Även om du har köpt en bärbar dator spenderar du sannolikt en stor del av ditt Macande på samma plats, dag efter dag. Och du har garanterat externa enheter utspridda kring denna yta; Skärmar, tangentbord och usb-diskar. Att koppla in allt detta varje gång är både omständligt och tradigt.

Lösningen är en dockningsstation där nära nog alla datortillverkare på marknaden erbjuder någonting, men inte Apple. Därför får du vända dig till tredjeparts­leverantörer, såsom Henge Docks.
Deras docka består av en fot med plats för alla de kablar du kan koppla in i din maskin. Datorn ansluter du genom att – försiktigt, försiktigt – sänka ner den i en skåra på ovansidan. Den blir alltså stående vertikalt. Snyggt och utrymmeseffektivt.

Konstruktionen är plastig och tunn, men trots detta känns lösningen relativt stabil. En knuff sätter paketet i svag gungning, men det krävs en hel del våld för att det ska slå över.

Nackdelarna märks snabbt
Stil och stabilitet är dock också de enda fördelarna med den här produkten. De negativa aspekterna börjar redan när du ska börja använda den första gången. Att ­koppla in alltihop är ett elände: Du får dra kablarna själv, se till att passa in dem och sedan dra åt skruvarna utan att rubba kontaktdonen.

När processen är klar verkar kontakterna ibland komma ur fas, redan efter några dagar krävdes justering. Tillverkarna verkar känna till problemet, de rekommenderar dig nämligen att inte ansluta fler sladdar än nödvändigt.

Allt stängs inne när dockan används
Notera att du skruvar åt anslutningarna. Då paketet saknar en extra strömsladd innebär det att du låser fast din laddare i dockan. Vill du ha med den på en resa eller till jobbet är det till att ta fram verktyget.
En annan svaghet är att Henge Docks utgår från att du inte vill använda något på din dator. Kameran, tangentbordet och skärmen stängs inne. Detta inser du sannolikt när du köper paketet, men det är extremt irriterande att behöva ta upp maskinen för att komma åt startknappen.

Det är trist att Apple inte kan erbjuda en docka så att vi slipper använda dåligt genomtänkta och till­verkade produkter.
Men även i detta träsk finns det bättre produkter än den testade – Henge Docks är värre än att koppla in alla sladdar manuellt.

Fakta: Henge Docks

Funktion: Docka för Macbook
Mer info: mw24.se/h0
Pris: 900 kronor (i storlek 15”)

  • Snygg.
  • Svårvält.
  • Kräver ingen OS-konfiguration.

  • Dålig anslutning.
  • Ingen egen startmöjlighet.
  • Omständlig installation.

Betyg: