De senaste åren har behovet av en pålitlig backup för att skydda viktig data gått från något som predikas av de som råkat ut för allvarliga haverier och datorexperter till något som närmast är en allmän sanning, och samtidigt har en mängd nya backuplösningar dykt upp på marknaden för att möta denna ökade efterfrågan.

Apples Time Machine är kanske det främsta exemplet på hur det går att göra backup till något som går lekande lätt och närmast är spännande; vilken Macanvändare har inte testat att bläddra runt bland gamla versioner av mappar och dokument i Time Machine utan att faktiskt leta efter något? Men Time Machine är ändå en backup som ligger hemma bredvid datorn och det hjälper föga om du till exempel har inbrott eller om huset brinner ner.

För att komma åt detta rekommenderar experterna att ha en så kallad off site-backup, alltså en backup fysiskt placerad på annan plats. En variant på detta är att alltid antingen ta med sig datorn (om du har en bärbar) eller backupdisken, men det är inte så praktiskt, och därför finns det numera en uppsjö onlinebackuptjänster, till exempel Carbonite, Mozy och Backblaze.

En nykomling i sammanhanget är Dolly Drive, som lägger sig på en något högre prisnivå än dessa konkurrenter för de som vill backa upp all sin data (nöjer du dig med 50 gigabyte kostar det ungefär lika mycket). Men tjänsten är unik, hittills, i det att den använder Time Machine istället för sitt eget gränssnitt.

När du har installerat programmet och loggat in på ditt konto kopplas Dolly Drive ihop med Time Machine och sedan kan du använda antingen Dolly Drives egna eller Time Machines inställningar för att välja vilka mappar och diskar du vill ha backup på, samt för att ställa in automatiska backuper. Gränssnittet är enkelt och smidigt.

Vad som i vårt test däremot tyvärr inte visade sig vara särskilt smidigt var att få en första backupen att genomföras fullständigt. Vi valde bort det mesta på hårddisken och lämnade lite drygt 13 gigabyte för att ha en ordentlig hög data men samtidigt kunna bli klara någorlunda snabbt med vår uppkoppling på 3 megabit per sekund. I två dagar tuggade den på och hade fått upp ungefär hälften av vår utvalda data. Sedan frös den och vi tvingades starta om datorn innan den lyckades hitta backupservern igen. Och sedan började problemen.

Från att ha laddat upp med 80 kB/s blev det nu snarare tal om 5-10 (ungefär som att sitta med ett gammalt modem) och långa stunder verkade den inte göra något alls. För att försöka få bukt med det tog vi bort ännu mer data och lämnade bara några få gigabyte, men Dolly Drive förstod inte att vi hade gjort ändringar utan fortsatte glatt backa upp allt som ingick i ursprungsplanen.

När den efter en vecka till slut blev klar kom vi till det viktigaste testmomentet: Hur funkar det att bläddra runt i Time Machine? Som att vada i en bassäng med sirap, visade det sig, i varje fall med vår uppkoppling. Det kan hända att det fungerar lite smidigare om du sitter på en 100/100-lina, men vår uppkoppling duger vanligtvis alldeles utmärkt för betydligt mer krävande saker (som att strömma video) så det verkar som att det snarare är ett grundproblem i tjänsten.

Detta är extra tråkigt eftersom företaget som driver Dolly Drive visar sig ha en extremt trevlig och tillmötesgående kundtjänst och att idén är så bra.

Om en Time Machine-backup i "molnet" ger dig gåshud kan vi dock meddela att du har tio dagars öppet köp på Dolly Drive och därför själv kan testa och se om det fungerar bättre med just din uppkoppling. Om du gör det rekommenderar vi dock starkt att du för den allra första backupen väljer ut en väldigt liten mängd data att backa upp, företrädelsevis bara ett par gigabyte – så att du hinner testa ordentligt innan tiden går ut.

Fakta: Dolly Drive

Funktion: Onlinebackup med Time Machine
Version: 1.5
Systemkrav: Mac OS X 10.6 eller 10.7.2.
Mer info: dollydrive.com
Pris: Varierar med storlek på backupen och hur många månader du betalar för. Prisexempel: 45 kronor/månad för 50 gigabyte.

  • Smart idé.
  • Billigt om du håller dig till det väsentliga.
  • Bra kundtjänst.

  • Seg och ojämn uppladdning av första backupen.
  • Trög när du väl försöker använda Time Machine.

Betyg: