34


Hellre

2011-12-27 16:00

Inlåst till Mac os x som är äkta unix. Med massor av Open source. Än dos/Windows där allt måste vara byggt av Microsoft.

.:.

Hellre

2011-12-28 09:23

ha så kul med att betala för varje uppdatering av operativsystemet

Mellin

(Inlägget är borttaget av moderator)

2011-12-28 09:55


Hellre

2011-12-28 10:19

så duktig!!

Agent One

Hellre

2011-12-28 10:42

Eh?
Så du betalar inte för Windows uppdateringarna från XP, Vista, Win7?
de såkallade service packen är avgiftsfria på bägge platformarna.

Juan_

Hellre

2011-12-28 16:09

Du har faktiskt helt faktamässigt fel här.

Du kan låsa in folk även om du råkar ha en unixkärna i botten.

Även om OS X har använt sig av en FreeBSD i botten så är nästan allt som gör det till specifikt "Mac" (och därmed så mycket bättre användarupplevelse än de flesta andra Unicar) ovanpå detta stängt och *inte* OSS.

Du måste inte heller absolut bara köra produkter ifrån Microsoft på Windowsssystem (även om det ofta kan ge en vinst och vara bättre anpassade produkter). Det går fint att köra produkter ifrån konkurrenter och andra leverantörer.

Du kan tom köra OSS-produkter om du skulle vilja detta (även om det kanske inte är det vanligaste eller naturligaste).

BärsåSprit

Skärmen

2011-12-27 11:32

Välj till den bättre skärmen till en PRO så slipper du reflexerna och får mycket bättre betraktningsvinklar.
Den blanka skitskärmen klarar inte av testerna som TCO gör på skärmarna...

Pravka

Skärmen

2011-12-27 21:45

Ja, de blanka skärmarna är ju oerhört irriterande. Visst, de ser flashiga och bra ut i butik (sägs det), men reflexerna blir i längden för störande. Min sambo specialbeställde en 15" MBP med matt skärm, men det kan man väl snart inte göra :-/

Jag saknar en MacBook Icke-pro för runt 6000kr, med matt skärm. Jag saknar å andra sidan en stationär Mac också, det är bland annat därför jag triplebootar min PC med OSX. Då kan jag välja matt skärm också, det är inte lika lätt med Imac.

Det känns som att Apple missar ett stort kundsegment, eller så är det bara jag som fortfarande tror att det krävs och finns ett behov för enklare laptops med DVD etc och stationära datorer. (Mac Pro är pga priset och ljudvolymen ofta inte ett alternativ)

mktst

Macpro ljudvolym?!

2011-12-28 00:52

Macpro låter väl inte alls särskilt mycket.

Gaggenau

Skärmen

2011-12-28 10:34

Tja, man kan ju köpa en Mac Mini och en bra skärm. Behöver man bättre prestanda så får man köpa en Imac och en extern skärm. Den inbyggda spegeln kan man ju vända mot väggen eller något. Det riktigt irriterande är dock att man inte kan beställa Mac Air med matt skärm. :/

Ztrobe

Kan en laptop bli för tunn?

2011-12-27 13:18

Ja det kan den! I alla fall enligt mig. Kände lite på en Air och den kändes så lätt och tunn att det kändes som att den skulle gå sönder vilken sekund som helst. Hade tagit pro'n any day. Mycket mer kvalitéts känsla

krankamp

Kan en laptop bli för tunn?

2011-12-27 13:54

Det handlar ju bara om dina fördommar i så fall.
Den är otroligt stabil, jämför den inte med plastmodellerna som de flesta PC's tillverkas i.

andyh

Kan en laptop bli för tunn?

2011-12-27 14:56

Nu är det framförallt billigare datorer som tillverkas i plast, Även plast har sina fördelar men jag föredrar metall tack vare stabiliteten. Sen att Apple inte kan hantera plast på rätt sätt betyder inte att det är ett dåligt material.

True story

Kan en laptop bli för tunn?

