Du har säkert någon gång vaknat tröttare än när du lade dig, detta trots att du sovit i mer än de ordinerade åtta timmarna. Orsaken till detta finns i din sömnrytm. För att stiga upp utvilad måste du pricka in rätt ögonblick att öppna ögonen.

Wakemate löser detta åt dig. Det är ett armband som kopplas med din iPhone över bluetooth. Den väcker dig dock inte på ett givet klockslag, utan du matar i stället in ett intervall. Till exempel kan du be den att ringa mellan 06:30 och 07:00, det exakta klockslaget beror på var du befinner dig i sömncykeln.

Lösningen är riktigt bra och fungerar mer än väl. Det är svårt att jämföra, men det känns som att den ­prickar rätt betydligt oftare än den vanliga klockan. Men det fungerar inte varje gång, så räkna med att du kan ­vakna trött även med elektroniskt stöd.

Få statistik på sömnen
På morgonen sammanställs all data och skickas till Wakemate. Resultatet blir en riktig snygg sida med diagram, staplar och mätvärden. Du kan se hur ofta du vaknar till och rör dig i sömnen, och vidare kan du avläsa hur mycket djupsömn du får och hur lång tid det tar till du somnar. Efter några veckor kan du analysera när du sover bra och varför – du får tillgång till all data hos Wakemate. Funktionerna är enkla, men snygga och användbara.

Det visade sig snabbt att undertecknad sover som en professionell sengångare. Flickvännen, däremot, började på en betydligt sämre nivå. Men armbandet såg till att fixa en förbättring – det krävdes bara en mindre justering i sömnrutinerna.

Lite obekvämt att ha på sig
Det finns saker att slå ner på. Ett problem är själva armbandet. Det använder sig av tjock resår och det trycker ganska hårt på över handleden, så någon form av justeringsfunktion vore trevligt.
Appen är tyvärr inte så avancerad som den skulle kunna vara. All data skickas till en webbsida, och det är sedan där, på servern, som allt sammanställs. ­Ingenting lagras lokalt. Trist, då det tar en stund att ladda ner olika dagars värden.

Wakemate är det en riktigt bra pryl. Det är intressant att se hur bra man sover, och hjälper den dig att förbättra nattvilan är pengarna mer än väl investerade.

Fakta: Wakemate

Funktion: Sömnhjälp
Version: N/A
Mer info: wakemate.com
Pris: 360 kronor

  • Väcker dig i rätt stund.
  • Möjlighet till sömnanalys.
  • Uppladdningsbart armband.

  • Hårt resårband.
  • Tunn iPhoneapplikation.
  • Ingen analys lokalt.

Betyg: