Fler och fler arbetar på mer eller mindre pappersfria kontor. Frilansare och andra småföretagare har mycket att tjäna på att samla allt i datorn, men det kan vara både besvärligt och dyrt att ordna. Att skanna kvitton med en vanlig skanner tar tid och så måste du ha det stora åbäket nånstans. Vore det inte lättare om du kunde utnyttja din vanliga, högupplösta digitalkamera istället?

Med programmet Prizmo kan du faktiskt det, och tillsammans med ett ocr-program (som förvandlar text i bilder till vanlig text) blir det nästan lika bra som med en riktigt bra skanner, och betydligt smidigare. Inte nog med att du kan använda Prizmo för att få läsbara, rättställda bilder av kvitton, fakturor, garantibevis och alla möjliga andra dokument – du kan dessutom använda det för att extrahera snyggare och mer lättlästa bilder av detaljer ur foton du tagit.

Tänk dig till exempel att du en dag såg en snygg affisch. Vips kom kameran fram och du knäppte ett kort. Men det var ur en taskig vinkel och inte direkt användbart.

Prizmo gör det till en barnlek att plocka ut affischen ur resten av bilden, fixa till perspektivet och spara den så att du kan skicka till kompisar eller lägga upp på Facebook, eller vad du nu vill göra.

Kalibrera din kamera
Varför kalibrera? För att få ännu bättre resultat med programmet kan du börja med att kalibrera kameran du använder. Detta innebär att programmet räknar ut hur ditt objektiv förvränger bilden och sedan automatiskt korrigerar därefter.

Med vissa kameror och objektiv finns knappt någon förvrängning alls, medan andra kan ha en ganska kraftig sådan och vara i större behov av kalibrering. Användare av programmet kan ladda upp sin kalibreringsdata och låta andra ta del av den, vilket innebär att de med iPhone till exempel slipper kalibrera själva.

Så kalibrerar du: Öppna kalibreringsassistenten genom att välja den från menyn eller klicka ⌘-k. Välj sedan om du vill visa mönstret som används för kalibreringen på skärmen (som måste vara platt) eller utskrivet. Sedan tar du helt enkelt ett gäng bilder ur olika vinklar och på olika avstånd, kopplar in kameran i datorn och drar över dem till kalibreringsfönstret sedan du tryckt fram nästa steg. Klicka på ”Calibrate” och vips räknar programmet ut dina värden.

Saker att tänka på: Varje kalibrering du gör gäller bara för just den kameran med just det objektiv och brännvidd du har inställd för tillfället. Hur mycket objektivet förvränger bilden kan variera vid olika zoomgrad med zoomobjektiv, och varierar garanterat mellan olika objektiv. Har du en systemkamera och flera objektiv rekommenderar vi att du väljer ett objektiv och dess mest praktiska brännvidd och håller dig till detta för att enklare få konsekvent bra resultat.

Fakta Prizmo

Funktion: Använd din kamera som skanner.
Info: creaceed.com
Pris: 330 kronor.Vilken kamera?

Om du ska få en bild är det först dags att hala fram kameran. Allt från en iPhone till en toppmodern systemkamera fungerar, men hög upplösning och stort skärpedjup är att föredra om du vill få fram en jämn och tydlig bild av text. Om du till exempel fotar en affisch från sidan riskerar en systemkamera att ge dig för dåligt skärpedjup om det inte är fullt dagsljus.

Mer om kameran
Om du har en mobilkamera finns det inte så mycket mer att göra än att försöka hålla den så stilla det går, och om du kan kontrollera scenen, se till att ljuset faller jämnt över ditt motiv. Har du en mer avancerad kamera ställer du den på liten bländare (högt f-stop-värde) för att se till att hela motivet hamnar i fokus. Använd så Lågt iso-värde och så hög upplösning du kan ha är också bra.

Tips för systemkamera
Att få till bilder med bra skärpedjup är knepigare med en systemkamera, men det går så klart. Det bästa är att börja med ett vidvinkelobjektiv, högst 50mm, som gärna får vara väldigt skarpt med liten förvrängning. Sedan ställer du in kameran på liten bländare och är noga med att inte få skakoskärpa. Systemkamerans starka punkt är dock att den klarar detta vid betydligt sämre ljusförhållanden än en kompakt- eller mobilkamera.

Öppna bilden
När du väl har fixat bilden är det dags att köra igång. Du kan antingen dra och släppa bildfilen i Prizmos huvudfönster, eller använda dess inbyggda navigator som du hittar under en liten kamerasymbol längst ner till vänster. Här får du direkt åtkomst till inkopplade kameror (inklusive iPhone), dina iPhoto- och Aperturebibiotek, och mappar som du själv kan dra dit från Finder.

Markera ditt dokument
När du öppnat ett foto är det dags att markera vad som ska ingå i den färdiga bilden. Dra helt enkelt i hörnen på den ljusblåa ramen som dyker upp tills det passar in på dokumentet. Programmet räknar sedan självt ut perspektiv och rättställer bilden. Om du vill finjustera kan du zooma in och placera hörnen mer precist. Glöm inte att hålla ett öga på förhandsvisningen där du direkt kan se hur resultatet ändras när du gör små justeringar.

Gör ytterligare inställningar
Du kan fila lite extra på slutresultatet genom att öppna fliken Image Processing (kugghjulet). Här kan du snabbt justera ljushet, kontrast, skärpa och mättnad. Detta är givetvis saker som du även kan ändra i Förhandsvisning, Photoshop eller något annat program, men om du sitter och matar in ett gäng kvitton kan det spara mycket tid att slippa öppna filerna igen.