- MacWorld:

Spela in skärmen med inbyggda Quicktime X

Av

På youtube kryllar det av guider där användare har suttit hemma och spelat in när de gör avancerade effekter i Photoshop och andra program. När Snow Leopard och Quicktime X lanserades förseddes plötsligt varje Mac med en inbyggd skärminspelare. Nu kan du äntligen dra ditt strå till stacken och göra egna internetguider.

Självklart kan du använda funktionen för mer personliga ändamål också, du kan spela in roliga chattsessioner med vänner eller galna internetbanners. Möjligheterna är oändliga. Nu är det så att det självklart finns andra alternativ för skärminspelning. Men det som gör Quicktime X intressant är det faktum att det finns i Macen från start och att det är så simpelt att använda.

När du väl spelat in dit material är det fritt fram att redigera, antingen direkt i Quicktime eller i iMovie för lite mer avancerade funktioner. Din färdigredigerade film delar du med dig av på bara några sekunder. Om du inte vill skicka filen direkt till mottagaren går det lika lätt att ladda upp den på YouTube.

Med den här guiden hjälper vi dig att komma igång med Quicktime X-funktionen skärminspelning.Öppna Quicktime
Öppna Quicktime X från programmappen och gå sedan direkt till arkiv-menyn. Där finner du nu, förutom alternativen Ny ljud- och film-inspelning, alternativet Ny skärminspelning. Kortkommandot är cmd-cntrl-n. Efter att ha valt alternativ dyker ett smalt svart fönster upp på skärmen med en röd record-knapp i mitten samt ett volymreglage som kontrollerar medlyssningen.Till höger i fönstret finns en liten pil som fäller ned inställningsmenyn.Rätt inställningar
Under inställningsmenyn kan du göra alla inställningar som behövs. Överst väljer du om och isåfall varifrån datorn ska spela in ljud. QuickTime kan bara spela in via mikrofon, eller ljudingång. Vill man spela in systemljud från datorn bör man göra det med ett annat program och lägga på i efterhand. Bildkvaliten har två olika inställningar, mellan eller hög kvalitet. Om du inte ska spela in riktigt långa sekvenser behöver du aldrig byta till mellan.Spara rätt
Under inställningarna kan du även välja var filerna ska sparas. Standardvalet är mappen Filmer men självklart kan du spara dem var du vill. Filerna döps till Skärminspelning och numreras sedan. Formatet som gäller är Quicktimes eget .mov, det går inte att ändra på men det är tillräckligt för de flesta ändamål. Storleken skiljer sig ganska mycket beroende på vad du spelar in., 5 minuter blir normalt mellan 40 och 100 mb.Börja spela in
Tryck på den röda knappen och efter det dyker ett litet informationsfönster upp där du bara behöver trycka på Starta inspelning. För att stoppa den trycker du antingen ned cmd-ctrl-esc eller på stoppknappen uppe i menyraden. Stoppknappen kanske inte syns beroende på hur mycket plats du har i menyraden. Du kan även zooma genom att hålla ner ctrl samtidigt som du skrollar.Redigera filmen
När du använder skärminspelning får du ofta moment i början och slutet som du vill klippa bort. Detta fixar du enklast direkt i Quicktime X. Lokalisera filmen på din hårddisk och öppna den sedan i Quicktime X. Välj sedan redigera i menyraden och sedan alternativet putsa. Nu kommer du se en tidslinje i botten av filmfönstret. Dra de gula markeringarna så att de innefattar det du vill ha kvar och tryck sedan på putsa-knappen till höger.Dela filmen
När du väl har spelat in din film och redigerat den är det dags att dela den med rätt personer. QuickTime ger dig tre alternativ att dela din film: iTunes, Mobile-Me eller YouTube. Självklart kan du själv skicka filen direkt till den du vill. Att ladda upp till YouTube är otroligt simpelt. Du skriver in användarnamn och lösenord till ditt YouTube-konto, fyller i info om filmen, godkänner sedan deras villkor och så börjar filmen laddas upp.
Varsågod, vi bjuder på MacWorlds testspecial 2014!


Mer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

Annons: Nyheter från Telia

Mer lönsamt med mobilitet

Mer lönsamt med mobilitet

Svenska företag är eniga, ökad mobilitet ger högre lönsamhet enligt en ny undersökning.

MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.- MacWorld:

Hur ska jag använda hårddisk och ssd?


- MacWorld:

Flickr på ett igen med uppdatering


- MacWorld:

"Nessie upptäckt på Apples kartor"


- MacWorld:

Kan jag logga in med ansiktet?


- MacWorld:

Nike lägger ner Fuelband


- MacWorld:

iPad Air

Så kan iPad Air bli ännu tunnareNyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

Är du också rädd att bli av med dina bilder?

Första portabla hårddisken på 4 TB

Så väljer du rätt mobilabonnemang

Populära appar till Iphone just nu

iOS 7 och OS X Mavericks

- MacWorld:

iPad Mini

Svagt kvartal för iPad väntas


- MacWorld:

Liva upp Macen med snygga bakgrunder


- MacWorld:

Är det verkligen Apple som ringer?


- MacWorld:

Hitman till iOS med ny spelstil


- MacWorld:

Apple firar Earth Day runt om i världen


- MacWorld:

Sex bra appar som förgyller påsken


- MacWorld:

iPhone

Blygsam ökning för iPhone väntas


- MacWorld:

iOS

"Apple testar nya versioner av iOS"


- MacWorld:

iPhone

"Yahoo vill ersätta Google på iOS"

Annons: Nyheter från Telia

Mer lönsamt med mobilitet

Mer lönsamt med mobilitet

Svenska företag är eniga, ökad mobilitet ger högre lönsamhet enligt en ny undersökning.

MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.