- MacWorld:

Terminal med OS X-smak

AvNästan allting du kör i din OS X-terminal är grejer som är porterade från andra UNIX-dialekter. Är det inte en AIX-version i botten kan du ge dig katten på att det kommer från Linux. Eller BSD. Men det finns en handfull kommandon som Apple själva snidat fram. Och många av dem är riktigt bra.

Ett exempel på detta kommandona i ”md”-serien. Det finns många sätt att söka efter grejer från terminalen; ”find” är ett och ”locate” ett annat. Men varför använda det när det välslipade Spotlight redan gör jobbet åt dig? Databasen är nämligen tillgänglig via prompten. Med ”mdfind” letar du efter en given term. Vill du sedan ha mer metainformation om filen får du det genom ”mdls”.

mdfind MacWorld
mdls Terminalkommandon.doc


Ett annat enkelt, men fantastiskt smidigt kommando är ”open”. Med det kan du, som namnet antyder, öppna filer och kataloger. Det är ett smidigt sätt att till exempel läsa en PDF-fil. Dokumentet öppnas i Preview och när du stänger det programmet är du tillbaka i terminalen igen. På samma sätt kan du öppna det aktuella fönstret i Findern, om du vill fortsätta att jobba grafiskt.

open About\ Stacks.pdf
open .


Kommandot ”lsof” kan ge dig information om vilka filer som är öppna. Men vill du se en löpande lista kan du använda ”opensnoop” istället. De ser i realtid de program som nyttjar något på maskinen. Perfekt om du undrar varför din hårddisk snurrar igång. Men du kan också studera en given process eller fil. Programmet använder sig av ”dtrace” och kräver lite extra rättigheter, så du kommer att få mata in ditt lösenord.

opensnoop
opensnoop -f /Users/MacWorld/secret.txt
opensnoop -p 1234


Med de två kommandona ”pbcopy” och ­”pbpaste” får du ett gränssnitt till klippbordet. Istället för att behöva använda musen kan du alltså få in det du vill ha direkt från prompt. Detta är väldigt användbart. Inte minst vid skriptande. Till exempel kan du skapa ett script som ­automatiskt ersätter ord i den text du har i minnet eller dumpa ut innehållet till en ­textfil.

pbpaste|sed ’s/macworld/
MacWorld/g’|pbcopy
pbpaste > kbdump.txt


För fotointresserade kan ”sips” spara många timmar. Programmet kan utföra enklare åtgärder på en stor hög bilder. Det kan spara en hel del tid om du anpassar alla dina mästerverk till att passa din bloggmall. Eller kanske vill du bara spegelvända alla dina filer av outgrundlig anledning. Möjligheterna är många.

sips -z 800 600 *.png
sips -f horizontal *.jpg


Talsyntes har inte riktigt nått den nivå som 2001 lovade oss, men det kan faktiskt användas till nyttigheter ändå. Istället för att låta ett skript skicka ett mail eller visa information på skärmen kan du låta datorn tala om för dig att jobbet är klart. Ännu intressantare om någon loggar på din dator, kanske. Programmet ”say” låter dig göra just detta. Men räkna inte med att det låter bra.

say Someone just logged on to your FTP server
say I cannot let you do that Dave


Alla kommandon ovan kan du köra direkt från prompten. Anledningen är att de ligger i en av de kataloger som är definierade i din miljövariabel ”PATH”. Men det finns faktiskt spännande kommandon på andra ställen också. Ett sådant är ”airport”, som bland annat kan leverera information om ditt nätverk. Hela sökvägen måste med. Skapa en genväg eller ett alias för att komma åt den lättare.

/System/Library/PrivateFrameworks/Apple80211.framework/Versions/Current/Resources/airport -I”Sälj din Apple-pryl med MacWorld

Gratis guide: Så kopplar du mobilen till tv:nMer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum


iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple
 


- MacWorld:

iPhone 6

Förhandsboka iPhone 6 i Apples butiker


- MacWorld:

iOS 8

Apple förbereder uppdatering för iOS 8

Har du installerat iOS 8 än?

- MacWorld:

Macbook Air

Macanvändare är mest nöjda


- MacWorld:

iPhone 6 och 6 Plus kan laddas snabbare


- MacWorld:

Ska jag välja iPhone 6 eller 6 Plus?


- MacWorld:

Nya usb-kabeln får displayport-stödNyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

5 system för smarta hem – del 1 av 3

5 smarta klockor som var före Apple Watch

Därför revolutionerar VTX-system ljudbranschen

9 saker som kostar lika mycket som nya Iphone 6- MacWorld:

Stort tryck på Apples support


- MacWorld:

iPhone 6

Skärmen i iPhone 6 Plus hyllas


- MacWorld:

iPhone 6

Så snabba är iPhone 6 och 6 Plus


- MacWorld:

iPhone 6

Säljrekord för iPhone 6 och 6 Plus


- MacWorld:

Tim Cook

Tim Cook deltar i ny teknikkonferens


- MacWorld:

Apple A8

De tillverkar Apples A8-processor


- MacWorld:

Smart miniskrivare för iPhone-foton- MacWorld:

Spännande förändringar på MacWorld

iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple