Samtal

För det första bör du känna till att det inte bara kostar att ringa från utlandet, utan även att ta emot samtal. Om du blir uppringd av en person i Sverige, betalar den personen vanliga Sverigetaxan, medan du får betala för ett utlandssamtal. Visserligen inte full avgift, men ändå.

Och ännu värre: om du åker utomlands tillsammans med någon annan, och ringer till dennes svenska mobil medan ni båda är i samma land – då får ni båda betala! Den som svarar betalar mindre, men ändå: att ringa till kompisens svenska telefon i Bryssel - från din svenska mobil, i Bryssel - kostar en knapp femma i minuten för dig som ringer, och 2,50 kr i minuten för den som svarar.

Operatörerna har diverse olika lösningar som är tänkta att förskona dig från de värsta mardrömmarna. Men läs villkoren noga innan du hoppar på! Ett exempel är Telenors Passport, som egentligen bara är en annan modell för prissättning. Den behöver inte alls bli billigare, allt beror på hur du använder telefonen. Ringer du korta samtal kan det tvärtom bli dyrare att använda Passport.

En variant är att låta dina samtal gå till mobilsvar och sedan lyssna av med jämna mellanrum. Vissa operatörer låter dig lyssna av från utlandet till samma pris som hemma i Sverige. Men återigen: kolla upp! Bästa knepet för dig som vill kunna ringa billiga utlandssamtal från din iPhone är såklart att använda Skype-applikationen. Men för att använda den måste du ha tillgång till trådlöst nätverk via Wifi. Och även det kan ju kosta pengar.


Innan du åker, kolla vilket nät din operatör har bästa dealen med i landet du ska till. Sedan väljer du operatör manuellt vid framkomsten.

Push notifications

Push notifications, eller notiser som Apple av någon ougrundlig anledning valt att kalla dem, kan ju te sig ganska harmlösa. Jag menar - hur många bytes kan en sån innehålla? Och det är sant. En push innehåller mycket lite data.

Men nu stöter vi på ett stort problem. För operatörerna tillämpar normalt sett ett debiteringsintervall på 50 kb. Pusharna kommer när någon nämnt dig på Twitter, när ett RSS-flöde uppdateras eller när du fått ett mejl. Stötvis, och inte i något flöde, varför varje liten push kommer att debiteras som 50 kb. Det innebär att om du är kund hos Telia och befinner dig inom EU, kommer varje push att kosta dig 1,75 kronor.

Om du har många Twitterföljare, eller många andra händelser som pushas till din telefon, kan detta bli mycket pengar i slutändan. Befinner du dig i USA går en push genom Telia lös på 6 kr, och är du till exempel i Kina, blir det ändå dyrare.


En push från Twitter innehåller inte många byte data. Men operatörernas debiteringsintervall på 50 kb gör att varje push ändå kostar några kronor.

Kartor

Kartor kan vara användbart när man är utomlands. Men Apples egna kartprogram, som följer med när du köper din iPhone, kan bli en riktig rysare på telefonräkningen. Här skickas stora mängder data fram och tillbaka både för att titta på kartor och fastställa din position.

Bästa tipset är att istället satsa på en GPS-variant (se GPS) eller någon av de applikationer med offlinekartor som finns i App store. Sök efter "maps offline" eller gå direkt till exempelvis till oMaps eller OffMaps.

Datatrafik

Datatrafiken betalas per megabyte. Och här nånstans börjar det förstås bli lite knepigt. För vad är egentligen en megabyte? Att det är detsamma som 1000 x 1024 bytes, eller nåt i den stilen, vet de flesta. Men i realiteten är det betydligt svårare att bedöma.

En liten fingervisning kan ändå vara att en sida som exempelvis Aftonbladets startsida, som är full av bilder och annonser i flashformat, normalt sett väger runt ett par megabyte. I Tyskland betalar du runt 35 kronor per megabyte, så att surfa in på Aftonbladets startsida kan lätt springa upp i en hundralapp.

Aftonbladet, och många andra sajter, har mobilsajter som suger väsentligt mindre antal megabyte, men summan av kardemumman blir ändå att man bör vara försiktig.

Ett helt vanligt textbaserat mejl väger in på några kb, och bör kanske inte ge den allra största kallduschen när du kommer hem. Men om du låter telefonen kolla alla dina mejl hela tiden, då blir det en hel del trafik.

Och det man verkligen bör akta sig för är förstås allt som strömmar. Youtube, Spotify, SVT Play och så vidare. Här samlar man snabbt ihop massor av megabyte.

I runda slängar brukar man säga att en minuts lyssnande på Spotify motsvarar ungefär 1,2 megabyte i datatrafik när man lyssnar med normal upplösning.

Med tanke på att priset per megabyte utlandssurf brukar ligga från 25 kr och uppåt, så kan det alltså bli en riktigt dyr historia.

Sms och mms

sms skiljer sig från samtalen på en punkt. De kostar bara att skicka, inte att ta emot.

Därför kan det finnas en poäng med SMS. Dessutom har du ett fast pris per meddelande. Vissa operatörer erbjuder också möjligheten att läsa och skicka SMS via datorn, och då kan du ju slinka in på ett internetkafé och sköta din kommunikation vid behov.

I de allra flesta fall betalar du ett fast pris per MMS, oavsett storlek. Priserna varierar från land till land, men brukar ligga mellan knappt fem och drygt tio kronor per meddelande.

Att ta emot MMS kostar också pengar, men normalt sett inte lika mycket.

GPS

Äntligen något du inte behöver oroa dig för! Under förutsättning att du stängt av dataroaming, kommunicerar GPS:en bara med satelliter och inga teleoperatörer är inblandade. GPS-kommunikationen kostar alltså ingenting, mer än möjligen batterikraft.

Om du inte slagit av dataroaming, skickas ett litet datapaket med 15 kb varje gång du startar GPS:en. Och återigen: operatörernas debiteringsintervall ligger på 50 kb, så det kan snabbt bli större belopp.


Att använda GPS kostar faktiskt inte ett rött öre, ens när du befinner dig utomlands.

Uppdatering: Som det påpekas bland kommentarerna bör man också se till att obesvarade samtal aldrig går till telesvar medan man befinner sig utomlands. Din mobiloperatörs kundtjänst kan hjälpa dig med att ställa in telesvar rätt inför en utlandsresa.

Fakta

1. Stäng av dataroaming

Öppna inställningarna och gå in under Allmänt -> Nätverk och kontrollera att knappen ”Dataroaming” står på läget 0. Det är default-läget för den här knappen och innebär att din telefon inte kommer att ansluta med datatrafik till andra nät än din egen operatörs. Det innebär att du kommer att hindras från att skicka och ta emot datatrafik, det vill säga i princip allt utom SMS och telefonsamtal.

2. Välj operatör

Din svenska operatör har avtal med operatörer i andra länder. Med vissa operatörer har man bättre avtal än med andra. Därför bör du kolla upp innan du åker iväg vilken partner din operatör har bäst avtal med i landet du ska till.

Telia har till exempel bättre avtal med operatörer i Danmark, Finland, Norge och Litauen - eftersom dessa operatörer ingår i TeliaSonera-koncernen.

När du kommer fram till din destination ställer du sedan in operatör manuellt, och väljer då den som har de bästa villkoren.

En lösning som många använt genom åren är att köpa ett SIM-kort i landet man åker till. Det kan man göra även med iPhone - om den inte är operatörslåst. Under vissa omständigheter går det att låsa upp telefonen hos operatören. Annars finns det en del andra möjligheter i form av firmor som erbjuder upplåsning mot betalning. Detta kan dock leda till att du exempelvis förlorar rätten till garanti. Observera att upplåsning inte ska förväxlas med så kallad jailbreak, som är en slags upplåsning av telefonens mjukvara.