- MacWorld:

Storstäda Macen

Av +

Jämfört med windows har Mac, som du vet, en hel del fördelar. En av fördelarna är att de program du installerar normalt inte gör datorn långsammare samtidigt som det sprider ut små avkommor utöver hela din hårddisk.

Det är dock lite av en sanning med modifikation. Även om Macen har en rejält mycket enklare och bättre programhantering än Windows, finns vissa program som lämnar kvar en massa filer efter sig även efter det att du raderat programmet.

Det finns även en mängd filer som följer med i OS X som du inte behöver. Det kan i vissa fall handla om flera gigabyte värdefullt utrymme som du onekligen kan använda till bättre saker.

MacWorld har testat ett gäng så kallade städprogram vilka hjälper dig att hålla din Mac ren och organiserad.

Vi upptäckte att vissa av programen lyckades hitta en hel del skräp som låg och lurade på hårddisken. Vissa av de testade programmen lyckades även snabba upp vår testdator genom att optimera onödiga filer.CleanMyMac – bäst i test

CleanMyMac är tveklöst det mest mångfacetterade städprogrammet av de vi testade. Programmet klarar av att hitta de mest svåråtkomliga filerna som ligger och lurar på din Mac.

Många av de filer som CleanMyMac hittar har ingen större påverkan på varken prestanda eller hårddiskstorlek, men vill du städa ut ordentligt på din hårddisk är det här programmet för dig.

En av de mest användbara funktionerna med CleanMyMac är att det går att ”slimma” programfiler som är kompilerade för både PowerPC och Intel-macar. De flesta program är så kallade Universal-program som kan köras oavsett vilken processor din Mac har. Detta görs genom att bädda in kod för båda typerna av processorer i programfilen, något som gör programfilen dubbelt så stor.

Med CleanMyMac går det att ta bort den kod som inte används på exempelvis en Intel-mac och på så sätt spara värdefullt hårddiskutrymme. I vårt fall lyckades vi spara över 600 megabyte genom att slimma våra program.En annan typ av filer som tar upp onödigt utrymme på hårddisken är alla språkfiler som följer med OS X. Med handen på hjärtat så är det ganska osannolikt att du behöver språkfiler för varken portugisiska eller kinesiska.

När vi valde att ta bort alla språkfiler förutom engelska och svenska lyckades vi rensa upp nästan 400 megabyte hårddiskutrymme. Något som vi hellre använder till något bättre.CleanMyMac har även ett avinstallationsprogram som gör det enkelt att ta bort dina program och all filer som hör till.

Pris: Cirka 105 kronor.
Webb: macpaw.com

 • Mycket lättanvänt städprogram som innehåller allt du behöver.
 • Stöd för Snow Leopard.


 • Inga egentliga nackdelar.

Betyg:

Hazel 2.3.4 – fullt stöd för Snow Leopard

Hazel kan närmast beskrivas som din egen interaktiva hushållerska. Hazel ligger och lurar i bakgrunden och organiserar dina filer på ett sätt som du själv har angett. Genom att skapa dina egna regler kan du smidigt automatisera hur olika filer ska hanteras.

Du kan exempelvis tala om för Hazel att alla videofilmer i din nedladdningsmapp ska raderas efter en månad. Eller varför inte flytta dem automatiskt till mappen för filmer när de har laddats ned. Det går självklart att skapa regler för alla olika typer av filer.

Hazel kan dock mycket mer än bara flytta filer. Du kan arkivera filer, ändra färgetiketter, öppna filer, ändra filattribut, importera filer till iTunes eller iPhoto. Du kan i stort sett göra vad som helst per automatik.
Många av uppgifterna Hazel utför kan även göras med programmet Automator som ingår i OS X, men det är mycket enklare att göra i Hazel.En trevlig funktion med Hazel är att det kan radera alla spår från program som du väljer att avinstallera på din Mac. Du behöver inte utföra något annat än att dra programmet till papperskorgen. Hazel känner då av att du slänger ett program och raderar alla tillhörande filer så att de inte ligger och skräpar i papperskorgen.

För den säkerhetsmedvetne så går det även att tala om för Hazel att alla filer som raderas i papperskorgen ska raderas säkert så att de inte kan återskapas.

Programmet får ett plus i kanten för att det har stöd för både 64-bitar och Snow Leopard.

Pris: Cirka 150 kronor.
Webb: noodlesoft.com


 • Litet och effektivt program för automatisering av filhantering.
 • 64-bitars program med stöd för Snow Leopard.


 • Kunde vara lite billigare.

Betyg:

CleanApp 3 – agent som håller stenkollen

CleanApp är ett trevligt litet allt-i-allo-program som hjälper till att hålla rent och snyggt på hårddisken. Programmet är ganska likt vår testvinnare CleanMyMac i både utseende och funktioner. Det enda CleanApp saknar är möjligheten att ”slimma” applikationer som vi beskriver i recensionen för CleanMyMac härintill.

CleanApp har emellertid ett par funktioner som saknas i CleanMyMac. Bland annat kan CleanApp installera ett litet agentprogram som körs i bakgrunden och kontrollerar vilka filer som installeras när du installerar ett program.

På så sätt kan CleanApp behålla en mer detaljerad bild över vilka filer som tillhör ett visst program. Det gör att i slutändan är CleanApp mer effektivt på att ta bort program från hårddisken.Likt CleanMyMac klarar Clean-App även av att ta bort olika språkversioner i de program du har installerade på din hårddisk. Som en extra bonus klarar programmet även att ta bort dessa språkfiler när du installerar ett nytt program så du aldrig behöver tänka på det.
CleanApp har ett väldigt enkelt gränssnitt och är enkelt att använda för en nybörjare. Trots det har programmet en hel del funktioner som även tilltalar de lite mer avancerade användarna.

Du kan exempelvis få en grafisk översikt av hur olika program använder hårddisken. Det gör det enklare att avgöra vilka program eller filer som tar upp störst plats på hårddisken.

När du väljer att radera ett program visar CleanApp upp detaljerad information om vilka övriga filer som kommer att raderas. Du kan även välja att radera endast delar av de filer som tillhör ett visst program.

Pris: Cirka 90 kronor.
Webb: synium.de


 • Privärt och enkelt program som håller bra koll på vilka filer som kan raderas.
 • Stöd för Snow Leopard.


 • Inga egentliga.

Betyg:

AppCleaner 1.2.2 – gratis och på svenska

Vill du inte lägga ut några pengar på att hålla din hårddisk ren och fin så är det här programmet för dig. AppCleaner har inte lika många funktioner som de övriga programmen i vårt test, men de funktioner som finns fungerar utmärkt.

AppCleaner är mycket enkelt att använda och har dessutom översatts till svenska. När du startar programmet kan du välja att dra ett program och släppa i AppCleaners fönster. Det går även att gå igenom en lista över program som du vill radera.

AppCleaner visar först vilka filer som tillhör programmet du vill radera innan det avinstalleras. Programmet är så enkelt att använda att det är omöjligt att göra något fel. Att det dessutom är gratis gör inte saken sämre.

Förutom radering av program kan AppCleaner även enkelt ta bort Widgets. Programmet har en meny som heter ”Annat” där du kan ta bort olika insticksprogram för Safari och Firefox samt olika systeminställningsfiler.Den enda egentliga nackdelen med AppCleaner är att det inte har något stöd för Snow Leopard. Den version vi testade har inte uppdaterats på över ett år vilket gör det osäkert om programmet någonsin kommer uppdateras.

Programmet kan köras på Snow Leopard utan problem, det är dock osäkert om installationsfilerna i Snow Leopard är desamma som i Leopard. Vi har därför inte kunnat verifiera om programmet tar bort alla filer när du avinstallerar ett program.

Pris: Gratis.
Webb: freemacsoft.net


 • Enkelt och lättanvänt program med basfunktionerna för att ta bort program.


 • Saknar stöd för Snow Leopard. Programmet fungerar dock med Snow Leopard.

Betyg:
Missa inte:
Sälj din Apple-pryl med MacWorld

Gratis guide: Så kopplar du mobilen till tv:nMer sånt? Fyll i din e-postadress så får du MacWorlds nyhetsbrev

Please don't insert text in the box below! VillkorFrågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum

iPhone 6 - här är alla nyheter
MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple
 


- MacWorld:

Apple-event

Apple avslöjar datum för nästa event


- MacWorld:

Flint Center for the Performing Arts

Apple bygger nytt hus inför sitt event


- MacWorld:

Möblera hemmet smart med Magicplan


- MacWorld:

Apple vs Samsung

Inget säljstopp för Samsung i USA


- MacWorld:

Bioshock för iOS nu på App Store


- MacWorld:

Håll järnkoll på temperaturen med iPhoneNyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

Smartaste och billigaste sättet att köpa ny dator

Så sparar du pengar när internet inte används

Sommarens 10 bästa teknikprylar

Laddaren som skapar el av bara vatten och salt- MacWorld:

Dropbox följer trenden och kapar priset


- MacWorld:

"Apple släpper iWatch 9 september"


- MacWorld:

iPad

Allt fler spelar på sina plattor

Spelar du spel på din platta?

- MacWorld:

iPad

iPadsiffrorna oroar inte Tim Cook


- MacWorld:

Instagram släpper enkel time lapse-app


- M3:

Så känns första bilen med Apples Carplay


- MacWorld:

Macbook Pro

"Tunnare Macbook är på gång"


- MacWorld:

Seagate släpper mastodonthårddisk


- MacWorld:

Tecken på ny svensk Apple Store

iPhone 6 - här är alla nyheter
MacWorlds podcast


Du har väl inte missat vår podcast? Redaktionen diskuterar spaningar och nyheter i Applevärlden. Prenumerera för att inte missa något avsnitt.
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple