- MacWorld:

Utan det moderna samhällets bojor

Av

Sida 1 / 3
Extremminimalist. Digital vagabond. Hippie.

Everett bogue har kallats för många saker. Men oavsett vilken etikett man väljer att sätta på hans livsstil är det uppenbart att den ­väcker starka känslor. Och kanske är det inte så konstigt. Bogue  har blivit en internet-ikon genom att avstå från sådant som de flesta västerländska liv trots allt kretsar kring: Materiellt välstånd i form av ett vackert hem fyllt med prylar.

För Macworld berättar han om ögonblicket när han beslutade sig för att lämna allt.

– Jag hade arbetat i tre år på en tidnings­redaktion i New York, förklarar han. Det ­började gå upp för mig att begreppet ”karriärsstege” inte längre existerade. Jag hade sett hur de mest begåvade människorna i företaget lämnade oss eftersom det var lättare för dem att lyckas genom att bli frilans eller starta eget, än att stanna kvar och göra som de blev tillsagda.– Vi kan se på den här utvecklingen som ledsam, men efter att ha arbetat på egen hand i drygt två år har jag insett att det är en naturlig utveckling av affärsvärlden. Stora, komplexa system (till exempel företag) kräver mycket energi för att drivas, och då slösas därmed även mycket tid, pengar och mänskligt arbete. Internet är ett decentraliserat verktyg för att arbeta tillsammans, och det känns bara naturligt att vi börjar vänja oss vid en värld där vi alla kan bo och arbeta var som helst, hur som helst, när som helst.

För drygt två år sedan började Everett Bogue göra sig av med sina ägodelar. En efter en. Skivsamlingen, cykeln, sängen. Till slut rymdes hela hans liv i en ryggsäck.

– Att skiljas från mina ägodelar var inte svårt, berättar han. Innan jag fattade beslutet  hade jag alltid varit fäst vid prylar av olika slag, men plötsligt försvann allt det där. Fysiska objekt förlorade all betydelse för mig och mina medminimalister.Macbook eller kolonilott?
Minimalismen har flera olika ansikten. Om du föreställer dig Everett Bogue som en ­teknikfientlig hippie med en liten trädgård, hampakläder och en organisk sojalatte i handen kunde du inte ha mer fel.

Tvärtom är Bogue en storstadsmänniska. Och teknik ser han inte bara som något positivt – utan som en förutsättning för sin livsstil. Och han är inte ensam om detta. Wired-grundaren Kevin ­Kelly skriver i sin bok What Technology Wants att teknologin kan befria människan. Som en förlängning av vår egen evolution låter den oss sträcka oss efter upplevelser som tidigare varit utom räckhåll. Till exempel det extremt rörliga liv som Bogue eftersträvar.

Sida 1 / 3

InnehållsförteckningSälj din Apple-pryl med MacWorld

Gratis guide: Så kopplar du mobilen till tv:nMer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum


iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple
 


- MacWorld:

EU

EU:s granskning kan stå Apple dyrt


- MacWorld:

OS X Yosemite

Skarp version av Yosemite närmar sig


- MacWorld:

Kina

Då börjar Iphone 6 säljas i Kina


- MacWorld:

IOS 8

Så slipper du ringsignaler överallt


- MacWorld:

Apple täpper "shellshock"-buggen i OS X


- MacWorld:

IOS 8

Första betaversionen av IOS 8.1 är härNyheter och tips från Teknik & Trender.


- MacWorld:

Apple Watch visas upp i Paris


- MacWorld:

IOS 8

Tre nya uppdateringar av IOS 8 på väg


- MacWorld:

Rykte: Imac med retinaskärm i oktober


- MacWorld:

Apple

EU sätter press på Irland och Apple


- MacWorld:

Musik

Inget stöd för HD Audio i IOS 8


- MacWorld:

Notiscenterapp portad från App Store- MacWorld:

Iphone 4S

Apple stoppar nedgradering från IOS 8

Är du nöjd med IOS 8?

- MacWorld:

Behöver jag extra Office-licens för Ipad?

iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple