Vår testdator är en Macbook Pro Core2Duo 2,33 gigahertz. OS X 10.4 och två gigabyte interminne där vi anslutit via usb eller nätverk beroende på vad skrivaren har. Vi har skrivit ut en rad olika testdokument från enkel text till fotografier, både på kopiatorpapper och färglaserpapper. De exempel vi presenterar i tidningen är på kopiatorpapper.


Bläckstråleskrivare ses traditionellt som det givna valet av skrivare för hemmen och ensamanvändare på mindre kontor. Inte så konstigt då även de biligaste bläckisarna för några hundralappar gör ett helt okej resultat. Vad många upptäckt med bläcktekniken är att tillverkarna tillämpar gungor-och-karusell-metoden.

Skrivarna är billiga och lätta att impulsköpa medan bläcket är oerhört dyrt. Dessutom tål bläckstråleskrivare inte stora volymer. Hundra sidor på en dag kan ta livet ur stackaren.
Här kommer färglasern in som alternativet med betydligt robustare teknik och i längden lägre kostnader. Du får bättre utskrifter av text och grafik på vanligt kopiatorpapper och enda gången färglasern inte hänger med lika bra är när du skriver ut fotografier. Men väljer du rätt papper är det heller inte långt ifrån.

Upplösningen är en gammal käpphäst i de här sammanhangen. Siffrorna varierar från skrivare till skrivare men det hela kan sammanfattas på följande sätt: Skrivarna i testet har i grunden 600 dpi:s upplösning. Högre än så kräver en precision som inte finns i den här prisklassen. Sedan kan man med olika rastertekniker nå »2400 dpi-kvalitet« och det är väl till hälften snömos och till hälften alldeles sant. Du kan med friska ögon och bra ljus fortfarande urskilja rastreringen med blotta ögat på de bästa utskrifterna.

Ofta pill med drivrutiner

600 punkter per tum räcker för dagstidningskvalité. Nu får du bättre resultat än så med färglaser, dels på grund av rastertekniken, dels därför att du skriver ut på bättre papper. Numera får vi också prima kvalitet på vanligt kopiatorpapper, men det är lätt att fixa ännu bättre utskrifter.

Färglaserpapper är bestruket papper med en slätare yta som resulterar i både skarpare text och klarare färger. Det är dyrare, räkna med kring 200 kronor för 500 ark men de ger också klart bättre resultat. Kanske inget som behövs för korrekturläsning eller »Din mamma jobbar inte här«-lappar till personalköket. Men om du skriver ut material som innehåller fotografier, till exempel broschyrer, är färglaserpapper starkt rekommenderat.

Medföljande drivrutin till skrivarna är ofta gammal. Detta gäller särskilt ofta ifall du har en Intel-Mac. Därför bör du undersöka om det finns nyare versioner på tillverkarnas hemsidor. Tyvärr är det ofta svårt att avgöra versioner och deras aktualitet utifrån medföljande cd-skivor. Skrivartillverkare lär aldrig vinna världsmästerskapet i den ädla grenen »tydlig information«. Ha i åtanke att det kanske inte fungerar innan du tagit en tur ut på internet. Det finns också exempel på det omvända att skrivaren är så ny att drivrutinen inte finns på nätet utan bara på cd-skivan som följer med.

När trumman ger upp

Skrivarna i den här prisklassen har en begränsad livslängd. Det är inget tillverkarna basunerar ut men flera av delarna som slits går inte att byta. Någonstans kring 50000 sidor beräknas de flesta hålla innan de går sönder. Undantaget är Oki C3300n där du kan byta ut flera förbrukningsdelar.

Annars är det bara den fotokänsliga trumman som kan bytas. Ett tecken på att trumman behöver bytas är att utskrifterna så att säga blir »smutsiga« eller »flammiga«. En del skrivare går det inte ens att byta trumma på. Med andra ord: detta är inget test för stora kontorsgrupper eller dig som pumpar ut tusentals papper i veckan!


Det är ändå stora skillnader på utskriftshastigheten mellan olika tillverkare. 6 sidor layout är en artikel skapad i Indesign, omgjord till komplett pdf-fil och redo för korrekturläsning via Adobe Acrobat 8. Sidorna rymmer text, foto och illustrationer med bland annat bilder som täcker hela sidor och en hel del genomskinliga textrutor. Vi skriver ut med skrivarens normala kvalitetsinställning.
10 sidor svartvitt är en pdf-fil med text och illustrationer i gråtoner vilka skrivs ut via Förhandsvisning. Vi har ställt skrivarna på utskrift i svartvitt läge, normal kvalitet.

Färgfoto, A4 är ett fotografi, motsvarande 6 megapixel, utskrivet från Adobe Photoshop i full A4-storlek med skrivaren inställd på bästa kvalitet för foto. Observera att anslutningens hastighet sällan har betydelse vid utskrift, utan det är dokumentets komplexitet och skrivarens rastrering som tar tid.


Utskriftsrprover från samtliga skrivare.Canons instegsmodell är ingen liten manick utan är byggd på höjden där luckan på framsidan döljer en mekanism som står på rad för enpassutskrifter. Canon kallar sitt skrivarspråk för »CAPT« och drivrutinen, separat för Intel- och PowerPC-macar är en av de få som kräver en omstart efter installation. Skrivarens utskriftshastighet påverkas därför av dators prestanda.

Drivrutinen ger omfattande möjligheter att påverka utskrifternas färger men inte särskilt mycket som påverkar rastreringen. Alternativ finns som att prioritera graderingar framför halvtoner och liknande men effekten är minimal. Färgreglagen är desto bättre och ger också desto mer effekt, fast inte alltid det vi önskar. Det följer med Colorsync-profiler för gråtoner, cmyk och rgb.

Det är rätt lurigt att mata papper manuellt. Vi måste ange vid utskrift vilket fack som används och se till att mekaniken greppar pappret. De andra skrivarna i testet förstår med automatik när vi lägger ett papper i den manuella matningen. Här får vi bara ett surt meddelande om att det finns papper i den manuella matningen (nähä, det menar du inte?) och vi tvingas avbryta.

Så länge du inte gör något avancerat fungerar LBP5000 bra. Papprena kommer bokstavligen på löpande band och det kan bitvis gå undan rätt rejält. Förmodligen bidrar en MacBook Pro med Core2duo-processor med en hel del här. Färgmässigt ger skrivaren i grunden ganska mörka och mättade färger. Du får bra kontroll över detta via verktygen med bland annat ett gammareglage och möjlighet att ställa mättnaden direkt per färg. Benkoll över färgerna får du inte men rätt bra ändå.

Inte bäst på någonting
Fast efter en stunds experimenterande råkade vi ut för upprepade hängningar där utskriftsprogrammen bara stod och stampad till dess att vi gjorde en omstart. Undvik reglaget med färgkoordinater så går det bra att skriva ut. Hänger det sig? Starta om skrivaren, vänta några minuter på att den ska genomföra sin startritual och starta sedan om datorn också.

Ja, detta är en helt okey skrivare som ger bra kvalitet på text, bild och grafik. Dessutom är den bitvis rätt snabb. Den är inte bäst på något, men tillräckligt bra på allting så länge man undviker att använda vissa finesser. I slutändan är det en rätt trevlig allroundskrivare när allt fungerar, men räkna också med att det då och då uppstår irriterande avbrott.

FAKTA/Canon Laser Shot LBP5000
Cirkapris: 2500 kronor.
Tillverkare: Canon.
Enkel
Lågt pris
Buggar ur för ofta.Epson laserskrivare är en massiv manick, närmare halvmetern hög och nästan kubisk i formen sånär som på den sluttande fronten. Pappersfacket på framsidan ordagrant ett fack med lucka och inte en sladdrig kassett som annars är brukligt hos laserskrivare. Modellen är inte den nyaste på marknaden utan har funnits ett tag vilket inte minst märks på att den ska fungerar med Mac OS 9.

Enligt Epsons supportsidor följer drivrutiner med OS X för Intel-Macar. Cd-skivans drivrutiner är föråldrade. Det slutade med att vi tankade ned version 1.3 (döpt av Epson till 3.0h, fil-id 31151) för Intel-macar. För PowerPC-Macar kan det vara annorlunda, där är version 2.4h, fil-id 31152, den aktuella och du lär också behöva ansluta via »EPSON USB« istället för den förvalda bläddraren. Menyer i skrivare, pdf-handbok och drivrutin är på svenska. Vi kanske gjorde ett fel, men drivrutinen blev i alla fall på engelska.

Detta är en snabb och effektiv skrivare med många alternativ via inställningar och den display som sitter på fronten. Skrivaren börjar rassla redan efter ett par sekunder efter man väljer att klicka på »Skriv ut«. Du kan justera det mesta via drivrutinen kring färger (Colorsync-profil medföljer), gamma med mera. Här finns också en manuell duplex med funktion för att hantera utskjutning för marginaler och du kan köpa till en automatisk duplexenhet för automatisk dubbelsidig utskrift.

Påkostad skrivare
Skrivaren kommer grundinställd med den blygsamma kvalitetsinställningen »Automatic/Fast«. Ändrar vi till avancerade kvalitetsalternativ kan vi få bättre utskrifter. Dessa tar, sånär som några sekunder extra heller inte längre tid .Tyvärr grusas detta av att vi inte kunde skriva ut våra layoutade pdf-filer eller foton med den avancerade kvaliteten igång. Skrivaren spottar ut en gul sida med felmeddelande om att »Text för stor« och »Minnesspill«. Alltså måste vi välja den sämre utskriftskvaliteten. Att utnyttja max kvalitet vid utskrift av ett A4-foto är inte ens möjligt. Troligen kräver det att du utökar skrivarens internminne.

Trots allt är nu C1100 ändå rätt bra. Inte minst på fotoutskrifter och framför allt för de okonstlade och rättrogna färgerna, men även för renderingen av texten hos pdf-filen. Du kan därför klara dig utmärkt på standardkvalitén. Samtidigt är det en rörig drivrutin med många alternativ vilka kan få skrivaren att tvärnita. Nja, det märks att C1100 är av en mer påkostad kvalitetsklass än testets övriga men också att Epson gjort för många kompromisser. C1100 hade gärna fått kosta 6000 kronor, rymma ett nätverkskort, ha minst 64 megabyte minne och fungerat utan avbrott. Då hade kanske vunnit ett annat test av en annan kategori skrivare. Modellen finns även som C1100N och den har en nätverksanslutning. Priset är en god bit över 5000 kronor.


FAKTA/Epson Aculaser C1100
Cirkapris: 4 000 kronor.
Tillverkare: Epson.
Snabb.
Bra fotoutskrifter.
Rörig drivrutin.
För lite skrivarminne.


Hewlett-Packard är en av de största skrivartillverkarna och har en uppsjö av olika modeller i sin serie. Color Laserjet 2605 är till exempel instegsmodellen i en serie som kompletteras med modellerna 2605dn och 2605dtn. Bokstaven n står för nätverk, d står för duplexenhet (automatisk dubbelsidig utskrift) och t för extra 250-arks pappersmagasin. 2506dtn har också minneskortläsare. Priserna hamnar kring 5 600 respektive 7 000 kronor för dessa modeller.

Modellen bygger på en liknande konstruktion som Canons skrivare och de två beter sig rätt snarlikt, inklusive den halvmärkliga manuella pappersmatningen vilken HP:s skrivare i alla fall inte bråkar om. HP och Canon har länge samarbetat kring färglaserteknik. Sedan omges inkråmet av elektronik och funktioner. Color Laserjet 2605 är till exempel den enda skrivaren i testet med Postscript, en fördel för dig som arbetar med grafiska tillämpningar. Nackdelen är långsammare utskrifter.
Vi tankade hem en nyare drivrutin än vad som finns på cd-skivan och installationen var enkel. Först fick vi ingen extra utskriftsalternativ men det visade sig bero på att OS X valde den allmänna profilen för Postscript-skrivare.

Inbyggd webbserver
Lösningen är en klassiker: ta bort skrivaren ur listan, addera den på nytt och se till att rätt alternativ är valt. Skrivaren har en inbyggd webbserver som när du kör med usb-anslutning nås den internt via HP:s programvara. Där kan justera skrivarens standardinställning och även påverka rastertäthet och liknande. Alla delar är på svenska.

Apparaten har sina omedelbara frågetecken. Vi får en mängd olika utskriftsalternativ där vi kan välja kvalitetsnivå, renderingsalternativ, hur gråskala, halvtoner och rgb-färger ska hanteras, huruvida vi vill skriva ut i svartvitt och så vidare. Kruxet är vi inte kan utföra några ändringar, alternativen är gråmarkerade. Nu ser det ändå bra ut på papperena som rasslar ur skrivaren. Fina toningar på fotografier och skarpt renderad text och grafik. De ej justerbara standardinställningarna räcker trots allt. HP skickar med färgprofiler för rgb, cmyk och gråtoner. Vid fotoutskrifter från Photoshop fungerade deras rgb-profil mycket bra och tar bort ett stick av cyan som uppstår om du låter skrivaren ta hand om färgerna. Då blir det väldigt snygga fotoutskrifter! Däremot blir det inte alls rätt ifrån Adobe Acrobat där testutskrifterna består av svart och rött. Samma pdf-sidor via OS X Förhandsvisning skriver däremot ut sidorna helt rätt.

Väldigt bra skrivare
Vi står kluvna inför Color Laserjet 2605. Kanske en massiv ominstallation av OS X och skrivare är svaret? Fast HP:s utvecklingstekniker hade ingen kännedom om liknande problem och var förvånade över beskrivningen vi gav dem. Nu brukar det gå troll i skrivartester och vi dubbelkollade därför med en Powerbook G4. Se! Där fungerar allt normalt utan konstigheter! Här är det rätt och slätt en väldigt bra skrivare. Lite långsam men också utmärkta utskrifter i alla kategorier.

FAKTA/HP Color Laserjet 2605
Cirkapris: 3 600 kronor.
Tillverkare: HP
Hög utskriftskvalitét.
PS-emulering.
Långsammast.
Drivrutinskrångel.Oki var tidigt ute med enpasskrivare där pappret löper i en rak bana genom skrivaren utan att vända tillbaka för varje färg. Okis testexemplar kom direkt med alla delar färdiginstallerade. Vi vet av erfarenhet från tidigare exemplar med liknande konstruktion att installationen är ganska enkelt.

Gamla drivrutiner

Drivrutinen på skivan var döpt till »version 1.0« vilket alltid är oroande och på Okis hemsida fann vi 2.0.1. Installationen är inte helt klockren, särskilt inte om du vill köra via nätverkskabel där skrivaren inte använder Bonjour. Istället måste du köra programmet »Network card setup« från installationsskivan som tar reda på vilken ip-adress skrivaren har, vilket förutsätter att du har en dhcp-server aktiv i ditt nätverk. Dit räknas en normal hemmarouter.

Sedan matar du in ip-adressen under knappen »Fler skrivare« och alternativet »Oki tcp/ip«. Skrivaren saknar egen display och därför kan du inte mata in eller se vilken adress som är aktuell. I annat fall, anslut med usb, välj alternativet »Oki USB« och gå sedan via programmet »Printer Menu Utility« för att ta skriva ut sidan med nätverkskonfigurationen. Sedan kan du ansluta med nätverk. Förstås är detta inga självklarheter och det kan bli en lång startsträcka med C3300n.

Menyprogrammet ger också en lång rad möjligheter att detaljstyra hur det hela ska fungera och drivrutinen ger gott om utskriftsalternativ. När du väl fått igång skrivaren är det ett kraftfullt verktyg du har framför dig! Drivrutiner och program är på engelska. Den pdf-baserade handboken är på svenska. På cd-skivan finns också flera program för att kalibrera färgerna hos skrivaren. Det kan behövas.

Robust maskin
Standardinställningen är maximal rastreringskvalité kallad »ProQ2400« vilket ger lite längre tider men även väldigt fint detaljerad rastrering med resultat därefter! Det är värt det inledande pillet med att komma igång med C3300n. Fast det tillkommer ytterliggare pillande. Skrivaren ger för mättad magenta vilket bland annat skänker foton ganska så grisskära hudtoner.

Lösningen är att stänga av skrivarens färgmatchning vid »Advanced color« men det plattar till utskrifterna något. Du får verktygen och möjligheterna, men färgerna landar inte riktigt rätt på banan. Räkna med att experimentera. C3300n är en robust skrivare som är snabb och vass på text och grafik. Men den kräver rätt mycket av dig och tar sin tid att bekantas med. Modellen C3400n är något snabbare, har usb 2.0 och kan skriva ut på banderoller upp till 120 centimeter. Den kostar tusenlappen extra.

FAKTA/OKI C3300n
Cirkapris: 4 000 kronor.
Tillverkare: OKI
Bra och snabba utskrifter.
Lång startsträcka.


Samsungs skrivare är rätt liten och kompakt med en lustig arkmatare som vid emballagetransport skjuts ihop för att ta minimalt med utrymme. Mekaniken är fyrpass och hela apparaten är rätt gullig med sina tonerburkar vilka påminner om pruttlera från leksaksaffären. Xerox Phaser 6110 i detta test är en identisk skrivare sånär som plasten och varumärket. Samsungs skrivare kunde till och med skriva ut på Xerox drivrutin!
Skrivaren har en inbyggd webbserver där du kan konfigurera det mesta kring nätverket och kontrollera status. Du når severn via utskriftskön och knappen »Verktygsprogram«, vilket är den gängse vägen, men många tillverkare har separata program istället. En webbserver är smidigare eftersom det räcker med Safari och man slipper buggiga och skräpiga extraprogram.

Elegant lösning men minimalt med möjligheter att ställa in några detaljer kring själva utskriften. Ett reglage för att justera CMYK-nivåer fann vi i alla fall men effekten är minimal. Pdf-handboken från Samsung är på svenska. Inga Colorsync-profiler eller liknande ingår.

Undvik att installera ett program med det menlösa namnet »iSmartPanel«. Vi fick aldrig fason på vad det gör annat än att en amatörmässig symbol lägger sig i menyraden och dockan. Programmet är dessutom PowerPC-baserat och emuleras på Intel-Macar vilket knycker onödigt med processorkraft bara genom sin existens. Enligt handboken ska det ge utökad kontroll som att visa felmeddelanden och liknande. Vi upplevde att skrivaren fungerar precis lika bra utan.

Bekymmersfri
CLP-300N är snabb, billig enkel och lätt att tycka om. Kanske är den lite för enkelt eftersom du får så minimal kontroll över skrivarens sätt att hantera utskrifter. Bilder skrivs ut med bristande nyansering där det uppstår ganska tydliga steg, så kallad posterisering, och färgerna är något övermättade.

Det är inte dåligt, men andra skrivare gör det märkbart bättre. Skriver vi ut via Photoshop kan vi välja att låta programmet styra färgerna och då blir det mycket bättre. Men det kräver Photoshop finns till hands och utskrifter från andra program blir inte lika bra. Det som gör Samsung CLP-300N så bra är hur enkelt och bekymmersfritt den fungerar och dessutom gör det över nätverket.
Har du inga avancerade krav är detta ett bra köp! Modellen finns även utan nätverkskort, då kallad CLP-300 där priset är några hundralappar lägre.

