- CAP&Design:

Bättre redigering med Aperture 3

Av |


Äntligen är det möjligt att med hjälp av en pensel måla in effekter i dina fotografier. Perfekt att till exempel pjatta och efterbelysa med.

Apple släppte i februari månad den efterlängtade uppdateringen av Aperture med över 200 nyheter, stora som små. Det var verkligen på tiden för att kunna knappa in på största konkurrenten Lightroom, som fått ett ordentligt försprång.

Nyheterna är som sagt många. Störst, bäst och vackrast samt ett riktigt lyft för programmets redigeringsmöjligheter är den icke-destruktiva penseln som introducerats. Du kan nu sent omsider måla in effekter och justeringar i dina bilder, vilket ger en enormt stor möjlighet i att bildbehandla dina bilder från start till mål. En liten nackdel är att listan med justeringar kan bli lång och klurig att hålla reda på. Det finns inget smidigt sätt att se vilken justering som gör vad och var. Det finurliga med penseln är också att den kan känna igen tydliga gränser mellan objekt i din bild. Detta gör att du kan göra bra justeringar utan att behöva vara allt för noggrann.

Faces och Places
Nu återfinns även de rimmande funktionerna Faces och Places i Aperture. De har programmet friskt lånad från lillebrorsan iPhoto. Den förstnämnda funktionen känner igen ansikten i dina bilder och gör att du smidigt och översiktligt kan sortera efter personer. Det fungerar över lag hyggligt bra och kan absolut snabba upp ditt arbete samt ge en snygg överblick, särskilt för dig med ett stort och växande bildbibliotek.

Men en del gånger misslyckas Aperture med sina gissningar riktigt illa också. Jag blir till exempel glad när Aperture hittar en vän i en bild, som känns lite besvärlig, men surnar snabbt när programmet tror att det är en kamera på bilden som är min vän. Riktigt uppenbara porträtt fixar programmet inte alls vilket förvånar.

Places riktar sig till dig som vill placera ut dina bilder på världskartan. En funktion som egentligen främst kommer till användning för dig med gps till kameran. Givetvis går det att dra och släppa manuellt om du har ork, tid och ett verkligt sug efter att leka med funktionen.

Dags för video
Nu är det äntligen möjligt att importera, sortera, metamärka och spela upp videoklipp i Aperture. Något som nästan är ett måste när många nya digitala systemkameror får videofunktion.

Dock är det ingen redigering att tala om vilket såklart känns lite synd. Det du kan göra är att trimma klippet, vilket mest bara känns lamt när det är det enda du kan göra. Att i alla fall ha möjligheten att jobba med bildjusteringar så som vitbalans och exponering med mera hade jag mer än gärna sett. Däremot är det utomordentligt lysande att du kan blanda in video bland dina stillbilder i bildspel. Helt plötsligt blir det ännu roligare att skapa levande och varierade bildspel.


Importera dina videoklipp och bädda in dem snyggt i dina bildspel.

Publicera på webben
Något som är riktigt trevligt är den nya möjligheten att publicera bilder direkt från Aperture till tjänster som Flickr och Facebook. Genom att dra och släppa bilder till respektive album kan du synka det mot ditt konto. Enormt smidigt och välkommet. Givetvis fixar Aperture även biffen om du uppdaterar eller tar bort dina bilder. Och har du faktiskt använt dig av funktionen Places så slår det självklart igenom i Flickr också. En liten detalj att bli smått tokig över är själva synkroniseringsknappen, som inte riktigt beter sig som en knapp bör göra. Det tar tid innan den ger någon respons över huvudtaget, vilket kan vara störande de första gångerna man trycker på den.

Flickr och Facebook känns helt rätt att satsa på. Men det öppnar ju självklart frågan kring andra tjänster. Kommer det tillkomma mer möjligheter till onlinepublicering? Hur är det med video? Det är som att få ett bett av kakan. Snabbt vill du ha mer av det goda.

På det stora hela är det en stor uppdatering för Aperture och den var behövlig. Det har helt klart stärkt Aperture mot sina konkurrenter, även om det ändå är en bit kvar på vissa plan. Är du en stor anhängare av Aperture sedan innan är det inget snack om saken: Uppdatera! Allra minst för att få tillgång till den icke-destruktiva penseln, den är väl värd det. Sen tillkommer alla andra funktioner nästan som en bonus.

Fakta: Aperture 3

Funktion: Fotohantering och redigering
Version: 3.0
Mer info: http://www.apple.com/aperture/
Pris: 1 995 kr för full version, 995 kr för uppgradering
Systemkrav: Mac OS X v10.5.8, v10.6.2 eller senare, Intel-Mac, 1 GB RAM


 • Den fenomenala icke-destruktiva penseln.
 • Stöd för både Flickr och Facebook.
 • Hantering av video.


 • Faces känns inte så smidiga som man skulle vilja ibland.
 • Några av stornyheterna, så som nya förinställningar, känns lite ljumna.
 • På sina ställen otympligt och lite segjobbat.Frågor om vårt kommentarsystem, se vår FAQ: idg.se/faq

Artikelkommentatorerna ansvarar själva för sina inlägg.

OBS! Läs dessa regler som gäller vid postning av inlägg.

Regler för inlägg i artikelforumet

Kommentatorn ansvarar själv för sina inlägg. Inlägg som innehåller diskriminerande uttalanden, personliga påhopp eller språk som kan uppfattas som stötande, kommer att tas bort av tjänstgörande redaktör. Även datorkrigsinlägg och inlägg som är utanför ämnet, kan tas bort.

IDG förbehåller sig dessutom rätten att i varje enskilt fall bedöma huruvida ett inlägg ska tas bort, även om det inte faller under någon av reglerna ovan.

Upprepat postande av olämpliga inlägg kan medföra avstängning från artikelforumen.

Frågor? Mejla till redaktören, carl.grape@idg.se.

Läs mer om vår policy i diskussionsforum


iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple
 


- MacWorld:

Apple släpper iCloud Drive för Windows


- MacWorld:

Varför funkar inte webbappen?


- MacWorld:

Tim Cook öppnade dörrarna till iPhone 6


- MacWorld:

Healthkit

Därför dröjer hälsoapparna för iOS 8


- MacWorld:

Så många har uppdaterat till iOS 8


- MacWorld:

Paket

Utvecklare tillåts sälja appar i paketNyheter och tips från Teknik & Trender. ANNONS

Därför revolutionerar VTX-system ljudbranschen

5 system för smarta hem – del 1 av 3

Feta spel i tunn förpackning

9 saker som kostar lika mycket som nya Iphone 6- MacWorld:

Distributionsnätverk

Apple minskar sitt beroende av Akamai


- MacWorld:

Hur synka skickade mejl mellan enheter?


Skillnaderna mellan iOS 7 och iOS 8

Hur stor skillnader är det egentligen mellan iOS 7 och nya iOS 8? Vi tar en titt på en rad appar och systemfunktioner som har gjorts om.

MacWorld:

 1. Så förbereder du dig för iOS 8

  GUIDE I dag 17 september släpps iOS 8. Följ vår guide till vad du behöver göra innan du uppdaterar.

MacWorld:

 1. Bildspecial: Här är nyheterna i iOS 8

  Nu var det ett tag sedan iOS 8 presenterades, men i dag släpps det. Här kan du se nyheterna i din iPhone eller iPad.

MacWorld:

 1. 7 funktioner i iOS 8 du inte kände till

  iOS 8 kommer idag, och du har säkert sett stora nyheter som förändringarna i kameran och det nya gränssnittet för multitasking. Här är sju mindre kända godbitar.


- MacWorld:

iPhone 6 isärplockad och falltestad


- MacWorld:

iPhone 6

Förhandsboka iPhone 6 redan i natt


- MacWorld:

Apple

Apple uppdaterar Safari för Mavericks


- MacWorld:

Kina

Spänd väntan på iPhone 6 i Kina


- MacWorld:

Apple kan inte dekryptera iOS 8


- MacWorld:

iWork

Uppdateringar för iWork och iLife

iPhone 6 och iPhone 6 Plus
Missa inte

OS X Yosemite
 
Apple iWatch
Apple