Vad många skärmdelningstjänster har ­gemensamt är att de är lite för krångliga att börja använda. Ska du – på distans – lära ­mormor att mejla, är du inte mycket hjälpt av en skärmdelningstjänst som kräver att mormor installerar ett program på datorn och därefter skapar ett konto för att allt ska ­fungera.

Och ska du hålla i en utbildning för 50 personer som är utspridda i landet, drar du dig förmodligen för att be dem alla att installera ett specialprogram för detta engångstillfälle.

join.me har skapat en smart lösning på det här problemet och levererar en imponerande, användarvänlig tjänst. Med hjälp av en gratis-app kan iPhone- och iPad-användare följa allt som sker på din datorskärm i realtid (fungerar över både wifi och 3G).

Den som följer dig via Mac eller PC behöver i princip bara klicka på en länk och godkänna att ett mycket litet program körs på datorn. Tjänsten är full av smarta finesser, och så här går du tillväga för att prova om join.me kan leverera det du behöver:

Starta join.me på datorn
Gå in på join.me från vilken Mac eller PC som helst. För att prova de grundläggande funktionerna behöver du inte registrera dig – allt du gör är att klicka på den stora orangea ”share-pilen”. Då laddas en liten fil ner till din dator, och på PC måste du sedan köra filen då du blir tillfrågad. Ett program vid namn join.me.native startas automatiskt på din dator och syns i docken på din Mac eller i aktivitetsfältet på PC.

Bara du kan se navigeringsbaren
Högst upp på skärmen syns även denna halvtransparenta navigeringsbar. Den lägger sig över alla andra program i datorn och är alltid tillgänglig, men de personer som ska följa din skärm via sin egen kommer inte att se din navigeringsbar. De ser däremot resten av din skärm, din muspekares rörelser och sin egen, grönfärgade navigeringsbar. Navigerings­baren är liten och smidig nog för att inte störa arbetet med din presentation.

Se datorskärmen på iPhone eller iPad
Den som vill följa presentationen på din skärm från en iPhone eller iPad laddar ner gratis-appen join.me från Apples App Store (direktlänk: mw24.se/b3). Därefter knappar denne in den niosiffriga kod som syns i din navigeringsbar och trycker på den gröna ”play-knappen” på sin skärm. Då syns din skärm omedelbart på den andres iPad eller iPhone. På en iPhone och iPad kan navigeringsbaren fällas ned för att spara utrymme.

Se skärmen från andra Mac- och PC-datorer
Den som vill följa din skärm från en Mac eller PC skriver in hela den adress som syns i din navigeringsbar – alternativt går in på https://join.me, skriver in den niosiffriga koden i join-fältet och trycker på ”play-knappen”. Filen laddas ner och programmet startar (förutsatt att personen i fråga har rättigheter att ladda ner program till datorn). Därefter är mötesdeltagaren omedelbart på plats och ser presentatörens skärm.

250 personer i möteschatten
Upp till 250 personer kan följa vad som händer på din skärm från sin egen skärm. Dessa deltagare kan också chatta med varandra, och vill man heta något roligare än det namn man tilldelas (”iPad 3” eller ”Viewer 1” och så vidare) går det bra att byta namn genom att klicka på namnet under knappen som symboliserar en människa. Skicka ut ett meddelande till alla deltagare samtidigt, eller chatta enskilt med bara en person.

Deltagarna hör inget ljud
Ljudet som presentatören spelar på sin dator hörs inte hos mötes­deltagarna, och inte heller mikrofonen tar upp ljud. Med andra ord är det chatten eller en telefonkonferens som gäller för att prata med de övriga deltagarna. Ett alternativ till teleoperatörernas telefonkonferenssamtal är att använda sig av den telefonkonferenstjänst som join.me tillhandahåller. Denna funktion ingår om du skaffar pro-versionen av join.me.

Starta en telefonkonferens
Genom att klicka på telefonluren får du upp ett telefonnummer som går att ringa för konferenssamtal. join.me tar inget betalt för samtalet– men du betalar dyrt för att ringa till ett annat land. Om presentatören betalar för ett ”pro-medlemskap” dyker pilen i det vänstra exemplet upp. Där hittar du ett svenskt telefonkonferensnummer att ringa, och priset för var och en som deltar blir samma som för ett vanligt telefonsamtal.

Fjärrstyr presentatörens dator
Alla deltagare kan klicka på knappen med mussymbolen för att skicka en förfrågan till presentatören om att få ta över kommandot och helt fjärrstyra dennes dator inför alla mötesdeltagare. Presentatören kan även välja en deltagare som ska få en förfrågan om att ta över rodret. Undan­taget är iPad och iPhone, som av förklarliga skäl har lite svårare att ­styra muspekaren. Presentatören bestämmer när fjärrstyrningen ska brytas.

Dölj dina göromål för deltagarna
Om presentatören behöver utföra någon privat uppgift på datorn under presentationen kommer mittknappen i panelen väl till hands. Genom att klicka på denna fryser bilden tillfälligt hos deltagarna, och presentatören kan uträtta uppgiften utan att någon deltagare märker något avbrott – annat än att presentatörens muspekare inte rör sig. Det som syns hos deltagarna är den bild som visades då presentatören tryckte på knappen.

Skaffa pro-abonnemang
Med undantag för utlandssamtalet under punkt sju, är alla dessa funktioner inte bara väldigt lättanvända och användbara - de är dessutom gratis. Om du betalar 195 kr/månad eller 2 030 kr/år för ett pro-medlemskap kan du först och främst välja en egen bakgrundsbild. Standardbakgrunderna som join.me erbjuder är godkända, men visst känns det mer motiverat att till exempel ha företagets logotyp som bakgrund på mötet.

Schemalägg och bjud in till möten
Du får också möjlighet att schemalägga join.me-möten och bjuda in deltagare. Länken i inbjudan fungerar som påminnelse i såväl iCal som Microsoft Outlook. Dessutom ges du möjlighet att låsa mötet – som ju faktiskt annars är öppet för precis vem som helst som har fått tillgång till länken. Låset innebär att nyanlända besökare måste ”knacka” då de vill delta i mötet, och presentatören måste godkänna varje deltagare separat.

Fixa en smidigare direktlänk
Pro-medlemmar får välja en egen länk som används i stället för den niosiffriga koden. Ditt företagsnamn är förmodligen lättare för dina mötesdeltagare att minnas än en niosiffrig kod, men länken måste vara minst nio bokstäver lång. Några ytterligare små finesser ingår i pro-versionen, – men även gratisversionen räcker långt. Är du osäker på om det är värt att slå till på pro-versionen kan du testa helt gratis i 14 dagar.