Företaget Fructel i Lund har lanserat en trådlös handkontroll som är tänkt att användas med pekskärmsbaserade mobiltelefoner. Enheten kallas för Gametel och är först och främst avsedd för Android, men det finns faktiskt även stöd för iOS.

Vill man använda handkontrollen på sin iPhone eller iPod Touch väljer man Inställningar -> Allmänt -> Bluetooth. Sedan trycker man på handkontrollens startknapp tills den börjar blinka. Nu ska ”Gametel” dyka upp som en enhet i inställningarna för Bluetooth. Välj detta alternativ och vänta tills det står ”Ansluten”. (Mer utförliga instruktioner finns här).

Nu återstår bara att leta reda på några spel som är kompatibla med handkontrollen. Enligt uppgift ska alla appar som har stöd för tillbehöret iCade fungera även med Gametel. Vi testade ett antal titlar och kom fram till att det troligtvis stämmer.

Eftersom tanken är att man ska spänna fast sin iPryl med handkontrollen är spel som ska spelas i stående läge (till exempel Temple Run) ingen höjdare. Däremot fungerar det bra med spel som ska spelas i liggande läge. Allra bäst resultat fick vi med spel som Haunted Hallway, Muffin Knight och Super Mega Worm. Mest glädje av tillbehöret har man antagligen om man gillar emulatorer som Commodore 64 eller iMAME4all (Cydia).

Gametel är utrustad med ett styrkors, fyra actionknappar, två knappar på ovansidan, samt ”Select” och ”Start”. Vill man komma åt det virtuella tangentbordet när man kopplat in sin iPryl håller man nere Select och Start samtidigt.

I skrivande stund säljs Gametel endast via nätbutiken Coolstuff. Där kostar ett exemplar 549 kronor.