- MacWorld:

Kom i gång med Filemaker i iPad

Av

Det finns många tillfällen då det är bra att kunna ha med sig databasen. Det är till exempel bra om inventering kan göras direkt i ­systemet. Att först skriva ner informationen och sedan knappa in den centralt är långsamt, och ökar risken för fel.

Med Filemaker Go kan du lösa detta på ett enkelt sätt. Denna applikation, som finns både till iPhone och iPad, öppnar mobilitet på allvar. All information du har centralt kan du även få med dig i din mobila enhet.Du måste ha vanliga Filemaker
Själva applikationen kan du ladda ner på ­iTunes Store. Glöm bara inte att du måste ha vanliga Filemaker Pro för att det här ska ­fungera – Go-versionen är ett tillägg, och inte en komplett produkt. Du kan till exempel inte bygga nya databaser i Go, så innan du ­sparkar i gång iPaden måste du alltså bygga ett register i skrivbordsversionen av File­maker. Du kan egentligen välja att göra vad som helst. Som exempel kan du bygga en ­databas över alla dina MacWorld-utgåvor.

Bra att ha om du vill hålla reda på vem som lånar dina tidningar.
För detta är den färdiga lösningen ”Bibliotek” bra att utgå ifrån. Skapa en ny fil från mallen och anpassa det genom att först klicka på ”Redigera layout” och ändra sedan efter behag.När du har fått till utseendet på dina formulär och listor så som du vill ha dem, är det dags att mata in lite data. Fyll i ett par inventarier och minst en kontakt. Det räcker för att du ska kunna testa din applikation. Spara ner filen och kalla den för exempelvis MW.

Anslut nu din iPad till datorn och starta iTunes ifall det inte sker automatiskt. Om du inte redan har gjort det får du ansluta till ­iTunes Store och leta upp Filemaker Go. Köp, ladda hem och för över till din surfplatta.Starta iPaden
Klicka sedan på iPadens namn till vänster och välj fliken ”Program”. Skrolla längst ner tills du ser Filemaker Go i en lista. Klicka på ­namnet och dra in din sparade Filemakerfil i den högra rutan. Vid nästa synkronisering kommer filen att läggas på din iPad. Notera dock att det är en kopia du för över och inte originalet. Från och med nu kommer innehållet att divergera om du använder båda.

Starta din platta och dra i gång Filemaker Go. Du kommer  då att se en lista med två applikationer till vänster. Klicka på MW för att starta upp ditt register. Detta kommer att visa dig den information du skapade på datorn.Testa att lägga till en post. Du får då upp en tom sida, precis som på datorn där du mataa in lite grunduppgifter. Klicka sedan på ­”Infoga bild”. Nu kan du ta ett foto, eller välja ett från din bildkatalog. Om du köper en ny tidning på stan kan du alltså lägga in den direkt.

När du är klar kan du markera en tidning som utlånad. Du kommer att få upp en lista över dina kontakter där du väljer en av de du matade in tidigare. Klicka på rutan till vänster om ”Inlämnings­datum” och välj ett datum. Tryck sedan på ”Fortsätt”. Om allt fungerat ska du nu se ett namn i historiken.Importera data
Det finns även många andra funktioner. Med knappen nere till ­vänster kan du byta vy, och på den motsatta sidan har du ett förstoringsglas. Den symbolen döljer filtrering, sökning och sortering. Mycket av vad du kan göra på skrivbords­klienten kan du alltså även göra här.

När du testat klart kan du ansluta iPaden till datorn igen. Dra denna gång filen åt andra hållet och lägg den i en annan mapp så att du inte skriver sönder originalet. Öppna sedan originalfilen på datorn.

För att få in data från den andra filen får du starta importfunktionen som du finner under ”Arkiv”-menyn. Välj fil som källa och peka sedan ut den du hämtade från iPaden. Nu ­gäller det att hålla tungan rätt i mun. Se till att ”Källa” och ”Mål” matchar tabellmässigt. ­Normalt vill du dessutom att befintliga poster ska uppdateras, så markera det alternativet. Klicka sedan på ”Importera” för att ta in datan och gör därefter om för övriga tabeller.Det finns en lättare lösning
Tycker du att det här är lite omständligt att använda inne på företaget finns det en alternativ lösning. Du kan nämligen dela ut ditt register på nätverket. Starta skrivbords­klienten och gå åter till menyn ”Arkiv”. Välj ”Dela databas” och sedan Filemaker-nätverk. Se till att nätverksdelningen är ”På” och låt alla användare ha behörighet.

Starta sedan applikationen på din iPad igen och gå till fillistan. Uppe till höger har du en bild på en databas med ett förstoringsglas – klicka på den. Nu kommer Filemaker Go att leta efter en dator som delar ut en fil, och förhoppningsvis hittar den din server.

Välj filen på iPaden och lägg till en post. Titta samtidigt på datorn. Du kommer att se posten där också nästan momentant. Anledningen är att du nu jobbar mot samma fil. Detta fungerar mycket bra på det lokala nätet eller om du har en server.

Oavsett vilken metod som passar dig bäst är det här ett bra sätt att få med dig information från datorn, inte minst om du måste mata in ny data medan du är på språng.


Gratis guide: Så kopplar du mobilen till tv:nMer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! Villkor
Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.
Allt om OS X Yosemite och iOS 8


 


- MacWorld:

The Floor is Jelly - En underhållande kamp mot naturlagarna


- MacWorld:

Apple fortsätter expandera i Kina


- MacWorld:

iPad

IDC: iPad tappar marknadsandelar


- MacWorld:

Apple

Apple ökar utgifterna för forskning


- MacWorld:

Kan jag tömma papperskorgen selektivt?


- MacWorld:

Apple

Apple stäms av anställda i KalifornienNyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

Så enkelt reparerar du din Iphone själv

Så undviker du batteritorsk i mobilen

Laddaren som skapar elektricitet med hjälp av vatten och salt

Så sparar du pengar när internet inte används- MacWorld:

Apple kan släppa betalsystem i höst


- MacWorld:

"Yosemite släpps i slutet på oktober"


- MacWorld:

OS X Yosemite

Fritt fram att testa OS X Yosemite


- MacWorld:

iPhone

Apple svarar på kritik från forskare


- Computer Sweden:

ipad

Svenska skattepengar för
hundratals miljoner till Apple


- MacWorld:

iPhone

Smått och gott från Apples rapport


- MacWorld:

Varför fungerar inte Project Libre?


- MacWorld:

Problem med Macbook Air-uppdatering


- MacWorld:

Apple har köpt 29 företag på 9 månader

MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.
Allt om OS X Yosemite och iOS 8