FAKTA/Samsung CLP-300N
Cirkapris: 2 800 kronor.
Tillverkare: Samsung
Enkel, snabb och tyst
Allt för enkel.
Halvdan kvalitét på fotoutskrifter.Digitaltrycksbjässen Xerox är inte den första man tänker på när vi testar skrivare i den här prisklassen. Men även Xerox siktar in sig på den »lilla« marknaden för enkla och funktionella skrivare. Intressant är att det är en nästan identisk modell med Samung CLP-300N.

Allt är väldigt enkelt där utskriftsalternativen är minimalt få: papperstyp, kvalitetsnivå och om du vill skriva ut i svartvitt eller färg. Den pdf-baserade handboken och menyerna är på engelska. Du får inte något av den anpassning för den grafiska branschen som Xerox annars är så kända för. Det är precis som hos Samsung-skrivaren och då faktiskt ännu mer spartanskt. Fast här ges också ett pepparkorn snabbare utskrifter!

De tre kvalitetsnivåerna (draft, normal, best) ger ganska snarlika utskrifter och tar ungefär lika lång tid på sig. Webbservern är hos Phaser 6110 informativ om skrivarens status, förbrukning, antal sidor och liknande. Informationsmässigt är det en liten förbättring mot Samsung-skrivaren.

Krånglar sällan
Handhavandet är enkelt och lättarbetat. Du behöver inte vänta länge på den första utskriften med att skrivaren ska värmas upp eller liknande. Skrivaren tystnar också mycket snabbt efter utskrift så den inkräktar inte på ljudmiljön. Först förstod vi inte hur man förväntas mata papper manuellt då inte finns någon tydlig manuell pappersbana. Men det var så enkelt att du skjuter in arket ovanpå magasinet så knipsar mekaniken pappret.

Vi gillar Xerox Phaser 6110N. Den är snabb, krånglar sällan och ger överlag bra utskrifter för text och enkel grafik. Här är det verkligen tuta och köra! Mer avancerade användare som önskar kontroll över utskrifterna lär däremot inte bli särskilt imponerade av Phaser 6110N. Dessutom är Samsungs till 95 procent identiska skrivare billigare och har lägre tonerpris. Tyvärr har Xerox samma svaghet med fotoutskrifter där det återges för få nyanser.
Modellen finns även utan nätverkskort och heter då Phaser 6110. Priset är några hundralappar lägre. Vi rekommenderar nätverksversionen eftersom det blir så mycket enklare att ansluta, inte minst ifall du har flera datorer.

FAKTA/Xerox Phaser 6110N
Cirkapris: 3 200 kronor.
Tillverkare: Xerox.
Enkel, snabb och tyst
Allt för enkel.
Halvdan kvalitét på fotoutskrifter.


Nja, någon riktigt klockren färglaserskrivare som fungerar problemfritt i alla situationer tycks inte finnas i den här prisklassen. Kan du kliva upp till prisnivåer kring 6 000 till 8 000 kronor är det mer pålitlighet vilket vi har sett i tidigare tester. Observera att ingen apparat i testet är värd omdömet »Rekommenderad«.

Hewlett-Packard är bäst
Samsungs Samsung CLP-300N är bästa köp då den fungerar klanderfritt utan krångel i nätverket och dessutom har en bra ekonomisk driftskalkyl. Det är ett lämpligt köp för dig som prioriterar enkla utskrifter av korrektur, text och broschyrer.
Hewlett-Packards Color Laserjet 2605 är, med tvekan, värd titeln bästa produkt. Vi hade massiva bekymmer på vår Intel-baserade testdator, men dessa förekom inte när vi dubbelkontrollerade på vår Powerbook G4. Där är det rätt och slätt en väldigt bra skrivare med kvalitet, kontroll och få inkörningsproblem.
Som sagt: ingen apparat i testet kan rekommenderas helt och hållet. Var noga när du väljer skrivare i den här prisklassen.