- MacWorld:

Bygg en snabb disk - i minnet

Av

Artikeln är skriven för OS X Snow Leopard.

Om du pratar med gamla Macrävar tillräckligt länge kommer du få höra berättelser om en svunnen tid då Microsoft var ondskan, Apple enbart var för de rättrogna och kraftanvändare skapade RAM-diskar för att göra sina LC 2:or snabba som blixten.

Men tiderna förändras. Numera rullar Office-­sviten på de flesta Mackontor och det lysande äpplet skiner på produkter i var mans ficka. Men RAM-diskarna finns faktiskt kvar, även om de lever ett liv i skymundan. Fast hur står det till med deras blixtförmåga?

Akronymen RAM står för Random Access Memory och är vad man kallar det arbetsminne du har i din maskin. En RAM-disk är således ingenting annat än en virtuell enhet som ligger helt och hållet på denna yta. Det betyder att lagringsplatsen blir väldigt snabb, men även att informationen inte blir beständig. Den försvinner när du stänger av datorn.

Spar tid med skript
Teorin är att du ska lägga program och filer som inte är kritiska på RAM-disken för supersnabb åtkomst. Tanken är god. Eftersom många i dag sitter med 4 eller 8 gigabyte minne i sina datorer är förutsättningar för att skapa en sådan här lagringsyta stora.

Att kopiera upp applikationer och filer tar förstås tid, men detta löser man genom att skapa ett enkelt skript som kopierar in alla program du brukar använda till RAM-disken direkt vid uppstart. Därefter stänger du aldrig av maskinen helt, utan använder sparläget.
Allt detta låter fantastiskt. Så varför har då Apple inte skapat ett grafiskt gränssnitt för denna funktion?

Jo, problemet är att behovet av en sådan här disk numera är minimalt. OS X är nämligen väldigt bra på att använda tillgängliga resurser, vilket innebär att de saker du använder frekvent automatiskt sparas undan i minnet.Inte värt insatsen
Att lägga till applikationer på den nya ytan kan låta vettigt, men gör i praktiken inte så stor skillnad av just denna anledning. Ett par sekunder hit eller dit vid uppstart är knappast värt besväret, och andra gången du startar programmet kommer OS X ändå att ha det mesta färdigt i minnet.

Med detta sagt kan just du ha ett scenario som passar utmärkt för en RAM-disk. För även om OS X är fantastiskt bra på att hålla saker i huvudet, är du trots allt bättre på att förutse vad du planerar att göra framöver. Därför är det bra att möjligheten finns.

Ett exempel är en del temporära ytor, som till exempel cacharna i Adobe Creative Suite. I det fallet kan RAM-disken göra lite skillnad, eftersom du effektivt låser den i minnet. Men förvänta dig inga mirakeltider.

Kom ihåg att det även finns en risk. Om din dator kraschar är informationen borta på precis samma sätt som om du stänger av datorn, därför bör du inte spara dina pågående verk på den minnesbundna enheten. En alternativ lösning är att bygga ett skript som med jämna mellanrum kopierar undan data från minnet till en mer beständig yta.Prova utan att riskera något
Det är helt riskfritt att testa, i alla fall så länge du undviker att lägga viktiga filer på disken. Kommandot du behöver köra för att skapa en minnesyta för fillagring är ”diskutil”. I sin helhet ser det ut så här:

diskutil erasevolume HFS+ ”Macworld_RAM”
 `hdiutil attach -nomount ram://1024000`


Knappa in raden ovan i Terminalen för att skapa en ny enhet på 500 megabyte och ­ansluta denna. Därefter kommer den första delen av kommandot att formatera resultatet med HFS+ och döpa den till ”Macworld_RAM”. Sedan landar den på ditt skrivbord. Filsystemet är för övrigt av samma typ som du an­vänder på din vanliga huvudenhet.

Siffran i kommandot talar om hur många block, 512 kilobyte stora, du vill allokera. För att få fram värdet tar du önskat antal megabyte och multiplicerar med 2 048. Eftersom målet var 500 megabyte ska du alltså mata in (500 × 2 048) 1 024 000.

Radera – men allt försvinner
När du har tröttnat på volymen behöver du bara avmontera den, det spelar ingen roll om du gör det från prompt eller grafiskt. Glöm bara inte att allt försvinner. Permanent. Du kan inte få tillbaka någonting.
Att testa är således ganska enkelt, och tror du dig ha vinning av detta ska du absolut pröva ditt tänkta scenario. Men förvänta dig inte samma fantastiska förbättringar som legenderna talar om. De tiderna är – liksom andra historiska arv – lyckligtvis sedan länge passerade.Sälj din Apple-pryl med MacWorld

Gratis guide: Så kopplar du mobilen till tv:nMer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum


iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple
 


Så förbereder du dig för iOS 8

GUIDE Apple har presenterat nästa version av iOS och systemet är fullspäckat med nya och förbättrade funktioner. MacWorld tar en titt på de viktigaste.

MacWorld:

  1. Bildspecial: Här är nyheterna i iOS 8

    Nu var det ett tag sedan iOS 8 presenterades, men i morgon släpps det. Här kan du se nyheterna i din iPhone eller iPad.


- MacWorld:

Virnetx vinst mot Apple ogiltigförklarad


- MacWorld:

iPhone 6

Så läckte bilderna av iPhone 6 ut


- MacWorld:

nfc

Apple begränsar användningen av nfc- MacWorld:

Healthkit i kliniska undersökningarNyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

Feta spel i tunn förpackning

5 system för smarta hem – del 1 av 3

Smartaste och billigaste sättet att köpa ny dator

5 smarta klockor som var före Apple Watch- MacWorld:

Hur får jag flera miniräknare samtidigt?


- IT24:

Digital Inns vd hoppar av


- MacWorld:

Bekväm och diskret aktivitetsmätare


- MacWorld:

Apple hjälper dig att bli av med U2


- MacWorld:

iPhone 6 dyker upp i Vietnam och Kina


- MacWorld:

iMovie

Fler förinstallerade appar i iPhone 6


- MacWorld:

5K

Displayport får stöd för 5K-skärmar


- MacWorld:

4 miljoner förbokade iPhone 6


- MacWorld:

Framtida batterier kan laddas snabbare

iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple