- MacWorld:

Gps-navigera med din iPad

AvNAVIGON MobileNavigator Nordics
Lite knölig kartlogik

Under våra tester tog appen oss dit vi ville utan onödiga omvägar. Här kan du styra din iPod-musik, få väderinformation, hjälp att hitta parkeringsplatser eller en bit mat på vägen. Tidigare adress­sökningar sparas i en praktisk lista för senare bruk, och appen tycker att ”Stockholm” är specifikt sökord nog för att hitta en gata i närförorten Hägersten.

Bredvid skidbacken i Hammarbyhöjden kan vi dock konstatera att 3D-vyn (95 kronor extra) inte fungerar alls, och det tog ett bra tag att lista ut att du måste klicka mitt i kartbilden för att få upp en aktuell kartvy utan att nödvändigtvis knappa in en destination. Avstånd, hastighets­begränsning och uppskattad ankomsttid visas i hörnen.

Version: 1.8.2
Pris: 659 kronor
Länk: mw24.se/40

Betyg: CoPilot Live ­Premium HD
Lite användarovänlig

Det var på tiden att CoPilot släppte en snyggare version av sin mer än lovligt utdaterade navigator. Föregångaren har en tendens att säga ”sväng höger här” när du redan har passerat avfarten, vilket nu tycks vara åtgärdat tack och lov. Premium-versionerna ser betydligt bättre ut än CoPilots övriga navigatorer – men an­vändarvänligheten har inte utvecklats nämnvärt.

Vi gillar att nederkanten är utformad som en instrumentbräda. För 95 kronor extra kan du få information om trafikläget utmed din rutt, och för ytterligare 45 kronor visar appen bensinpriser utmed resan. Appen ändrar snabbt färdväg om du gör en avvikare från den föreslagna rutten. Fortkörningsvarnaren går att stänga av.

Version: 9.1.0.91
Pris: 619 kronor
Länk: mw24.se/jb

Betyg: ZorroGPS HD Scandinavia
Usel navigeringsröst

För sju kronor får du testa den här navigatorn i 30 dagar, därefter måste du köpa olika funktioner inne i appen. Själva navigeringen kostar då 169 kronor, fartkamera­varning och aktuell hastighetsbegränsning 45 kronor, olika ”intressepunkter” utmed färdvägen 38 kronor och trafikinformation 75 kronor. Men se upp – ditt köp gäller bara i ett år från inköpsdatum.

Förutom det krångliga prissättningssystemet är även den usla engelska robotrösten ett irritationsmoment som heter duga, inte minst då den varnar för fotgängare vid varje övergångsställe som du passerar – även om det är trafikljus­övervakat. Men Zorro hittar trots allt fram och är värd sju kronor för en 30-dagars provversion.

Version: 1.2.0
Pris: 7 kronor i en månad, därefter kostar det mer.
Länk: mw24.se/jc

Betyg: Sygic Nordics
Jobbigt att komma i gång

Irriterande nog måste du skapa ett konto hos företaget för att kunna an­vända den här appen, och av oklar anledning kräver Sygic där att du fyller i namn och land.

Dessutom måste du tala om huruvida du är man eller kvinna – en okynnesfråga som är fullkomligt irrelevant för appens funktion.
Den manliga svenska rösten ”Jansson” talar bra svenska utan att bryta upp orden i obegripliga små stycken. Däremot ljuger karln ibland, och tar mig till en parkeringsplats då han har lovat att ta mig till närmaste bensinstation.

Appen tipsar om sevärdigheter och ­andra olika ”intressepunkter” utmed färdvägen, och i hörnet ser du hastighets­begränsningen och appen plingar då du överskrider den.

Version: 11
Länk: mw24.se/ja
Pris: 189 kronor

Betyg: Sälj din Apple-pryl med MacWorld

Gratis guide: Så kopplar du mobilen till tv:nMer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum


iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple
 


- MacWorld:

EU

EU:s granskning kan stå Apple dyrt


- MacWorld:

OS X Yosemite

Skarp version av Yosemite närmar sig


- MacWorld:

Kina

Då börjar Iphone 6 säljas i Kina


- MacWorld:

IOS 8

Så slipper du ringsignaler överallt


- MacWorld:

Apple täpper "shellshock"-buggen i OS X


- MacWorld:

IOS 8

Första betaversionen av IOS 8.1 är härNyheter och tips från Teknik & Trender.


- MacWorld:

Apple Watch visas upp i Paris


- MacWorld:

IOS 8

Tre nya uppdateringar av IOS 8 på väg


- MacWorld:

Rykte: Imac med retinaskärm i oktober


- MacWorld:

Apple

EU sätter press på Irland och Apple


- MacWorld:

Musik

Inget stöd för HD Audio i IOS 8


- MacWorld:

Notiscenterapp portad från App Store- MacWorld:

Iphone 4S

Apple stoppar nedgradering från IOS 8

Är du nöjd med IOS 8?

- MacWorld:

Behöver jag extra Office-licens för Ipad?

iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple