- MacWorld:

Så får du Gmail att lira med Mail

Av

Gmail är onekligen en fantastiskt fin tjänst – gratis, mycket utrymme och en uppsjö smarta funktioner. Men använder du fler än ett mejlkonto vill du kanske slippa behöva logga in på Gmails webbtjänst, och bara ­använda Mail i stället.

En av funktionerna i Gmail är ”etiketter” (på engelska ”labels”), något som du som är en van Gmail-användare säkert uppskattar. Men här blir det konflikt med Mail då Gmails etiketter automatiskt omvandlas till mappar när mejlmeddelandet dyker upp i Mail.

Har du till exempel satt tre etiketter på ett meddelande dyker detta upp i hela fem mappar; Tre med namnet på de etiketter som du satt, en mapp som heter ”inbox” samt en som Google kallar för ”alla mail”. Irriterande, inte minst när du ska söka efter brev i Mail och får upp en massa kopior.

Dock finns det sätt att komma runt detta genom att aktivera några avancerade IMAP-alternativ. Och det är just vad vi ska göra i den här guiden. Häng med!

(OBS! För att kunna utnyttja den här guiden måste du ha aktiverat Gmails IMAP-funktion, så om du inte redan har gjort det är det dags nu.)Aktivera avancerade IMAP-alternativ
Först måste du aktivera de avancerade IMAP-alternativen i Gmail. För att göra detta klickar du på kugghjulet längst upp till höger i bild och väljer ”inställningar för mail”. Här klickar du sedan på ”labs” för att få upp de ”galna testgrejerna” i Gmail. Under ”labs” skrollar du till ”avancerade IMAP-kontroller” och klickar i ”aktivera”. Klicka sedan på ”spara ändringar” längst upp, så startar Gmail om automatiskt med de nya IMAP-kontrollerna.Välj mappar
Nu går du in i inställningarna igen och klickar på ”etiketter”. Alla rutor som är ikryssade i kolumnen längst till höger –”visa i IMAP” – indikerar att den etiketten kommer att dyka upp som en mapp i Mail. Alla etiketter som du inte använder (till exempel de som är märkta med ”0 konversationer”) kan du kryssa ur så syns de inte i Mail. Ett förslag är att börja med att kryssa ur ”alla mail” som står för de flesta dubletter i Mail.En annan inställning till borttagna brev
Kom ihåg att alla meddelanden med etiketter som nu INTE syns i Mail bara kan ses om du loggar in på Gmail. För att få Mail och Gmail att samarbeta ännu bättre kan det vara läge att ändra på inställningarna för Mails hantering av dina raderade meddelanden. Gmail tar som bekant inte bort dessa, utan lagrar dem under etiketten ”deleted messages”, till skillnad från Mail som helt sonika slänger dem.Ta bort på nytt sätt
Om du vill att Mail ska bete sig mer som Gmail även här kan du gå in under ”vidarebefordran och POP/IMAP” och markera ”när jag markerar ett meddelande i IMAP som borttaget: automatisk borttagning av”. Markera även det översta alternativet under rubriken som börjar ”när ett meddelande har markerats som borttaget…”. Nu kommer meddelanden som du tar bort i Mail fortfarande att finnas kvar på ditt Gmail-konto.Finjustera Mail-inställningarna, del 1
Öppna Mail och inställningar, markera ditt Gmail-konto (IMAP) och klicka på ”brevlådefunktioner”. Markera sedan ”spara utkast på servern” om du vill kunna söka i dina utkast på Gmail. Kryssa i ”spara skickade brev på servern” och välj ”aldrig” i rullistan. Kryssa i ”flytta borttagna brev till papperskorgen”, men kryssa ur ”spara raderade brev på servern”. Mail har en egen papperskorg, men i steg fyra bestämde vi att Gmail i stället skulle arkivera dina borttagna brev.Finjustera Mail-inställningarna, del 2
Leta upp Gmail-mapparna i spalten till vänster i Mail och markera i ”utkast”. Välj ”brevlåda > använd den här brevlådan till > utkast” i toppmenyn. Gör motsvarande för ”skickade mail” och ”skräppost”. Dessa tre operationer gör att Mail och Gmail lagrar meddelanden av en viss typ på samma ställe. Observera att om du använder flera datorer måste du göra samma sak i Mail på var och en av dessa.
Gratis guide: Så kopplar du mobilen till tv:nMer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! Villkor
Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

iPhone 6 - här är alla nyheter
MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.
Allt om OS X Yosemite och iOS 8


 


- MacWorld:

8 saker som faktiskt var bättre förr


- MacWorld:

Apple uppdaterar iMovie och iWork


- MacWorld:

Vi provkör Mailbox för Mac


- MacWorld:

OS X Yosemite

Ny publik betaversion av OS X Yosemite


- MacWorld:

iPhone

Nya rykten om mer utrymme i iPhone 6


- MacWorld:

iPad Air

Nästa iPad Air kan få mer minneNyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

Så sparar du pengar när internet inte används

Bygg prestanda – spara pengar

Så enkelt reparerar du din Iphone själv

Laddaren som skapar el av bara vatten och salt- MacWorld:

Automatisera Macen på 8 smarta sätt


- MacWorld:

Flappy Bird-skapare släpper nytt


- MacWorld:

Uber lanserar appintegrering


- MacWorld:

Foton sägs visa stora iPhone 6


- MacWorld:

iPhone 6

iPhone 6 kan få högre upplösning


- MacWorld:

Tim Cook

Dubai får världens största Apple Store


- MacWorld:

Parallels släpper Desktop 10


- MacWorld:

Hur kan vi begränsa barnens internettid?


- MacWorld:

Foto sägs visa monterad iPhone 6

iPhone 6 - här är alla nyheter
MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.
Allt om OS X Yosemite och iOS 8