Dragon Dictation och Dragon Search kommer från företaget Nuance vars datorprogram med samma namn har funnits i många år. Vi börjar vårt test med Dragon Dictation. Själva upplägget är inte särskilt komplicerat; du möts av en stor knapp och texten "Klicka och diktera". När du tryckt på knappen är det bara att börja prata och när du är nöjd trycker du på "klar". Det du just sa översätts nu efter bästa förmåga till text, och fort går det.

Texten kan du nu välja att skicka som sms, e-post, spara till klippbordet eller posta på Facebook eller Twitter. Tyvärr kan du inte spara text direkt i programmet (men det går i iPad-versionen).

Översättningarna är både imponerande och frustrerande. Enligt företaget blir appen bättre på att tolka din röst efter en tids användning, men redan från början klarar den sig ganska bra. Spontant blir dock mellan var tionde och var femtonde ord missuppfattat, eller uteblir helt. Om du nöjer dig med ungefär en mening i taget så ökar träffsäkerheten.


Nehe, namnet på appen var tydligen svårt att uppfatta...

Problem uppstår när du ska få in facktermer, förkortningar, engelska ord, slanguttryck och annat som avviker från ordlistan. Då får du ta fram det inbyggda tangentbordet och rätta. Du kan även klicka på ett felaktigt översatt ord och (ibland) få alternativ.

Som ett litet test dikterade vi texten som SM-medaljören i SMS klarade att knappa in på 72 sekunder. Att diktera tar mindre än hälften av den tiden, men då får du inte med sånt som "klar" med flera "a" och andra specialare. I övrigt blev det dock fullt godkänt.


Tävlings-texten från SM i sms, tolkad av Dragon Dication.

Det andra programmet från Dragon är Search. Det är som Googles röstsök, men funkar på svenska och så kan du söka på Wikipedia, Yahoo, Twitter, iTunes och Youtube förutom Google.


Middagstips, månne?

Och det funkar riktigt bra. Appen fattar det mesta, men ibland blir det missuppfattningar även här. Siffror tror den ibland är klockslag till exempel, utan uppenbar anledning. Men så vitt skilda saker som "Veronica Maggio", "bouillabaisse", "SAS" och "Intel MMX-processorer" klarar den utan problem.


Du kan även söka på Twitter med Dragon Search.

Båda apparna är gratis så det är bara att ladda ner och börja prata.

Dragon Dictation
Pris: gratis
Version: 2.0.11
Dragon Dictation på App Store

Betyg:

Dragon Search
Pris: gratis
Version: 1.3.11
Dragon Search på App Store

Betyg: