Gmail är onekligen en fantastiskt fin tjänst – gratis, mycket utrymme och en uppsjö smarta funktioner. Men använder du fler än ett mejlkonto vill du kanske slippa behöva logga in på Gmails webbtjänst, och bara ­använda Mail i stället.

En av funktionerna i Gmail är ”etiketter” (på engelska ”labels”), något som du som är en van Gmail-användare säkert uppskattar. Men här blir det konflikt med Mail då Gmails etiketter automatiskt omvandlas till mappar när mejlmeddelandet dyker upp i Mail.

Har du till exempel satt tre etiketter på ett meddelande dyker detta upp i hela fem mappar; Tre med namnet på de etiketter som du satt, en mapp som heter ”inbox” samt en som Google kallar för ”alla mail”. Irriterande, inte minst när du ska söka efter brev i Mail och får upp en massa kopior.

Dock finns det sätt att komma runt detta genom att aktivera några avancerade IMAP-alternativ. Och det är just vad vi ska göra i den här guiden. Häng med!

(OBS! För att kunna utnyttja den här guiden måste du ha aktiverat Gmails IMAP-funktion, så om du inte redan har gjort det är det dags nu.)

Aktivera avancerade IMAP-alternativ
Först måste du aktivera de avancerade IMAP-alternativen i Gmail. För att göra detta klickar du på kugghjulet längst upp till höger i bild och väljer ”inställningar för mail”. Här klickar du sedan på ”labs” för att få upp de ”galna testgrejerna” i Gmail. Under ”labs” skrollar du till ”avancerade IMAP-kontroller” och klickar i ”aktivera”. Klicka sedan på ”spara ändringar” längst upp, så startar Gmail om automatiskt med de nya IMAP-kontrollerna.

Välj mappar
Nu går du in i inställningarna igen och klickar på ”etiketter”. Alla rutor som är ikryssade i kolumnen längst till höger –”visa i IMAP” – indikerar att den etiketten kommer att dyka upp som en mapp i Mail. Alla etiketter som du inte använder (till exempel de som är märkta med ”0 konversationer”) kan du kryssa ur så syns de inte i Mail. Ett förslag är att börja med att kryssa ur ”alla mail” som står för de flesta dubletter i Mail.

En annan inställning till borttagna brev
Kom ihåg att alla meddelanden med etiketter som nu INTE syns i Mail bara kan ses om du loggar in på Gmail. För att få Mail och Gmail att samarbeta ännu bättre kan det vara läge att ändra på inställningarna för Mails hantering av dina raderade meddelanden. Gmail tar som bekant inte bort dessa, utan lagrar dem under etiketten ”deleted messages”, till skillnad från Mail som helt sonika slänger dem.

Ta bort på nytt sätt
Om du vill att Mail ska bete sig mer som Gmail även här kan du gå in under ”vidarebefordran och POP/IMAP” och markera ”när jag markerar ett meddelande i IMAP som borttaget: automatisk borttagning av”. Markera även det översta alternativet under rubriken som börjar ”när ett meddelande har markerats som borttaget…”. Nu kommer meddelanden som du tar bort i Mail fortfarande att finnas kvar på ditt Gmail-konto.

Finjustera Mail-inställningarna, del 1
Öppna Mail och inställningar, markera ditt Gmail-konto (IMAP) och klicka på ”brevlådefunktioner”. Markera sedan ”spara utkast på servern” om du vill kunna söka i dina utkast på Gmail. Kryssa i ”spara skickade brev på servern” och välj ”aldrig” i rullistan. Kryssa i ”flytta borttagna brev till papperskorgen”, men kryssa ur ”spara raderade brev på servern”. Mail har en egen papperskorg, men i steg fyra bestämde vi att Gmail i stället skulle arkivera dina borttagna brev.

Finjustera Mail-inställningarna, del 2
Leta upp Gmail-mapparna i spalten till vänster i Mail och markera i ”utkast”. Välj ”brevlåda > använd den här brevlådan till > utkast” i toppmenyn. Gör motsvarande för ”skickade mail” och ”skräppost”. Dessa tre operationer gör att Mail och Gmail lagrar meddelanden av en viss typ på samma ställe. Observera att om du använder flera datorer måste du göra samma sak i Mail på var och en av dessa.