Extremminimalist. Digital vagabond. Hippie.

Everett bogue har kallats för många saker. Men oavsett vilken etikett man väljer att sätta på hans livsstil är det uppenbart att den ­väcker starka känslor. Och kanske är det inte så konstigt. Bogue har blivit en internet-ikon genom att avstå från sådant som de flesta västerländska liv trots allt kretsar kring: Materiellt välstånd i form av ett vackert hem fyllt med prylar.

För Macworld berättar han om ögonblicket när han beslutade sig för att lämna allt.

– Jag hade arbetat i tre år på en tidnings­redaktion i New York, förklarar han. Det ­började gå upp för mig att begreppet ”karriärsstege” inte längre existerade. Jag hade sett hur de mest begåvade människorna i företaget lämnade oss eftersom det var lättare för dem att lyckas genom att bli frilans eller starta eget, än att stanna kvar och göra som de blev tillsagda.

– Vi kan se på den här utvecklingen som ledsam, men efter att ha arbetat på egen hand i drygt två år har jag insett att det är en naturlig utveckling av affärsvärlden. Stora, komplexa system (till exempel företag) kräver mycket energi för att drivas, och då slösas därmed även mycket tid, pengar och mänskligt arbete. Internet är ett decentraliserat verktyg för att arbeta tillsammans, och det känns bara naturligt att vi börjar vänja oss vid en värld där vi alla kan bo och arbeta var som helst, hur som helst, när som helst.

För drygt två år sedan började Everett Bogue göra sig av med sina ägodelar. En efter en. Skivsamlingen, cykeln, sängen. Till slut rymdes hela hans liv i en ryggsäck.

– Att skiljas från mina ägodelar var inte svårt, berättar han. Innan jag fattade beslutet hade jag alltid varit fäst vid prylar av olika slag, men plötsligt försvann allt det där. Fysiska objekt förlorade all betydelse för mig och mina medminimalister.

Macbook eller kolonilott?
Minimalismen har flera olika ansikten. Om du föreställer dig Everett Bogue som en ­teknikfientlig hippie med en liten trädgård, hampakläder och en organisk sojalatte i handen kunde du inte ha mer fel.

Tvärtom är Bogue en storstadsmänniska. Och teknik ser han inte bara som något positivt – utan som en förutsättning för sin livsstil. Och han är inte ensam om detta. Wired-grundaren Kevin ­Kelly skriver i sin bok What Technology Wants att teknologin kan befria människan. Som en förlängning av vår egen evolution låter den oss sträcka oss efter upplevelser som tidigare varit utom räckhåll. Till exempel det extremt rörliga liv som Bogue eftersträvar.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning