När Apple presenterade Snow Leopard på WWDC-konferensen i juni i år var det många som blev besvikna. Förhoppningarna var stora att Apple skulle skapa något helt nytt likt de gjorde vid lanseringen av Tiger.

Snow Leopard kan tyckas vara en besvikelse vid en första anblick då det ser nästan precis likadant ut som föregångaren Leopard. Vi får ta till en gammal klyscha som faktiskt passar bättre än någonsin på Snow Leopard, skönheten kommer från insidan.

Installation

Installationen av Snow Leopard skiljer sig inte mycket åt från tidigare installationer av OS X. Allting ser i stort sett identiskt ut och det enda vi märkte var att installationen gick på strax under en halvtimme. Det är något snabbare än exempelvis Leopard, men inget vi lägger för stor vikt på då det är väldigt sällan du behöver installera om OS X.

Vad som däremot är intressant är att vi på vår testdator fick nästan sju gigabyte mer hårddiskutrymme efter det att installationen var klar. Det intressanta här är inte att du får några gigabyte extra på din hårddisk, utan snarare det faktum att Apple har skrivit om hela operativsystemet från topp till tå.

Det betyder att all gammal spagettikod har rensats ut och ersatts med en mer optimerad kod. Det gör operativsystemet både snabbare och mer stabilt. Något vi fick bevis på senare i testet.

Nyheterna som syns

Snow Leopard erbjuder vid första anblick inga större nyheter annat än att bakgrundsbilden har bytts ut. Det är först när vi kisar med ögonen och tittar lite närmare som vi kan börja urskilja skillnaderna.

Dockan

Dockan ser initialt ut likt tidigare med den skillnaden att menyerna som visas när du högerklickar på ett program har fått en svart bakgrund. Det här är även det snabbaste sättet att kontrollera om en dator kör på Snow Leopard eller Leopard. I övrigt ser allting precis likadant ut på Skrivbordet.

Dockan har emellertid fått lite bättre funktionalitet jämfört med Leopard. En ny finess är att Exposé nu är integrerat med Dockan. Klickar du på ett program och håller ned musknappen för en sekund visas samtliga fönster som tillhör det aktuella programmet, även fönster som är minimerade. Det gör det lite snabbare att hitta rätt fönster om du exempelvis sitter med många Word-dokument samtidigt.

Exposé

Även själva Exposé har fått en smärre uppdatering. När du aktiverar Exposé (normalt med F9) så radas programfönstren upp mer organiserat än tidigare och följer ett osynligt rutnät. Varje fönster ackompanjeras även av namnet på dokumentet under sig så att du enkelt kan se vilket fönster du letar efter.

En annan nyhet i Exposé är att om du drar exempelvis en bildfil till programmet Pages i Dockan, och håller filen ovanför programikonen för en sekund så kommer alla fönster som tillhör att visas på skärmen. Det gör att du kan släppa bildfilen direkt i rätt dokument.

Finder

OS X filhanterare Finder är hyllad av vissa och ratad av andra. Enligt Apple har Finder skrivits om helt från grunden och är nu en ren 64-bitars applikation. Genom att använda 64 bitar uppger Apple att den är mycket mer stabil och snabbare.

Apple har faktiskt hållit sitt löfte på den punkten med råge. Finder är nu rejält mycket snabbare och reagerar blixtsnabbt när vi arbetar med mappar som innehåller en stor mängd filer.

I övrigt har Finder fått två stycken nyheter. Den ena är möjligheten att ändra storleken på ikonerna direkt i varje fönster med hjälp av ett litet reglage längst ned i högra hörnet. Det är kanske inte en funktion som får din värld att snurra, men det hjälper om du arbetar med en mapp som innehåller mycket bildfiler.

Den andra nyheten är att det nu går att ställa in så att sökningar utförs i den mapp du befinner dig i och inte på hela hårddisken. Det här är ett irritationsmoment i Leopard där du efter att ha skrivit in ett sökord alltid måste utföra ytterligare ett moment för att begränsa sökningen.

Quicktime X

Videoprogrammet Quicktime har fått ett nytt och mycket snyggare gränssnitt. Gränssnittet är utan tvekan inspirerat av den version av Quicktime som följer med iPhone.

Dessutom har Apple tagit sitt förnuft till fånga och lagt ned Quicktime Pro som användarna tidigare var tvungna att betala för. Istället har Quicktime X utrustats med mer funktioner som borde tillfredsställa de flesta användare.

Vissa avancerade funktioner inom videoredigering har dock tagits bort såsom möjligheten att sy ihop flera filmer till en fil. Apple har därför valt att även skeppa Quicktime 7 med Snow Leopard för de användare som behöver de mer avancerade funktionerna.

Förutom de kosmetiska förändringarna går det nu att exportera filmer direkt till iTunes, Youtube och MobileMe. Väljer du exempelvis att exportera en film till iTunes så kan du välja att konvertera filmen så att den passar för exempelvis iPhone eller AppleTV.

Förhandsvisning

Programmet Förhandsvisning som används för att snabbt titta på innehållet i olika typer av filer har nu uppgraderats till version 5. Den nya versionen innehåller en hel del smarta förbättringar.

Bland annat klarar programmet nu av att hantera dokument som använder flera textkolumner. Något som den tidigare versionen av programmet inte var så bra på. Det betyder i praktiken att förhandsvisning av exempelvis komplexa pdf-dokument nu ser mycket bättre ut i Förhandsvisning.

En annan trevlig nyhet är att förhandsvisningen kan importera bilder direkt från en ansluten digitalkamera. Det fungerade utmärkt tillsammans med vår Canon EOS-350, men enligt andra som testat funktionen så fungerar det än så länge inte med alla kameror.

Microsoft Exchange

Nytt i Snow Leopard är stöd för Microsofts e-postserver Exchange. Det här är en efterlängtad nyhet för många företagsanvändare som tidigare varit låsta till att använda e-postprogrammet Microsoft Entourage för att dra nytta av alla gruppfunktioner som Exchange erbjuder.

Stödet för Exchange fungerar tillsammans med Apple Mail och är mycket enkelt och smidigt att använda. Alla kontakter på en Exchange-server läggs till automatiskt i adressboken i Snow Leopard och kalenderinformation läggs till i iCal.

I stort alla viktiga funktioner i Exchange stöds såsom möten, inbjudningar och synkronisering med en iPhone.

Nyheterna under ytan

Som vi nämnde i inledningen har de största förändringarna skett under huven på Snow Leopard. Hela operativsystemet har enligt Apple skrivits om från grunden och det märks direkt när vi har använt operativsystemet en stund. Allting känns rejält mycket snabbare och mer alert.

Från 32 till 64 bitar

Ett av de största frågetecknen kring Snow Leopard är att det nu har stöd för 64-bitars minnesadressering och vad det egentligen betyder. Vad det betyder för en lekman är att operativsystemet nu kan hantera ett arbetsminne som är större än fyra gigabyte.

Som du säkert känner till så har de flesta iMac och Macbook-modeller inte haft stöd för mer än just fyra gigabyte arbetsminne, något som det säkerligen kommer att bli ändring på i framtida modeller. Snow Leopard har stöd för inte mindre än 16 exabyte arbetsminne. En gräns som torde räcka för de flesta ett tag framöver.

Det är på sin plats att påpeka att Leopard har alltid kunna köra program som är skrivna i 64 bitar även om kärnan av operativsystemet använder 32 bitar. Det låter kanske lite förvirrande, men för att göra saken enkel så kan din Mac i framtiden utnyttja mer arbetsminne på ett effektivt sätt.

I stort sett samtliga program som följer med Snow Leopard är nu omskrivna med 64-bitarskod. På grund av att vissa äldre Macar med Intel-processor inte kan köras i 64-bitarsläge så kommer samtliga program i Snow Leopard i två versioner, en 32-bitarsversion och en 64-bitarsversion.

Grand Central Dispatch

GCD eller Grand Central Dispatch är en ny teknik som utnyttjar kraften i Intels Core Duo-processorer mycket bättre än vad Leopard gjorde. Vad tekniken gör är att fördela arbetsuppgifter åt ett visst program på ett sätt som gör att programmet kan arbeta snabbare.

Tekniken kan endast utnyttjas av program som är skrivna för Snow Leopard så dina existerande program kommer inte att gå dubbelt så fort på grund av att du installerar Snow Leopard.

De flesta program som följer med Snow Leopard är dock optimerade för GCD, något som säkerligen ligger bakom det kvicka intrycket som Snow Leopard ger.

OpenCL

OpenCL är likt Grand Central Dispatch en teknik som gör det enklare för utvecklare att utnyttja kraften i grafikprocessorn i din Mac. Tidigare har exempelvis spelutvecklare valt att skriva program som kommunicerar direkt med grafikprocessorn eftersom Leopard och dess föregångare inte varit speciellt bra på att utnyttja grafikprocessorn.

Med hjälp av OpenCL så kommer detta att bli enklare för både spel och andra program som arbetar mycket med grafik.

Slutsats

Vårt första intryck av Snow Leopard är ren och skär kärlek. Inte så mycket på grund av de synbara skillnaderna, för dem är det i ärlighetens namn ganska snålt med. Kärleken grundar sig istället på att Snow Leopard fick vår halvtrötta gamla iMac 24 med 2,8 gigahertzprocessor att kännas som en nyinköpt dator med rejält mycket mer processorkraft.

Aldrig tidigare har vi sett en uppgradering av ett operativsystem som gjort datorn snabbare. Något som är riktigt imponerande.

De enda egentliga nackdelar vi upptäckte med Snow Leopard är att vissa program kraschar. Exempelvis har Firefox 3.5.2 en förmåga att krascha, om än väldigt sällan.

Även Photoshop CS4 kraschar i vissa situationer. Det är dock så sällan att vi känner att vi kan leva med dessa småproblem fram till dess att de blivit lösta av respektive programföretag. Fördelarna väger upp nackdelarna.

Med tanke på att en uppgradering till Snow Leopard endast kostar 319 kronor så kan vi inte se något skäl i världen att inte uppgradera.

Tänk dock på att det finns en del program som inte fungerar i Snow Leopard till dess att de uppdaterats. Är du osäker på vilka program som har problem kan du besöka den här sidan.

Har du ett program som är viktigt för dig bör du kontakta programföretaget och bekräfta om de kommer att uppdatera programmet för att fungera med Snow Leopard.

I MacWorld nummer 8, ute i kiosk 24 september, kommer ett djupgående test av OS X Snow Leopard.