2011-12-28 11:01

Vad snackar du om? Hur kan det vara fördomar när jag drog slutsatserna efter jag hade pillat på en air? Och när nämnde jag pc över huvud taget?

krankamp

Gigantiska sorgekanter

2011-12-27 13:55

Varför lyckas inte Apple ta bort de gigantiska sorgekanterna runt skärmarna? Känns omordernt och störande.

Marcus Hansson

Gigantiska sorgekanter

2011-12-27 14:58

Håller med dig men som tur är finns det andra som lyckats brta med det ;-)

True story

(Inlägget är borttaget av moderator)

2011-12-27 15:24


Gigantiska sorgekanter

2011-12-27 19:06

Det går åtminstone göra de lite tunnare.
http://www.reviews-technology.com/2011/01/lg-p120-ultra-stylish-in-response-to.html

Har stört mig på detsamma också, oavsett om det är p.g.a. tekniken i sig så är det ändå ett önskemål om innovation på området.

JR

Gigantiska sorgekanter

2011-12-27 21:38

+1

True story

Gigantiska sorgekanter

2011-12-28 12:54

Nja, så värst mycket tunnare var den inte, och man kan ju lätt se hur de klarat av att göra så när man ser sidobilden. Skärmen är nämligen jämntjock ända ut till kanten, medan MacBook Pro endast är 2 mm längst ut mot kanterna. Jag föredrar nog MBPs formfaktor.

Tittar man på den förra formgivningen av MacBook Pro (dvs inte unibody) så hade den betydligt tunnare "sorgkanter"/ram. Vet inte riktigt om sorgkant är rätt benämning, för mig är detta den yta på en skärm som vid avstängt tillstånd ser ut att vara en del av panelen men som ej visar bild vid användning, betydligt vanligare på gamla CRT-skärmar och TV-apparater.

ppson

VA?!

2011-12-27 14:46

Menar ni att en SSD är snabbare än en tok seg laptop hdd ? ojoj! Vilka sensationella nyheter!! Stoppa pressarna! :/

nisse emilsson

Dålig grafikpresetanda Air?

2011-12-27 19:07

Jag har både en Macbook Pro 15" med SSD disk för hemarbetet från 2010 och en ny Air 10" med allt extra att köra Powerpoint och sånt ifrån. Jag tycker att det verkar som om Air har problem med grafiken för tunga bildfiler. Segar helt enkelt. Finns det något jag kan göra?

TNB

Varför Mac

2011-12-28 13:27

Det finns ju egentligen ingen anledning att skaffa Mac, om man inte skall programmera för Ios, för då är det tyvärr ett krav. Vad i övrigt kan man göra med en Mac som man inte kan göra med en PC?

µ

Varför Mac

2011-12-28 14:10

För att man får en upplevelse som man inte kan få på en pc och windows.
Trackpaden är helt överlägsen allt annat på marknaden.
Osx flyter på och segas inte ner av alla regfiler som windows.

Man kan behöva ställa om sitt beteende i början av hur allt funkar men till slut så inser man hur lätt och genomtänkt allt är.
Om man tycker om att bläddra i windows tree och mapparna så kan det bli lite tuft i början.

Men som sagt, du får en bättre upplevelse även om du får betala mer för hårdvaran du köper så inser man ganska så snabbt att det är värt det. Räknar man bara pris/prestanda så är Mac inte något för dig då man stirrar sig blint på just priset.

lady_landy

Varför Mac

2011-12-29 13:44

Betydligt mer problemfritt användande.. ja, det kanske låter som ren fanboysmörja men det är faktiskt sant.. har använt många PC-datorer i mitt liv, samtliga har förr eller senare tvingat mig att göra en fullständig nyinstallation efter att antingen ha drabbats av något mystiskt fel i nått register, virus, uppstartsfiler som ser till att datorn är sirapsseg eller drivrutiner som bråkar. Problem som uppstått efter mindre än ett års användande dessutom.. min nuvarande MBP blir 3 år i sommar.. fungerat så gott som helt felfritt under den perioden.

Därefter har vi hur de olika systemen används.. Mac är en helgjuten plattform där alla olika delar är integrerade, allting känns helt enkelt otroligt smidigt och enkelt. Har man väl kommit in i det tänket är det riktigt svårt att gå tillbaka till att mecka med fil- och mapphantering o.s.v.

Därefter har vi ju det faktum att det finns program till Mac som inte finns till PC.. som är riktigt bra dessutom.. Pixelmator t.ex.. Samtidigt finns det inte några som helst hinder att du har Windows installerat antingen via bootcamp eller virtuellt.. så du har tillgång även till hela programbiblioteket för Windows.

Du borde snarare vända på din fråga, för själv ser jag ingen anledning alls att inte välja en Mac.

Fredrik_Skott

Ssd + vanlig Hd

2011-12-28 17:06

Är det någon här som kan tipsa på någon som säljer ssd med en utfyllnadsmodul för att ersätta dvdläsare i macbook 13" tidig alu lev hösten 2008) då räcker det med en mindre ssd och sedan ha den vanliga för masslagring.

Erling N

Ssd + vanlig Hd

2011-12-28 21:48

http://www.kullander.se/product.php?productid=20300

Btw, enkelt att byta hdd och minne i mac. Håll ordning på skruvarna till höljet bara, vissa är längre än andra. Se till att du inte är statiskt laddad.
Uppgraderade till 2x4Gb internminne och skruvade i en 120Gb Intel SSD i en 1,5 år gammal MacBook Pro 13,3" och fick en sjuk prestandaökning.

Diskussionen PC kontra Mac, ptja, förutom det estetiska och trackpaden som nämdes ovan så fullkomligt spyr jag på alla uppdateringar till Win. Dock måste jag köra Win i jobbet mestadels, men kan åtminstone minimera "upplevelsen" genom att köra eländet virtuellt i Macen med Vmware Fusion.

feb

Mycket intressant

2011-12-28 22:39

Detta verkar lovande, Att kosta 2500:- nu och lite skruvande. Sedan har man en dator som Är? lika fräsch som en ny. Nu har jag redan skalat upp minnet till 5Gb så det tror jag klarar sig. Men klart att en 4Gb-are till så då är jag uppe i åtta Gb. Man lyfter på hatten och tackar.
Nästa problem, när jag uppgraderade denna dator till 7:an så gjorde jag det online. Det betyder att jag inte har någon skiva, hur är det att kopiera över systemet till den nya ssd-disken, går det eller måste det installeras om?

Erling N

Mycket intressant

2011-12-28 23:26

Skapa en bootbar OS X Lion disc.
Gör en säkerhetskopia med Time Machine.
Här är lite mer att läsa:
http://www.digitalsanctuary.com/tech-blog/apple/installing-an-ssd-in-a-macbookpro.html
http://www.macworld.com/article/161069/2011/07/make_a_bootable_lion_installer.html
http://www.macworld.com/article/161064/2011/07/installing_lion_complete_guide.html

Lycka till!

feb

16GB RAM

2011-12-30 15:22

"Det är även möjligt att köra med 16 gigabyte internminne men då är 8-gigabyteskretsarna fortfarande dyra och kostar flera tusen per styck."

Fel, de kostar flera hundra kronor styck.
http://www.prisjakt.nu/kategori.php?l=s81229214#rparams=l=s81229261

reboot81

Comments powered by Disqus
Steve Wozniak

MacWorld

Steve Wozniak blir vaxfigur på Madame Tussauds

Iphone-försäljningen ökar

MacWorld

Starkt uppåt för Iphone-försäljningen

PC för Alla

Skärmen är svart

Så gör du när datorn startar men skärmen är svart


MacWorld

Google Photos

Google släpper obegränsad fotomolntjänst


MacWorld

Apple Watch

Bilförare fick böter på grund av Apple Watch


MacWorld

Macbook Pro

Nya Macbook Pro har stöd för 5K-skärmar


MacWorld

Pixelmator

Nu finns Pixelmator även för Iphone


M3

Tysta fliken!

Så får du tyst på skräniga Chrome-flikar


Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng