Mest läst just nu

MacWorld

Flashlight
Flashlight är dunderhonung för Spotlight

Meny

Håll debatten levande

Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Kommentatorn ansvarar själv fö;r sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även poänglösa datorkrigsinlägg tas bort.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Kommentarer till:

Koppla ihop ditt hem med dlna

Skillnaden...

2011-11-14 12:51

Skillnaden är att Airplay har hjälplig hastighet och saknar femtiofjorton inbördes inkomplatibla versioner.

tva

Skillnaden...

2011-11-14 13:09

En annan skillnad är att DLNA bygger på uPnP som väl pratar ihjäl nätet om man jämför med AirPlay som bygger på det mera sansade Bonjour + diverse andra enklare protokoll från Apple.

För den ekonomiskt sinnade så är ju dessutom Apple TV och AirPort Express riktigt billiga i jämförelse med många DLNA-prylar.

Kalle stropp

Skillnaden...

2011-11-14 13:16

Saken är den att DLNA oftast ingår rakt av i många prylar. Jag har det i telefonen, surfplattan och HTPC:n, och har inte behövt lägga ut några större summor på det.

Vimp

Skillnaden...

2011-11-14 21:44

saken är EGENTLIGEN att personer som "tva" alltid pratar strunt och har ett obotligt behov att börja diskutera Apple under artiklar som inte handlar om Apple.

Jag tror det kallas Astroturfing. Att komma in och sprida struntprat om plattformen som diskuteras och säga "Kolla på vår fina inhägnade trädgård här på andra sidan ån, kolla så fint och grönt gräset är där!".

Lite synd att han väljer att göra det en dag när idg.se skriver en artikel om hur eländigt iOS fungerar med senaste uppdateringen på nätverk.

hans.pedersen

Skillnaden...

2011-11-15 15:04

Nja, astroturfing är när en anställd person låtsas vara en vanlig användare och talar väl om företaget.

Kebab Bert

Bonjour är också upnp

2011-11-14 19:31

Bonjour använder också upnp precis som dlna gör. Metadata (information) om de tjänster som erbjuds sänds i båda fallen ut via multicast (upnp) för att man ska slippa knappra in ipadresser för de olika enheterna.
När man väl fått kontakt kan man köra unicast (direktkoppling utan tjatter på nätet). Då har enheterna ju hittat varann, och därmed också varandras ipnummer.

Om nätet sedan dör beror det snarare på att materialet man strömmar överbelastar nätet pga hög bandbredd (hd-video).

yadayada

Bonjour är också upnp

2011-11-14 22:46

Nja, där har du inte helt rätt. Bonjour använder inte alls upnp. Däremot använder både Bonjour och upnp något som kallas multicast dns eller mdns, men det är ju på en lägre nivå. uPnP skickar väldigt pratig XML-formaterad information mellan DLNA-enheter. Bonjour skickar betydligt mer slimmad information.

Kalle stropp

Skillnaden...

2011-11-14 13:53

Vet ej hur Airplay funkar, men att DLNA stenhårt styr vad som strömmas i protkollet är ju även det helt vrickat: http://gxben.wordpress.com/2008/08/24/why-do-i-hate-dlna-protocol-so-much/

ravon

Skillnaden...

2011-11-15 09:34

Stenhårt och stenhårt, i DLNA så skickas ju mediatypen i XML-datan så det är 100% fritt fram för klienten att stödja vilket format som helst. Dock vill väl de flesta hårdvarutillverkare snåla med resurserna i sina maskiner så de stödjer bara en bråkdel av alla format.

F.Ultra

Skillnaden...

2011-11-15 10:06

Då har han antingen fel i artikeln eller så har det ändrats. Enligt honom så definerar standarden vilka containers som stöds, vilka bitrates som kan användas samt vilka upplösningar som kan användas i respektive container:

"Though, when resolution exceeds 720×576, MP4 container is judged inadequate and thus, only content within MPEG TS container can be streamed."

Detta är i min mening totalt vrickat. Bättre vore om standarden definerat ett dokumenterat sätt för sändare och mottagare att komma överens om vilken container, bitrate och upplösning som kan användas för att mottagaren ska kunna spela upp strömmen.

ravon

Skillnaden...

2011-11-15 15:03

Nu har jag inte läst spec så jag kan ju inte svara med 100% konfidens, men gissningsvis så är det som står i spec miniminivå som man måste stödja för att kunna få visa en DLNA logga.

För jag har precis varit inne och rotat i koden till mediatomb för just detta där det skickades lite fel info i XMLen när man transkodade, Så filtyp,bitrate,antal kanaler etc skickas i xml-datan till klienten. Man kan tom skicka flera olika alternativ för samma fil och så får klienten bestämma vilken av formaten som den gillar bäst.

F.Ultra

Skillnaden...

2011-11-14 14:19

... men inslåsning till Crapple. Alltså en no-go eller på ren svenska .. skräp.

_quecee_

Skillnaden...

2011-11-14 15:28

Jag har försökt DLNA mer än en gång.
Blir inte bra.
Jag vet många som försökt DLNA mer än en gång.
Blir inte bra.
Hade du varit mer socialt kapabel kanske jag skulle viljat lära känna dig.
För då hade jag träffat en som fått DLNA att funka tillfredställande.
Så lär det dock aldrig bli.

tva

Skillnaden...

2011-11-14 15:59

Jag kör DLNA hemma... tycker det fungerar suveränt. Har aldrig haft något krångel med det. Det har bara fungerat rakt ur box. Aktiverat DLNA shares från mitt NAS, min Laptop och min Android telefon. Alla enheter har redan från början sett varandra utan någon ytterligare konfiguration. Har aldrig haft problem med att det går långsamt eller liknande. Nätet fungerar bra även när jag streamar mycket data över det sammtidigt.

Enda jag har varit tvungen att fixa lite med själv var att TVn inte hade stöd för .srt filer från början... men det fungerar fint nu.

zmurf

Skillnaden...

2011-11-14 16:09

Intressant! Jag har dlna i b-ray-spelaren och har installerat xbmc på iMacen för ett par veckor sedan. Glad i hågen tänkte jag att det bara var att köra igång, men herregud vad det var bökigt! Gränssnittet i b-ray-spelaren (Panasonic) måste vara gjort av någon som missat de senaste 10 åren. Att välja musik kan ta flera minuter. Ingen sökfunktion, kommer inte åt mina spellistor från iTunes, kan inte köra shuffle osv. Ärligt talat undrar jag hur någon kan orka strömma något när det är så många handgrepp inblandade, jag blev riktigt besviken. Har tidigare haft en Airport express med Remote i telefonen och det bara funkar. Om någon har några tips på hur man får dlna att funka utan att trycka på 10-15 knappar för att spela en skiva får ni gärna hojta till! Film orkade jag aldrig testa då det var så stökigt och ogenomtänkt med musiken.

Kan tillägga att jag var tvungen att ha tvn igång, kunde inte välja musik från mobilen. Men det är säkert bara någon app att ladda ner?

GustavE

Skillnaden...

2011-11-14 21:55

Be i sånt fall Apple att lägga in stöd för DLNA i iTunes istället för att klaga på Panasonic.

Bara ett tips, av en som tänker lite mer rationellt.

En annan lösning är att använda en bättre mediehanterare än iTunes, en som faktiskt klarar av DLNA.

hans.pedersen

Skillnaden...

2011-11-15 11:18

Oj, vad tog det åt dig?

Rationellt sett så kvittar tekniken och olika tillverkare fullständigt. Det som är intressant för mig är om det fungerar smidigt eller inte. Om man har tid över att lägga på att få teknik att fungera så bör man i min värld:

a) Klippa sig och skaffa ett jobb

b) gifta sig och skaffa barn
c) skaffa sig en hobby

Har man ovanstående så finns inte utrymme för dåligt fungerande utrustning. Tekniken i sig är för mig helt ointressant, allt som betyder något är funktion. På 90-talet var det fortfarande spännande för många att trixa och fippla med prylar, men det är 2011 nu och då skall man inte behöva hålla reda på inställningar och trams.

Ditt förslag om att inte använda iTunes verkar också vara till för folk med för mycket tid över. Att köpa musiken i ett program och sedan spela upp den i ett annat? Vem i hela världen skulle orka med något sånt?

Om du själv hade provat Panasonicens gränssnitt hade du (förhoppningsvis) också insett att det inte fungerar på ett vettigt sätt.

Kom gärna med konstruktiva förslag på hur man får dlna att fungera utan meck, men att be någon tillverkare att lägga in ett stöd för någonting är knappast en smidig lösning här och nu eller speciellt rationellt. Snarare tidskrävande och jobbigt.

GustavE

Skillnaden...

2011-11-15 09:39

Panasonics Blu-Ray spelare är långt ifrån den bästa DLNA klienten tyvärr. Riktigt dåligt gränssnitt (man har skrollat ner till sidan 9995, går in på ett album och går tillbaka, då stor man åter på sidan 0...), och riktigt dåligt mediastöd. Av någon anledning så stödjer den färre format via DLNA än om man delar ut en mapp med SMB...

F.Ultra

Skillnaden...

2011-11-15 11:34

Aha, har du också en Panasonic? Har du lyckats spela musik utan att sätta igång tv:n?

GustavE

Skillnaden...

2011-11-15 15:09

Går ju inte att navigera gränssnittet till DLNA delen i min BD310 utan att sätta på tv:n eller menar du när man kör spelaren som en renderingsdevice, dvs man styr allt från telefonen/datorn? Har inte provat just det än. Kan ju dock vara så att den vill ha HDMI handskning komplett för att den ska börja spela ljud...

F.Ultra

Skillnaden...

2011-11-15 19:09

Sorry att det var lite otydligt, menar att styra uppspelningen utan b-rayspelarens gränssnitt, helst från mobilen annars från datorn?

GustavE

Skillnaden...

2011-11-20 02:56

Provade precis och det är precis som du säger, är inte TV:n igång så verkar den inte ta emot fjärrstyrning via DLNA/nätverket. Startar man uppspelning och stänger av TVn sedan så funkar dock ljudet fortfarande men inte just styrningen.

Fattar inte varför inte HW-tillverkare kan tänka hela varvet runt, hela meningen med att styra den remote är ju mer eller mindre att kunna använda den utan tvn för att t.ex spela skivor (iaf enligt mig). Likadant är det med att använda spelaren som en remote renderer via DLNA, då stöder den enbart bilder och filmer och inte musik alls....

F.Ultra

Skillnaden...

2011-11-14 16:21

Kan säkert fungera bra med DLNA, inte vet jag, för jag har aldrig provat. Min poäng var mest att vad Apple ofta är bra på är inte att uppfinna originalet, men att ta det, vidareutveckla det och få det att funka smidigt för den breda massan, inte bara för de teknikintresserade. De gör teknik lättbegriplig och lättfungerande. Detta ses ofta ned på av folk med teknikspetskompetens, men det är när det nått utanför de mest initierade något kan bli stort och förändra saker.

sinclair

Skillnaden...

2011-11-14 20:25

DLNA på mina enheter fungerar så smidigt som det bara går. Ser inte riktigt hur Apple skulle ha gjort det smidigare. På mobilen startar jag upp en app där jag får upp alla musik, bilder och videos som jag har på telefonen, och kan då välja vilken spelare jag vill spela upp det på. På plattan så startar jag något av programmen för musik, video eller bilder och drar aktuell media till en valfri spelare (får upp alla DLNA-kompatibla spelare i en lista bredvid varandra).

Fungerar busenkelt och kan användas av vem som helst, trots att Apple inte har haft ett finger med i spelet (HTPC:n kör Windows 7, telefonen Windows Phone 7.5 och plattan Android 3.2).

Det är skönt att kunna spela all media direkt till TV:n utan något strul och helt oberoende på vilket operativsystem som ligger bakom.

Vimp

Skillnaden...

2011-11-15 09:21

Problemet är att Google inte implementerat DLNA nått vidare i systemet. Fördelen med AirPlay blir ju i användandet. Väldigt mycket fler appar i AppStore har airplaystödet i jämförelse med apparna i market och DLNAstöd. Men kanske största skillnaden är ju att Safari har AirPlaystöd. Det gör ju att all video och musik via webbläsaren går att streama till tv'n smidigt. Oavsett det är youtube, svtplay, viaplay, AftonbladetTV eller vad som så streamas det smidigt. Användandet blir betydligt mer begränsat i en androidlur pga brist på DLNAstöd från Google och apparna.

XpeaKer

Skillnaden...

2011-11-14 16:32

Kul.

Jag lyckas inte få en Philips teve (1.4 certified) och en Seragate NAS (1.4 compliant) att funka ihop mer än någon minut innan endera teven kraschar eller det evighetsbuffrar och NASen börjar skicka diagnostiska felmeddelanden till rapportmailen.

Tänk vad kul om man kunde blanda in tre enheter i sitt nät och hur många sekunders uptime man kunde få då...
Eller om man blandade andra versioner än 1.4. Undra hur många millisekunders uptime man fick då.

tva

Skillnaden...

2011-11-14 16:42

Airplay låter intressant, var hittar jag det till mina Android, Windows, NAS, TV, föstärkare, hörlurar osv?

whatevér.....

Skillnaden...

2011-11-14 18:55

Köp rätt prylar så funkar det....

precis som allting annat.

Man of fire

Skillnaden...

2011-11-14 22:01

Precis. "tva" kunde ha köpt lite modernare produkter än sånt som bara delvis stödjer en över 5 år gammal version av DLNA.

DLNA uppdaterades till version 1.5 år 2006.

hans.pedersen

Skillnaden...

2011-11-14 22:38

Eller eftersom "whatevér...." eftersökte Airplay är det ju lämpligt att han köper produkter som stödjer det.

Man of fire

Skillnaden...

2011-11-15 09:21

Med största sannolikhet var han sarkastisk och menade att problemet var att Airplay inte stödjer andra produkter (antar att du förstod det). Inget fel i det iofs men Apple kanske även borde stödja dlna i sina produkter så att man kan använda dem tillsammans med produkter från andra tillverkare.

anders.johansson

Skillnaden...

2011-11-15 09:33

Iom att Apple har ett eget protokoll för ung. samma sak så kommer de nog inte stödja det "out of the box". Men som artikeln skriver så är det ju inga problem att installera 3'e partsprodukter för att lösa det.

Jag är oxå jätteledsen över att min 30 år gamla pojkrumsstereo inte stödjer DTS-MA, min första mobiltelefon Eriscsson GH388 går att använda till surfning eller ens stödjer 4G. men vad har det med detta att göra?

Man of fire

Skillnaden...

2011-11-15 11:37

De har ett eget protokoll för att de vill att det ska fungera bättre om du bara använder deras prylar. Om de stödde dlna så skulle man ju inte behöva en atv om man ville koppla en ipad till sin tv. De vill sälja en grej till. Och en kabel...

Att gamla prylar inte stöder ny teknik har helt andra orsaker.

anders.johansson

Skillnaden...

2011-11-16 10:11

Det där tycker jag är det största problemet med Airplay. Jag har en laptop... jag har en TV... jag vill inte behöva ha någon jäkla pryl till bara för att kunna streama media till TVn när TVn redan har stöd för det. Det räcker med elektroniska boxar hemma ändå. Att ha en separat setup-box/dator vid TVn för att få in film/annan media/fler kanaler känns så jäkla 1997...

zmurf

Skillnaden...

2011-11-15 09:10

Stora problemet med android och DLNA är ju stödet i apparna och OS'et.. Jämför man det med stödet för AirPlay i iOS och apparna där så är ju dlna brutalt efter.

XpeaKer

Skillnaden...

2011-11-15 09:42

Efter hur? Kör Bubble UpNp på min telefon och har inte kännt något behov av fler funktioner eller så, så vart ligger den efter?

F.Ultra

Skillnaden...

2011-11-15 09:50

Den är efter för att du som användare inte kan köra ut appar och media från webben i samma utsträckning som med iOS och AirPlay. Kollar du svtplay, viaplay, AftonbladetTV m.m i en android så går det ju inte streama över det till tv'n via DLNA.?

XpeaKer

Skillnaden...

2011-11-15 10:04

Ah du tänker på när telefonen är server och inte klient. Ja där är det ju bättre i iOS iom att stödet är inbyggt i systemet från början så att vilken app som helst kan välja att rendera på en AP enhet.

F.Ultra

Skillnaden...

2011-11-15 10:11

Yepp, används sjukt mycket i detta hemmet. Bästa skiten enligt mig. Kastat ut Mac minin och kör "allt" via iPhone/iPad numera. Inväntar bara att webbtv-utbudet växer så kan man säga upp traditionella tv-abonnemanget också, sen körs Allt via telefonen.. ;)

XpeaKer

Skillnaden...

2011-11-16 10:18

Har man WHDI stöd så kan man se bilden från telefonen på TVn utan några kablar... ger väll ungefär samma effekt eller?

zmurf

Skillnaden...

2011-11-14 15:59

".. men inslåsning till Crapple. Alltså en no-go eller på ren svenska .. skräp."

Att du bara orkar. Sorgliga människa.

sinclair

Skillnaden...

2011-11-14 22:05

Det är dagens hårda sanning, synd att du känner dig träffad.

Om man vill byta en av sina komponenter till något som använder Apple inlåsta "standard", så är man tvungen att byta ut allt. TV, stereo, mobil, dator, bil, pekplatta, you name it...

Att han kallar Apple för Crapple kan jag hålla med om är barnsligt. Men tonerna på det här forumet håller generellt alltid den nivån, från alla läger, så varför är du helt plötsligt så chockad av det nu? =)

hans.pedersen

Skillnaden...

2011-11-15 09:27

Är inte AirPlay en öppen standard?
Det är väl fritt fram för vem som helst att implementera airplaystöd i sina produkter?

XpeaKer

Skillnaden...

2011-11-15 09:44

Nej det är propietärt, dock har det knäckts. Därav att t.ex Pulse Audio till Linux stöder det, men HW tillverkar vill nog inte köra med knäckta protokoll :)

F.Ultra

Skillnaden...

2011-11-15 10:52

Det är en standard för vem som helst att implementera, men den är inte fri. Bra grejer kostar.

EnDumEn

Skillnaden...

2011-11-15 15:07

Nej den är propiatär, dvs det är upp till Apple om de vill licensera den eller inte.

F.Ultra

Skillnaden...

2011-11-15 15:08

Betalar du så blir du licensierad.

EnDumEn

Skillnaden...

2011-11-15 15:10

Det var inte min poäng utan poängen var att Apple styr vem som ska få licens. Det är alltså inte bara att betala in x antal kr på konto y utan du måste ju får det godkänt också och det är inte säkert att Apple vill gynna sina konkurrenter.

F.Ultra

Skillnaden...

2011-11-15 15:14

Det är nog snarare så att konkurrenterna inte vill gynna Apple och väljer DLNA istället.
Airplay är ganska dyrt att licensiera har jag hört.

EnDumEn

Hm...

2011-11-14 13:22

Undrar varför jag som vand datoranvändare med intresse för att streama filer till mina olika devices hemma aldrig hört talas om detta förrens Apples airplay dök up? Jo, ja just det, för att Apple sin vana återigen tar en teknik som finns, förenklar och förfinar den så att den faktiskt blir användbar för gemene man. Apple i ett nötskal, och en orsak till deras framgångar, även om folk ofta påpekar ett det är gamla tekniker som redan finns och att Apple inte hittar på något själv. Det handlar bevisligen inte om att hitta på, det handlar om att få det att funka :) (läs även en gamla artikel i senaste Wired UK som Steve Jobs som pratar mycket om detta och jämför med uppfinningen vävstol, och sen vad/vem som verkligen fick den att tillslut revolutionera tillverkningsindustrin).

Något för alla Apple-haters att tänka på :D

sinclair

Hm...

2011-11-14 16:03

Jag har kört både UPnP och DLNA sedan långt innan jag fick AirPlay på Macen... och ärligt talat, både UPnP och DLNA är lika enkelt att använda och sätta upp AirPlay... fast på Macen behöver man 3de parts programvara för att få igång UPnP eller DLNA... På Windows burken så finns det stöd för iaf DLNA rak ur box. Och det är lika lätt att få igång DLNA med MS HomeGroup som det är att få igång AirPlay på Macen.

zmurf

Hm...

2011-11-14 16:34

Få igång DLNA ja.
Men få det att funka åter igen utan ombootning eller få det att funka längre tid.
Inte.

tva

Hm...

2011-11-14 20:13

Fungerar alldeles utmärkt här utan ombootning... Sbs?

giddorah - Jag gissar inte iallafall.

Hm...

2011-11-14 22:08

Ignorera honom bara. Du här på hans språk att han helt klart inte använt en Windowsdator sedan Windows 98. Tva är ett ökänt Appletroll som en vettig moderator hade bannat för åratal sedan. Fattar inte varför idg låter deras forum förfalla på det sättet de gör. De lever trots allt på antalet besökare.

hans.pedersen

Hm...

2011-11-15 10:07

...boota om? Starta Mediapelaren så startar DLNA-stödet i Windows 7.

chaseonline

Hm...

2011-11-15 14:02

Jag använder dagligen både Airplay och DLNA faktiskt, och hur bra DLNA funkar beror helt och hållet på vilken klient och vilken server man kör. Överlag funkar det riktigt dåligt, men med Ps3 media server och ps3 som klient så funkar det riktigt bra, dock långt ifrån klockrent. Inte ens Airplay funkar klockrent, men långt mer felsäkert än DLNA. Och handhavandet är rejält mycket enklare och smidigare än DLNA.

EnDumEn

Serviio?!?

2011-11-14 13:51

Ni glömde Serviio - den fungerar klockrent och är IMHO bättre än många av dom andra samt gratis. http://www.serviio.org/

what.se what.se

Är det enklare med annan hårdvara?

2011-11-14 13:55

Har testat via DLNA titta på bilder och film från en mac. Har någon dlna-server som är igångkickad på datorn (eftersom det inte finns inbyggt i OSX).
Men frågan är om det är något annat än en nära-döden-upplevelse när man använder tex en windowsdator som server. Har "konsumerat" tex bildspel direkt på Samsung LED-tv samt via PS3. Värsta skiten genom tiderna. Har inte testat airplay så jag kan inte jämföra. Men DLNA mellan mac och samsun-tv eller PS3 är så grymt långsamt så man blir gråtfärdig. Att gränssnittet dessutom är någonstans på win 31-nivåns filhanterare piggar ju inte heller upp.

Brumelibrum

Är det enklare med annan hårdvara?

2011-11-14 14:34

Fungerar klockrent med Apple TV ansluten till min Samsung TV. Behövde inte installera någonting på mina Macar. Allt finns där från början.

Kalle stropp

Bra UPnP mjukvara för Macen

2011-11-14 14:36

Playback använder jag för att få Macens media att över nätverket nås via Playstation 3:an som är inkopplad till TV:n.

http://www.yazsoft.com/products/playback/

Funkar bra tycker jag.
Lite störigt bara att vissa filformat inte stöds. PS3:an inte vill spela upp alla videoformat. VLC för PS3 vore fint. :)

star-affinity

Bra UPnP mjukvara för Macen

2011-11-14 14:55

Finns ett trevligt program som heter PMS, med vilket du kan streama via VLC till ditt PS3 (funkar även med fördel på din Android/iPhone lur, leta fram valfri UPnP app)

Serveras väl kyld.

Bra UPnP mjukvara för Macen

2011-11-14 19:29

Tack för tips. Vill minnas jag tested den för några år sedan, men ska ta ett kolla upp den nu igen.

star-affinity

slog det ner som en bomb?

2011-11-14 16:22

Årets överdrift so far?

Men valess

DLNA servrar

2011-11-14 16:23

Finns en hel del DLNA mjukvaruservrar som artikeln inte tog upp. De servrar jag själv har bäst erfarenhet från är Serviio(www.serviio.org) eller Isedora(isedora.com) Isedora är ett betalprogram,men väl värt pengarna. Serviio är gratis,och gratis är gott :) Så Ni som inte får det att lira,testa dessa två programmen. Kika även här http://blogs.msdn.com/b/e7/archive/2009/05/12/media-streaming-with-windows-7.aspx

Aron00

Skicka ljud över nätverket

2011-11-14 16:47

Vilken DLNA låter mig skicka ljudet, gärna okomprimerat, utan helt för mycket lantes över nätverket.

Jag pratar alltså om allt ljud på datorn, Spotify, YouTube, Skype, ja vad som.

Jag vill inte ha kabel från datorn ända bort till stereon. Jag är inte heller ute efter en Reciever med inbyggd Spotify eller löjlig YouTube-klient.

Är AirFoil + AirPlay + AirPortExpress enda alternativet idag?

uname3

Skicka ljud över nätverket

2011-11-15 09:47

Pulse Audio (standard ljudsystemet i Ubuntu mfl) ska stödja detta har jag för mig, man konfar sin DLNA receiver/förstärkare/tv osv som en mottagare i pulse så skickas allt ljud dit.

F.Ultra

Vilken mapp är "din mapp"?

2011-11-14 16:57

Har testat att lägga in version 11-nånting av XBMC, fast kanske inte i "min mapp" (vilken det nu är).
TV:n ser att det finns en server... tja, sen händer inte mycket mer. TV:n ser musik- och video-mapp men hittar inget att spela upp.

Känns så mycket plockepinn över detta ;)

Schwabe

Vilken mapp är "din mapp"?

2011-11-14 17:11

Jag har bara testat att använda XBMC som DLNA-server lite snabbt och visst fungerade det. Men du ser bara det som du lagt till i XBMC:s mediabibliotek. Du ser alltså inte fil-listorna. Men jag har för mig att du kan få XBMC att automatiskt lägga till kataloger i biblioteket.

Fast då min TV har så begränsat stöd för DLNA (eller är det kanske DLNA i sig som suger?) så känns det vettigare att koppla en HDMI-kabel till TV:n i stället. Jag går miste om möjligheten att köra allt från TV:ns fjärrkontroll men i stället kan jag spela upp allt jag vill utan problem.

Kim Westerlund

DLNA vs AirPlay

2011-11-14 19:03

Nackdelen med DLNA jämfört med AirPlay är ju att väldigt lite material har stöd för dlna i tex en androidlur. Sålänge Google inte lägger in stödet i OSet så blir det ju ganska oanvändbart i jämförelse. Samma gäller ju att apparna har stöd för det. Är ju liksom ett måste för att du som användare skall kunna använda streamingtjänsten. Och varför mindre appar har stöd för DLNA till tex Android jämfört med iOS och AirPlay vet jag inte, men så är det iaf.

AirPlay finns ju inbyggt i iOS och safari. Där kan du airplaya ut all video och musik som körs via webbläsaren, oavsett det gäller youtube, svtplay, AftonbladetTV, viaplay m.m.. Lägg därtill att betydligt fler appar har AirPlaystöd jämfört med DLNAstöd.
Det gör AirPlay till min solklara vinnare iaf.
Jag har tex skickat ut min Mac Mini från vardagsrummet nu, kör enbart en AppleTV kopplad till TV'n numera. Den ihop med iPhone/iPad agerar mediecenter på klart smidigaste sätt enligt mig. Filmer streamas via dator och Plex i annat rum, klockren bild i HD upp till 720p.

Samt smidigheten som det ger när man sätter på tex svtplay via iPhone istället för via dator. Själv får jag också bättre bild via iPhone och AirPlay mot vad jag fick när jag kollade Playkanaler via kabel och dator. Känns helt sjukt.
Nu hyr man även film på smidigaste sätt via iPad och headweb som man AirPlayar till tv'n, om man nu inte vill hyra direkt via AppleTVn då.
Personligen tror jag att det är så här vi kommer ha våra tv-abonnemang inom några år. Allt körs via nätet i telefonen/surfplattan som man sedan streamar till tv'n.
Ungefär som bredbandsTV idag, fast din tv-box heter tex iPhone. :)
Fördelen blir ju brutal. Du har ju med dig all din tv/film/musik vart du än är.

Redan idag finns ju viaplay, Eurosport som sänder livesport. Svtplay är grym, TV4 kommer snart med sin nya app för premiumkunder m.m allt som krävs är att det börjar sändas mer live via nätet, sen kan vi säga man upp våra traditionella abonnemang.
Lite av hur det funkar kan man se på länken. Sen är det bara invänta playkanalernas utveckling.. Och den kommer, var så säker.
http://www.youtube.com/watch?v=fFb1oZ9xPEk

XpeaKer

DLNA vs AirPlay

2011-11-15 14:26

Håller med, du glömde dock att nämna att iOS har Airplay mirroring för de appar som mot förmodan inte har stöd för Airplay. Har du en iPad2 eller iPhone 4S kan du alltså spegla precis allt till ATV.

EnDumEn

DLNA

2011-11-14 21:16

DLNA är rätt överreklamerat, visst kan det vara smidigt att dela ut sin downloadmapp så att TVn eller bluray-spelaren (båda mina billiga sådana klarar DLNA) kan spela upp ens filmer men egentligen är det bättre att spela upp det i datorn via hdmi till TVn. Nackdelen är såklart kablage, men 1080p, det enda man i dagsläget egentligen vill ha, funkar oftast bäst trådat även om det ju kan gå via en mediabox också (trådlöst nätverk till mediaboxen och sedan hdmi till TVn/skärmen).

Min gamla Sony Ericsson icke-android stödjer också DLNA, var väl rätt kul typ 1 gång att se foton etc på TVn, menmen.

Apple behöver fixa sin Apple-TV att klara 1080p och fler filformat, då kan de ha en ""killer app"" på gång igen.

mktst

Köp en Apple TV

2011-11-14 22:00

Rekommenderar varmt ATV men inte med den medföljande fjärrkontrollen. Använd appen Remote så får ni ett mobilt tangentbord till Youtube.

Köp en ATV...
...Verkar som det är många som har problem med streamandet... Blink blink:)

MrCannibal

Köp en Apple TV

2011-11-14 22:29

Var rädd om naturen dock, och håll dig på befintligt vägsystem så mycket du kan.

Smala Elefanten - När man pratar om trollen har man livlig fantasi.

Köp en Apple TV

2011-11-15 09:02

Är det inte smartare att köra youtubevideon direkt i telefonen och köra ut den via AirPlay till din AppleTV då?

XpeaKer

Comments powered by Disqus
Yosemite

MacWorld

Apple åtgärdar wifi-problem i Yosemite

Flashlight

MacWorld

Flashlight är dunderhonung för Spotlight

MacWorld

Iphone startar om

Speciellt meddelande kan krascha IOS


MacWorld

Screentendo

Screentendo gör om hela webben till Super Mario-banor


MacWorld

Meerkat och utmanarna.

Bästa appen för att strömma din video live med Iphone


MacWorld

Apples tangentbordspatent

Apple utvecklar tangentbord med multitouch


MacWorld

OS X Yosemite

Fjärde betaversionen av OS X 10.10.4 är här


MacWorld

TV

Därför dröjer Apples nya tv-tjänst


Sajter om it & teknik

Andra områden

  • Anbud24För anbudsansvariga och bid managers.
  • CFO World Nätverket för Sveriges ekonomiproffs.
  • Lag & rättRegler och verktyg för miljöproffs.
  • MiljöaktuelltHållbar utveckling för proffs och beslutsfattare.
  • Studio För dig som producerar ljud och musik.
  • Upphandling24 Oberoende nyhetssajt om offentlig upphandling.

Tjänster

Stäng